“Copy-paste” la bacalaureat, surprins de camerele web

magazinsalajean 4 iulie 2012 0
“Copy-paste” la bacalaureat, surprins de camerele web

Mihaela Oprea

Lista “neagră” cu candidaţii eliminaţi din această sesiune a examenului de bacalaureat a crescut, ieri, cu un nou candidat. Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj şi preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, Szabo Ştefan, ne-a declarat că este vorba de un candidat de la Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, prins, în timp ce susţinea proba de Limba şi literatura maternă, cu telefonul mobil în sala de examen. “Candidatul a fost eliminat din această sesiune de examen, după ce a sunat telefonul mobil aflat asupra sa. Acesta nu a fost prins copiind, însă, potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, simpla prezenţă în sala de examen a candidatului având asupra sa telefonul mobil sau alte materiale informative înseamnă eliminarea din examen, cu interdicţia de a mai participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat”, ne-a declarat Szabo Ştefan.
Potrivit sursei citate anterior, acesta este al treilea candidat care a fost eliminat din examen în sesiunea curentă a bacalaureatului. Primul, un candidat de la Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” din Zalău, a fost prins la proba de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, respectiv de limba engleză, copiind răspunsurile de pe telefonul mobil.
Celălalt candidat eliminat a fost prins fraudând examenul la proba scrisă de Limba şi literatura română. În acest caz, absolventul de liceu a dat cu piciorul la cea de-a doua şansă primită, după ce profesorii supraveghetori au găsit în banca acestuia un manual de română. “Pentru că acesta a negat că acel manual nu era al său şi că nici măcar nu ştia de existenţa acestuia în bancă, i s-a permis să susţină în continuare proba. Mai mult, i-au fost alocate 20 de minute în plus pentru rezolvarea subiectelor. Cu toate acestea, la finele probei, a fost eliminat din examen, pentru faptul că înregistrarea video cu camerele de supraveghere în sala de examen arăta clar cum candidatul scoate materialul din bancă şi se inspiră din acesta pentru rezolvarea subiectelor”, a afirmat preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Sălaj.
Szabo Ştefan a mai spus că “judeţul nostru se află printre puţinele din ţară în care toate centrele şi subcentrele de examinare, precum şi cele de evaluare, au fost dotate cu camere de supraveghere”.

Bacalaureat în condiţii speciale

Şase candidaţi sălăjeni înscrişi la examenul de bacalaureat din această sesiune susţin probele scrise în condiţii speciale. Printre aceştia se numără o tânără care a născut la finele săptămânii trecute, precum şi o absolventă care a suferit o intervenţie chirurgicală chiar în noaptea dinaintea primei probe scrise desfăşurată luni, 2 iulie.
Szabo Ştefan a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că toţi cei şase candidaţi au avut documentaţia necesară pentru a putea susţine bacalaureatul în condiţii speciale. “În asemenea cazuri, se desemnează doi profesori supraveghetori sau din comisie care să se deplaseze la domiciliul candidatului sau în spital, după cum impune situaţia. La încheierea probei, lucrarea candidatului se duce la centrul de examinare de care aparţine, însă obligatoriu în prezenţa a cel puţin două persoane”, ne-a declarat reprezentantul ISJ Sălaj.
Dintre cei şase candidaţi, trei sunt arondaţi la centrul de examinare de la Grupul Şcolar “Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei, doi candidaţi sunt la Colegiul Naţional “Silvania” (CNS) din Zalău, iar unul de la Grupul Şcolar “Octavian Goga” Jibou.
Potrivit sursei citate, candidaţii care au susţinut proba scrisă în condiţii speciale au ajuns în această situaţie din cauze medicale. Într-unul dintre cazuri este vorba de o absolventă, din promoţiile anterioare, a Grupului Şcolar “Ioan Ossian” Ileanda, care a născut în cursul săptămânii trecute. Un alt candidat, o tânără absolventă de la CNS Zalău, a susţinut proba în spital, fiind internată urmare unei operaţii de apenticită. De asemenea, un alt candidat de la CNS Zalău a solicitat susţinerea examenului în condiţii speciale, având probleme mari de vedere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »