Circa 1.400 de elevi sălăjeni aşteaptă masa caldă de la Guvern

Trei unități de învățământ din județul Sălaj au fost propuse Direcţiei Generale Educaţie Timpurie de către oficialii Inspectoratului Școlar Județean pentru a fi incluse în programul „Masă caldă în şcoli”. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida şi Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc, cu un total de aproape 1.400 de elevi.

Deşi Ordonanţa de urgenţă privind continuarea acestui program naţional a fost aprobată în 9 noiembrie, în teritoriu nu a fost comunicate numele şcolilor ai căror elevi vor primi zilnic hrană caldă. „În perioada următoare se va comunica inspectoratelor școlare județene lista cu unitățile de învățământ aprobate pentru desfășurarea programului național „Masa caldă în școli”, pentru anul școlar 2018-2019”, ne-a transmis Biroul de presă al ISJ Sălaj.

Tot ce se ştie este că vor exista 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, bugetul alocat fiind de circa 46,7 milioane de lei, cu 16 milioane mai mult decât în anul anterior. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, în aceste condiţii a fost posibilă majorarea pachetului alimentar cu aproximativ 40 la sută, de la 7 lei, cât prevedeau normele anterioare, la 10 lei/zi/beneficiar.

„Ca element de noutate, în vederea evitării organizării a două proceduri de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde de către compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor, noua ordonanţă de urgenţă prevede trecerea de la an şcolar la an calendaristic, aspect ce contribuie la asigurarea continuităţii programului-pilot”, arată sursa citată.

De asemenea, pentru evaluarea corespunzătoare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, s-a decis implementarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp, fiind necesară continuarea pilotării pentru cel puțin un ciclu de învățământ.

Reprezentanţii Ministerului mai precizează că în urma pilotării programului în anii precedenți, au fost constatate o serie de efecte pozitive asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi, dintre care amintim: scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentații sănătoase, consolidarea relației familie-școală prin implicarea părinților în educarea copiilor în privința unei alimentații sănătoase și reducerea migrației elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban.
Implementarea Programului-suport constituie una dintre măsurile de prevenire şi, totodată, de intervenţie cu influenţă asupra părăsirii timpurii a şcolii în România, măsură prevăzută și în Programul de Guvernare 2017.

One Thought to “Circa 1.400 de elevi sălăjeni aşteaptă masa caldă de la Guvern”

  1. Anonim

    Topică aiurea: „formarea deprinderii la copii a unei alimentații sănătoase”. Andreea Vilcovschi, totuși, de ce nu știi limba română? Te crezi analfabeta de prim ministru Dăncilă?

Leave a Comment