Clopotelul a sunat, ieri, pentru 41.000 de suflete

Magazin Salajean 13 septembrie 2011 0

Clopotelul a sunat, ieri, pentru 41.000 de suflete

Aproximativ 41.000 de copii inscrisi la scolile si gradinitele din judetul Salaj au participat, in cursul zilei de ieri, la activitatile ocazionate primei zile de cursuri din noul an scolar 2011-2012. Cu mari emotii si la fel de mari buchete de flori pentru invatatoare sau diriginti, cei micuti si-au indreptat pasii catre curtea scolii, unde si-au regasit colegii de banca. Dupa festivitatea de deschidere a noului an scolar, inceputa obligatoriu cu intonarea imnului national, din care s-au cantat patru strofe, acestia au fost indrumati catre salile de clasa, unde au primit orarul de scoala pentru primul semestru, dar si incurajari pentru un an de studii cu rezultate deosebite. Pentru elevii de liceu, prima zi de scoala a fost una mai mult de relaxare. La incheierea programului festiv si primirea orarului de scoala, tinerii si-au petrecut cateva ore pe terasele din oras, pentru a povesti despre destinatiile in care au fost in vacanta si alte evenimente din perioada verii.

Noul an scolar aduce modificari si in structura anului de invatamant, conform prevederilor Legii Educatiei. Printre acestea, cele mai importante sunt trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, introducerea unor testari pe parcursul anului si la finalizarea ciclurilor scolare, precum si un control riguros al absentelor etc. Cu toate acestea, fara echivoc, festivitatile de deschidere a unei noi etape din viata pentru micutii scolari de clasa I, nerabdarea bobocilor de liceu de a-si cunoaste colegii cu care vor imparti cei mai frumosi patru ani din adolescenta, precum si reintalnirile dupa lunga vacanta de vara au facut ca ziua de ieri sa ramana una memorabila pentru mii de copii din judetul Salaj.

Un nou inceput si pentru Educatie

Prima schimbare de anul acesta, deja pusa in aplicare, este inceperea scolii cu trei zile mai devreme decat in anii anteriori iar, cu toate acestea, elevii vor intra in vacanta de vara cu o saptamana mai tarziu. In compensare, vor avea doua saptamani de vacanta in plus, respectiv una dupa sarbatorile de iarna si cealalta dupa cea de primavara. In clasele primare, elevii vor avea parte de o ora speciala de lectura, iar in V-VIII vor fi secvente de lectura pentru fiecare materie in parte, mai precis cateva minute din timpul unei ore in care profesorul explica informatia citita, indiferent de materie. Pentru disciplina Limba si literatura romana va exista o ora intreaga de lectura.

O alta noutate a acestui an scolar este denumita Scoala, altfel, respectiv o saptamana dinaintea vacantei de primavara in care nu se tine cont de programul de scoala. Elevii sunt obligati sa se prezinte la scoala, unde vor fi implicati in activitati culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare sociala, activitati educationale pentru sanatate, educatie ecologica, protectia mediului, educatie rutiera etc. In aceeasi saptamana vor fi organizate si fazele nationale ale olimpiadelor scolare.

Invatamantul general obligatoriu este de zece clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020. Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri: educatia timpurie – pana la varsta de sase ani, formata din nivelul anteprescolar si invatamantul prescolar, care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare. Noutatea este ca invatamantul primar cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV, invatamantul secundar cuprinde invatamantul secundar inferior sau gimnazial, ce include clasele V-IX, si invatamantul secundar superior sau liceal, cu clasele de liceu X-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica, invatamantul profesional, cu o durata intre sase luni si doi ani, invatamantul tertiar non-universitar, care cuprinde invatamantul postliceal.

Absentele, raportate lunar la minister

O alta modificare ce vizeaza orarul de scoala al elevilor, dar la scala redusa, este consecinta directa a rezultatelor dezastruoase la admiterea la liceu, dar mai ales la examenul de bacalaureat. Si anume, reducerea absenteismului printr-un sistem de pontaj la nivelul fiecarei scoli. Atat elevii cat si profesorii vor primi legitimatii cu care vor ponta intrarea si iesirea din scoala, toate absentele inregistrate astfel fiind raportate lunar la Ministerul Educatiei. Astfel, accesul elevului se face printr-o unica zona, cu cartela, cititor si cod de bare. Imediat copilul se inregistreaza la tabelul clasei careia ii apartine cu mentiunea ca a venit la timp sau a intarziat si cat a intarziat. In cinci minute, toate datele sunt transmise directorului scolii si dirigintilor. Mai mult, parintii pot cere sa primesca un SMS ca sa vada daca copilul a ajuns la scoala. Acest sistem urmeaza a fi implementat la nivel national, insa nu se cunosc informatii precise cand anume se va trece la fapte. Intre timp, scolile isi achizitioneaza propriile sisteme de reducere a absenteismului scolar, respectiv cataloagele virtuale la care au acces, la orice ora din zi, parintii. Trei unitati de invatamant salajene au achizitionat deja aceste cataloage pe internet, unde va putea fi vizualizata on-line situatia scolara pe discipline, exact ca in catalog, cu note, absente, motivari si data acestora, informatiile fiind actualizate saptamanal.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »