Clopoţelul ar putea suna la 1 septembrie

Magazin Salajean 6 aprilie 2011 0

Clopoţelul ar putea suna la 1 septembrie

Elevii ar putea avea câteva surprize începând de anul şcolar viitor, în legătură cu vacanţele şcolare. Schimbările propuse de reprezentanţii din învăţământul românesc, în cadrul unei dezbateri publice desfăşurate săptămâna trecută, în Camera Deputaţilor, privind posibila schimbare a structurii anului scolar următor, ar putea aduce elevii mai repede la şcoală cu două săptămâni, respectiv cu începere din 1 septembrie. Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, prezent la întrunire, aceste propuneri ar putea intra în vigoare chiar din această toamnă, dat fiindcă nu afectează prea mult programul educaţional.

Au fost prezentate în cadrul întrunirii mai multe variante. S-a discutat despre începerea anului şcolar de la data de 1 septembrie şi prelungirea vacanţei de iarnă astfel încât să nu se reducă numărul de săptămâni dintr-un an şcolar. Astfel, vacanţa de iarnă va fi de trei săptămâni, în loc de două câte sunt în prezent, pentru a respecta toate sărbptorile religioase recunoscute, specifice anotimpului. Vacanţa intersemestrială va fi de o săptămână, respectiv prima săptămână din luna februarie, în timp ce vacanţa de Paşte va ţine elevii departe de bănci timp de două săptămâni, faţă de una, cât este în prezent. Vacanţa de vară va fi tot de 11 luni. O altă variantă a fost cea în care vacanţa intersemestrială să fie eliminată, mărindu-se astfel numărul de săptămâni de şcoală, a declarat Abrudan.

Propunerile au fost însoţite de o serie de argumente, printre care asigurarea unui mai bun echilibru între activitate şi odihnă, reducerea fenomenului de răspândire a virozelor specifice anotimpului rece, economisirea resurselor energetice, precum şi oferirea resurselor temporale necesare practicării sporturilor de iarnă ceea ce asigură dezvoltarea armonioasă a elevilor. Propunerile au fost transmise în scris reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care au anunţat că vor ţine cont de dorinţele profesorilor şi ale părinţilor, dar şi de preferinţele elevilor, a afirmat Abrudan. Conform spuselor acestuia, există şanse destul de mari pentru punerea în aplicare a acestor propuneri astfel încât, începând chiar din această toamnă, structura anului şcolar să sufere modificări serioase.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »