Circa 2.000 de copii vor frecventa clasa pregatitoare in Salaj

Magazin Salajean 22 februarie 2012 0

Circa 2.000 de copii vor frecventa clasa pregatitoare in SalajAproape 2.000 de copii vor fi inscrisi, din toamna, in clasele pregatitoare infiintate la nivelul unitatilor de invatamant salajene, in timp ce tot aproximativ atatia vor invata in clasa I. Este rezultatul recensamantului privind optiunea parintilor pentru inscrierea copiilor in una dintre cele doua clase ori de a-i mai lasa inca un an la gradinita.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca cifra rezultata in urma centralizarii datelor la recensamantul elevilor ce urmeaza a fi inscrisi in clasa pregatitoare, respectiv clasa I, se apropie foarte mult de numarul propus in planul de scolarizare pentru anul scolar 2012-2013. In urma centralizarii datelor privind recensamantul copiilor ce urmeaza a fi inscrisi in invatamantul primar, s-a ajuns la urmatoarele informatii: in cazul a 1.995 de copii, parintii au optat pentru inscrierea acestora in clasa pregatitoare, iar pentru 1.989 in vederea inscrierii in clasa I. Inscrierile demareaza in luna martie, conform calendarului de inscriere la invatamantul primar, a declarat Inspectorul Scolar.

Inscrierea la scoala se va realiza in functie de varsta copiilor, de gradul de pregatire pentru parcurgerea cu succes a acestor clase si, bineinteles, de optiunea parintilor. In cazul in care varsta copilului este mai mica de 6 ani la inceperea noului an scolar, acestia vor fi supusi unor evaluari psihosomatice. Cele mai multe nelamuriri aduse in atentie de parinti prin intermediul telefonului gratuit, pus la dispozitie pentru detaliile privind inscrierile in invatamantul primar, fac referire la varsta copiilor si clasa sau grupa in care trebuie inscrisi. Astfel, mentionez ca pentru copiii care vor implini varsta de 6 ani dupa inceperea anului scolar urmator, dar cel tarziu pana la 31 decembrie 2012, acestia se pot inscrie doar la clasa pregatitoare sau in grupa pregatitoare, doar daca trec de evaluarea psihosomatica. De asemenea, pot opta pentru inscrierea la scoala, in clasa I sau clasa pregatitoare, parintii copiilor care implinesc 6 ani pana la data de 31 august a anului in curs. Inscrierea acestora se va face tot in functie de evaluarea realizata de catre experti, pentru stabilirea gradului de pregatire, a afirmat Abrudan.

Potrivit sursei citate, vor putea fi inscrisi la gradinita, in grupa pregatitoare, si copiii care implinesc varsta de sapte ani pana la incheierea anului calendaristic in curs, asta daca parintele doreste si daca evaluarea realizata de experti atesta gradul de pregatire al acestora.

Sute de copii, supusi evaluarii psihometrice

Astazi este ultima zi pentru programarea copiilor ce trebuie supusi evaluarii psihosomatice in vederea inscrierii in clasa pregatitoare, respectiv clasa I. Conform celor declarate de inspectorul scolar Abrudan, pana la aceasta data, au fost programati peste 270 de copii din judet pentru efectuarea evaluarii. Un numar de 63 de copii au inceput aceste evaluari in cursul zilei de luni. Dintre acestia, 41 au optat pentru clasa pregatitoare, 18 pentru inscrierea in clasa I, in doua cazuri s-a optat pentru grupa mare, in timp ce doi copii au fost orientati catre scolile speciale, a afirmat reprezentantul ISJ Salaj. Parintii sunt rugati sa apeleze linia gratuita telverde 0800 816 260 pentru a programa copilului la unul dintre centrele de evaluare desemnate, de regula, cel mai apropiat de domiciliu.

Testarea se poate realiza in prezenta parintilor, intr-unul din cele 17 centre de evaluare infiintate la nivelul judetului, respectiv: Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Salaj, Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu, Scoala Gimnaziala Corneliu Coposu, Scoala Gimnaziala Iuliu Maniu, Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar, Liceul Sportiv Avram Iancu si Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu din Zalau, Grupul Scolar Ioan Ossian si Scoala Gimnaziala Lucian Blaga din Jibou, Grupul Scolar Ioachim Pop Ileanda, Scoala Gimnaziala Silvania si Scoala Gimnaziala Horea din Simleu Silvaniei, Scoala Gimnaziala Andrei Muresanu si Scoala Gimnaziala Gyulaffy L

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »