Coruptia din invatamant, parata prin telefon

Magazin Salajean 11 ianuarie 2012 0

Coruptia din invatamant, parata prin telefonFaptele de coruptie in sistemul de invatamant pot fi denuntate, incepand de luni, la un numar de telefon pus la dispozitie in mod gratuit de Misterul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS). Sesizarea in timp real a faptelor de coruptie din sistemul national de invatamant se face la TelVerde 0800801100.

Potrivit unui comunicat de presa lansat pe site-ul ministerului, obiectul activitatii operatorilor serviciului TelVerde il reprezinta exclusiv inregistrarea faptelor care vizeaza riscuri de vulnerabilitate la coruptie sau denunturi de fapte de coruptie din sistemul de educatie. Informatiile preluate vor fi prelucrate de Comisia de Etica a Ministerului Educatiei, urmand a fi puse la dispozitia Corpului de Control al ministrului sau a altor organisme abilitate prin lege.

Inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat ca aceasta linie telefonica deserveste tuturor celor implicati in sistemul de invatamant. Pot apela acest serviciu cadrele didactice, elevii, parintii sau orice alte persoane implicate in sistemul educational. Spre exemplu, daca sunt semnalate nereguli in notarea unui elev, in atitudinea unui cadru didactic, la decizia directorului de scoala cu privire la incadrarea unor elevi etc., acestea vor putea fi reclamate la linia de telefon pusa disponibil gratuit de minister. In cauza se vor lua toate masurile ce se impun, ne-a declarat, ieri, inspectorul scolar Ioan Abrudan.

Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Cu alte cuvinte, actiunea unui functionar public sau agent al statului poate fi considerata act de coruptie in situatia in care acesta abuzeaza de puterea publica pe care o exercita pentru a-si promova anumite interese personale, interese ale altora sau pentru a obtine pentru sine beneficii materiale sau financiare. Orice act al unei institutii sau autoritati care are drept consecinta provocarea unei daune interesului public, in scopul de a promova un interes, profit personal sau de grup poate fi calificat drept corupt. Spre exemplu, este considerata fapta de coruptie atunci cand un profesor pretinde o suma de bani sau alte foloase pentru a da note mai mari unuia dintre elevi. Tot coruptie se numeste si cand profesorul obliga elevii sa cumpere revista editata de dansul sau cartea al carei autor este, la un pret mai mare decat cel inscriptionat pe coperta, cu mentiunea ca acei care nu fac acest lucru urmeaza sa fie sanctionati cu note mai mici decat ale celorlalti. Exista cazuri in care profesorul sugereaza parintelui unui elev mai slab la invatatura ca, pentru a nu ramane corigent la materia respectiva, ar fi bine sa faca pregatire suplimentara cu dansul, contra cost, sau secretara primeste un cadou pentru a elibera adeverinta echivalenta diplomei de bacalaureat in dublu exemplar. De asemenea, este considerat act de coruptie cand directorul unui liceu accepta promisiunea unei sume de bani pentru a aproba transferul unui elev in acel liceu, desi acesta nu indeplinea conditiile necesare privind, de exemplu, media, sau clasele aveau deja numarul maxim de elevi admis de lege. Pe de alta parte, si parintii si elevii pot fi trasi la raspundere atunci cand ei sunt cu initiativa pentru astfel de fapte.

Acest Serviciu Telverde este introdus de minister in cadrul proiectului Prevenirea coruptiei in educatie prin informare, formare si responsabilizare, implementat cu fonduri europene contractate prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative. Parteneri in derularea proiectului sunt Asociatia pentru Implementarea Democratiei si Universitatea Titu Maiorescu, institutie de invatamant superior privata din Capitala. Linia telefonica 0800801100 va fi disponibila zilnic, de luni pana vineri, intre orele 9-19, incepand de luni, 9 ianuarie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »