Clasa pregatitoare aglomereaza scolile din Zalau

Magazin Salajean 29 decembrie 2011 0

Clasa pregatitoare aglomereaza scolile din ZalauTrecerea grupei pregatitoare la invatamantul primar va aglomera, incepand de anul viitor scolar, unitatile de invatamant din judetul Salaj. Cele mai multe probleme ar putea aparea la nivelul scolilor din municipiu, unde, dupa cum se intampla in fiecare an, numarul solicitarilor pentru inscrierea copiilor la scoala depaseste oferta de locuri disponibile.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca introducerea grupei pregatitoare in invatamantul obligatoriu, prin infiintarea clasei pregatitoare, se va realiza la nivelul scolilor gimnaziale. Decizia a fost luata in cadrul sedintei de saptamana trecuta cu inspectorii scolari generali din toate judetele tarii. Tema abordata in cadrul sedintei cu inspectorii scolari generali a fost introducerea clasei pregatitoare in invatamantul obligatoriu. Decizia luata este ca fiecare clasa pregatitoare sa functioneze la nivelul scolilor generale si nu in gradinite, exceptand cazurile deosebite. Pana acum, nu avem semnale ca ar exista cazuri exceptionale in judetul nostru, ca orele clasei pregatitoare sa fie sustinute la gradinite, ne-a declarat Ioan Abrudan.

Cu toate acestea, inspectorul scolar nu a negat posibilitatea ca locurile in clasele pregatitoare sa fie mai putine decat numarul copiilor. Exista posibilitatea ca in unele scoli din municipiu, din cauza numarului mare de copii inscrisi, sa fie infiintate si clase pregatitoare de indice II, mai exact, orele vor avea loc si in cursul dupa-amiezii, a precizat inspectorul scolar.

Potrivit sursei citate, doar dupa aparitia metodologiile de punere in aplicare a acestor modificari in structura anului de invatamant se va cunoaste cu exactitate cine anume va sustine cursurile. Exista trei variante posibile. Una dintre acestea propune ca pregatirea elevilor sa se faca de catre acelasi invatator pe parcursul celor cinci ani de scoala, respectiv incepand cu grupa pregatitoare si pana in clasa a IV-a. O alta varianta merge pe principiul diversitatii, cu un alt cadru didactic in fiecare an de scoala. Cea de-a treia varianta incadreaza primele doua optiuni, fiind bazata pe doua cicluri de invatare. Aceasta a treia varianta va fi, cel mai probabil, adoptata. Pentru primele doua clase sunt necesare ca elevul sa-si insuseasca anumite cunostinte, predate de un cadru didactic. Pentru celelalte doua, elevul va avea un alt dascal, pentru o pregatire mai avansata, a afirmat Ioan Abrudan.

Conform legislatiei in vigoare, in clasa pregatitoare vor fi inscrisi copiii care implinesc varsta de sase ani pana la data inceperii anului scolar. Prin solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, vor putea fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de sase ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca au dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare.

In anul scolar 2011-2012, care va debuta in luna septembrie, copiii de sase ani vor putea fi inscrisi atat in grupa pregatitoare, cat si in clasa I, in conformitate cu normele metodologice aflate inca in vigoare. Acei copii de sase ani care sunt deja inscrisi la gradinita, in grupa mare, in anul scolar 2012-2013 vor fi inscrisi in clasa I. Copiii de cinci ani care sunt inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi anul viitor in clasa pregatitoare. Cei care implinesc varsta de sase ani pana la data de 31 decembrie 2011 pot fi inscrisi fie la scoala, fie la gradinita. Elementul de noutate este, in consecinta, organizarea grupei pregatitoare pentru a doua si a treia categorie de copii, in cadrul scolilor, prin infiintarea clasei pregatitoare.

Insa inscrierea copiilor in clasa I si in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2012-2013 este interzisa. Startul se va da doar dupa elaborarea metodologiilor si a calendarului care sa reglementeze trecerea clasei pregatitoare la scoala, cel mai probabil din luna ianuarie a anului viitor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »