Circa 40 de scoli si gradinite vor fi desfiintate din lipsa de copii

Magazin Salajean 25 august 2010 0

Circa 40 de scoli si gradinite vor fi desfiintate din lipsa de copii Aproape 40 de scoli si gradinite din judetul Salaj urmeaza a fi desfiintate odata cu inceperea noului an scolar. Principala cauza nu o reprezinta reducerile de posturi cerute de minister in vederea diminuarii cheltuielilor bugetare, ci lipsa copiilor.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Salaj a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa de ieri, ca incepand cu data de 1 septembrie vor fi desfiintate 37 de unitati de invatamant din mediul rural, din lipsa de copii. Este vorba de 13 gradinite, 19 scoli cu clasele I-IV si cinci de gimnaziu din judetul Salaj care vor fi desfiintate din cauza numarului extrem de redus de copii care ar urma sa frecventeze aceste unitati de invatamant. Tin sa precizez ca aceasta decizie de a desfiinta unitatile de invatamant nu reprezinta o consecinta a reducerii celor 234 de posturi incepand cu data de 1 septembrie, ci o rezultanta a crizei demografice. Sunt foarte putini copii in mediul rural, iar de la un alt la altul numarul acestora scade semnificativ. Situatia este cu atat mai grava, fiindca o gradinita poate functiona cu minim patru copii, iar scolile cu invatamant primar cu minim zece elevi.

Insa cele 37 de unitati de invatamant ce se desfiinteaza nu au nici macar acest numar foarte mic de prescolari si elevi pentru a functiona, a declarat inspectorul general scolar al ISJ Salaj, Ioan Abrudan. Potrivit sursei citate, copiii care ar fi trebuit sa invete in aceste unitati desfiintate vor merge la scolile si gradinitele cele mai apropiate de casa, fiindu-le asigurat transportul.

Insa nu doar scolile din mediul rural sunt afectate de numarul mic de copii. Chiar si in municipiu sunt clase care vor fi comasate pentru a intruni numarul minim de copii. Potrivit inspectorului general al ISJ, vor fi comasate trei clase I, doua de la Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu si una de la Scoala Generala Iuliu Maniu din Zalau, precum si doua clase a V-a, de la Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar si Scoala Generala Iuliu Maniu din Zalau.

De asemenea, tot din cauza numarului redus de copii, in patru unitati scolare din judet va fi desfiintata cate o clasa, aprobate in planul de scolarizare pentru anul de invatamant 2010-2011. Acestea sunt scolile din localitatile Jebuc si Fildu, Scoala Gimnaziala Porolissum si Liceul de Arta Ioan Sima din Zalau.

Tot incepand cu anul scolar viitor, 15 unitati de invatamant au fost transformate in structuri, pierzandu-si personalitatea juridica. Mai precis, in aceste unitati au fost desfiintate functia de director, secretariatul sau biroul de contabilitate, scolile si gradinitele in cauza fiind arondate altor unitati cu personalitate juridica. Este vorba de zece scoli gimnaziale si cinci gradinite care se vor transforma in structuri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »