Chiar dacă Tenaris şi Michelin solicită „mână de lucru” locală, Reprezentanţii învăţământului sălăjean rămân cramponaţi în mentalităţi retrograde

Dezvoltarea învăţământului tehnic, pornind de la realităţile existente pe piaţa forţei de muncă, se doreşte şi în Sălaj. Teoretic, însă. Practic, situaţia stă tocmai pe dos. Deşi cei mai importanţi investitori de piaţa locală solicită modificarea planului de şcolarizare, responsabilii din domeniu ţin cu dinţii de specializări ce nu au căutare pe piaţa muncii. Ba mai mult, cu toate că solicitările operatorilor economici nu sunt nerealizabile, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ susţin că argumentele acestora nu sunt suficient de convingătoare.

Cele două companii, Tenaris şi Michelin, ale căror investiţii, dacă ne-am limita doar la învăţământul sălăjean, sunt semnificative, de ordinul sutelor de mii de dolari, au propus introducerea din anul şcolar 2015 – 2016 a unor calificări, precum: tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică, tehnician prelucrări la cald, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, tehnician mecatronist, operator pe maşini cu comandă numerică şi sculer matriţer, la două unităţi liceale din Zalău, respectiv Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” şi Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”.
De altfel, în cursul săptămânii trecute, la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanţii companiilor şi instituţiilor: Tenaris, Michelin, Electrogrup, Camera de Comerţ şi Industrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cele două licee menţionate, la finalul căreia prefectul judeţului, Ionel Ciunt, a ţinut să sublinieze faptul că este necesar să se reconecteze sistemul de învăţământ la realităţile socio-economice. „Sunt lucruri pe care le putem decide şi face pe plan local, însă sunt şi unele care necesită modficarea sau completarea cadrului legal existent. Având în vedere acest fapt, Instituţia Prefectului va înainta aceste propuneri Ministerului Educaţiei Naţionale”, a concluzionat Ciunt.

„Nu avem specialişti sau bază materială”
Conducerile celor două instituţii de învăţământ au declarat că vor supune analizei şi dezbaterii propunerile venite din partea operatorilor economici în Consiliile de Administraţie. „Inspectoratului Şcolar ne-a dat ca temă de dezbatere acest aspect până luni dimineaţa. De exemplu, în cazul liceului nostru, pe lângă cele patru specializări tehnice pe care le avem, Tenaris a propus ca pentru anul şcolar viitor să mai introducem una, la alegere din: tehnician prelucrări la cald, mecatronist, operator pe maşini cu comandă sau electrician – maşini şi instalaţii. Una dintre acestea figurează în planul nostru de şcolarizare începând de anul trecut. Este vorba de operator maşini cu comandă numerică. Alege încă una ar însemna să renunţăm la una dintre specializările noastre. Ori la matematică – informatică ori la profilul servicii, ce există în planul de şcolarizare încă din anii ’91- ’92. Teoretic, se poate oricare din clasele propuse, chiar dacă nu avem specialişti sau bază materială”, a explicat Ioan Lung, directorul Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”. În opinia sa, inginerii buni nu vin în învăţământ, ci rămân în fabrică.

Decizia finală aparţine Inspectoratului
Pe de altă parte, discuţiile privind modificările propuse trebuiau să aibă loc măcar în noiembrie 2014, nu înainte cu puţin timp de întocmirea planului de şcolarizare. „Tenaris are un program foarte bun şi îşi doreşte să facă un pas în fiecare an. Anul acesta doreşte introducerea unei clase în plus în învăţământul tehnic. Nu zic că nu este realizabil, însă, după părerea mea, era mai bine ca discuţia să fi avut loc în noiembrie, nu acum când se face planul de şcolarizare. Oricum, se va mai discuta pe acest subiect”, a mai spus reprezentantul liceul zălăuan.
Acesta a mai completat că în Consiliul de Administraţiei a fiecărei unităţi de învăţământ se analizează planul de şcolarizare, în funcţie de baza materială, elevi, etc, însă decizia finală aparţine Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Le-ar fi şi lor mai uşor dacă noi am renunţa la profilul servicii şi am accepta o nouă specializare din cele propuse de Tenaris, însă, poate, nu au găsit argumente suficiente. De exemplu, elevii, pe parcursul şcolarizării, nu fac practică în cadrul companiei şi totodată, la finalul studiilor, nu promit că îi vor angaja. Cu toate acestea, dacă Ministerul Educaţiei va hotărî introducerea unei clase noi, noi nu ne putem opune”, a adăugat Lung.
Părinţii caută clase, nu specializări bune

Un alt aspect menţionat de directorul unităţii de învăţământ este acela mentalitatea părinţilor nu este la nivelul dezvoltării actuale a pieţei muncii. „Părinţii nu caută specializări bune, ci clase bune, pentru a-şi trimite copiii la facultate. Acest lucru ne reproşează şi operatorii economici. Personal, aş pleda pentru o soluţie mai dureroasă. Se vorbea ca şcolile mai puţin bune să nu mai înfiinţeze clase de liceu. Aceste clase să fie mutate la noi, însă acest lucru ar însemna ca profesorii din unităţile respective să rămână fără catedre. Cu toate acestea, nu facem clase pentru cadrele didactice, ci pentru elevi şi pentru factorii indirecţi”, a explicat directorul Colegiului.
De cealaltă parte, potrivit unor surse, propunerile venite din partea companiilor nu ar fi pe placul reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean. Contactată, în mai multe rânduri până la închiderea ediţiei, pentru a confirma sau infirma acest fapt, Maria Pop, inspectorul şcolar general, nu a răspuns la apelurile noastre.

Modificarea programei s-a propus la Zalău
Reamintim că, în 2014, un grup de lucru al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, format din cadre didactice din întreaga ţară, s-a întâlnit, la Zalău, cu reprezentanţii industriei pentru a analiza cerinţele actuale şi viitoare de pe piaţa muncii şi a actualiza curriculumul şcolar, în aşa fel încât elevii să dobândească noţiuni aplicate din domeniile de pregătire profesională mecanică, electric şi electronică ‑ automatizări. Întâlnirile au avut loc în lunile mai şi octombrie ale acestui an, la iniţiativa principalelor companii industriale ce operează la nivel local, ca parte a programelor acestora de sprijinire a dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic.
Noile standarde de pregătire profesională urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei. Se intenţionează ca acest ordin să poată fi aplicat începând cu anul şcolar 2015 – 2016 pentru elevii care intră în primul an de liceu/învăţământ profesional. Standardele de pregătire profesională dezvoltate prin consultarea specialiştilor TenarisSilcotub şi Michelin, dar şi a altor specialişti din cadrul mai multor societăţi economice din judeţul Sălaj, sunt aferente calificărilor profesionale din domeniile mecanică, electric şi electronică automatizări.
Au fost avute în vedere, în mod special, calificările: tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică, tehnician prelucrări la cald, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, tehnician mecatronist, operator pe maşini cu comandă numerică şi sculer matriţer.Modificările se datorează unui parteneriat de colaborare încheiat de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi companiile TenarisSilcotub şi Michelin, alături Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj.
Potrivit reprezentanţilor TenarisSilcotub, profesorii care au făcut parte din grupul de lucru coordonat de CNDIPT au vizitat platformele industriale ale celor două companii pentru a urmări procesele de producţie, tehnologiile şi echipamentele şi a putea realiza corelarea dintre cunoştinţele, abilităţile şi competenţele necesare pe piaţa muncii şi cele dobândite de elevi în şcoală.
Pe baza informaţiilor primite, cadrele didactice din grupul de lucru coordonat de CNDIPT lucrează pentru finalizarea standardelor de pregătire profesională. “În urma acestui parteneriat, putem să pregătim absolvenţii noştri pentru a răspunde cu succes cerinţelor unui loc de muncă şi pentru a face faţă provocărilor unei pieţe a muncii în continuă evoluţie. În plus, acordăm o mare atenţie dobândirii abilităţilor practice, iar cadrele didactice au un rol primordial în acest sens. Profesorii trebuie să profite din plin, pe de o parte, de disponibilitatea companiilor de a împărtăşi expertiza lor, iar pe de altă parte de a susţine dezvoltarea unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic prin donaţii de aparatură în vederea dotării laboratoarelor”, a declarat Angela Popescu, inspector de specialitate CNDIPT.

Dotări de ultimă generaţie la două licee din Zalău
Un astfel de model de bună practică este colaborarea între compania TenarisSilcotub şi Liceul Tehnologic “Mihai Viteazu” şi Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, care au beneficiat de investiţii de peste 600.000 de dolari pentru crearea şi echiparea a două laboratoare cu tehnologii şi echipamente de ultimă generaţie, similare celor folosite astăzi în industrie la nivel mondial: un laborator de pneumatică-hidraulică şi unul de electronică-automatizări sunt acum disponibile elevilor de la toate liceele cu profil tehnic din Sălaj. Profesorii care predau în laboratoarele menţionate au participat la sesiuni de training cu experţi din industrie şi la schimburi de experienţă cu omologi ai lor din alte ţări în care Tenaris îşi desfăşoară activitatea.
În plus, profesorii care predau în laboratoare au participat la sesiuni de training cu experţi din industrie şi la schimburi de experienţă cu omologi ai lor din Argentina. Patru cadre didactice de la API, Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj au participat, în perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2014, în Argentina, la un schimb de experienţă legat de problemele la nivel mondial în domeniul învăţământului tehnic.

12 Thoughts to “Chiar dacă Tenaris şi Michelin solicită „mână de lucru” locală, Reprezentanţii învăţământului sălăjean rămân cramponaţi în mentalităţi retrograde”

  1. Zălăuan

    Mă Lungule, tu vorbeşti pe lângă. Care ingineri buni rămân şi în care fabrică ? Sper că ştii că Emailaţii au dispărut iar din Armătura a rămas numai ceva nesemnificativ.Aici trebuie să ceri ca la Titularizare să se dea din specialitate şi nu din didactică. Una două îi triezi pe inginerii buni, cu o problemă de rezistenţa materialelor .
    Probleme problemelor rămâne, cum bine ai constatat, faptul că cele două firme nu dau nicio garanţie de angajare. Nu mai e ca e vremuri când elevii de profesională erau angajaţi deja, aveau cartea de muncă deschisă. Au angajat foarte puţin şi în acest an,
    cele două firme .

  2. Anonim

    stiati ca sambata dupa-masa nu a fost nici un politist si/sau jandarm in tot orasul? sau mai exact de la spital pana in bradet sus ! Am avut bucuria sa fiu intr-o coloana de masini, care pe post de cap avea doua tiruri care faceau slalom pe bulevard. Si uita asa un drum din Dumbrava pana in Bradet a durat o jumatate de ora.
    Poate ca toata politia si jandarmeria nu a vazut nimic, dar culmea e ca nici nu a auzit acele GOARNE de la tiruri, care rasunau in tot orasul.
    Deci si in concluzie, ar trebui sa le uram la sefii politiei Salajene si Zalauane in special: SA AIBA PARTE DE TOT CE MERITA ! Caci de prostie si nesimtire nu duc lipsa, daca asa stiu sa se ocupe de linistea si ordinea din acest oras. Poate ca o sa aiba nesimtirea sa porneasca acele camere video de milioane de euro sa vada ce se mai intampla prin oras atunci când ei dorm in papucii statului.

  3. Presa de rahat, supusa celui care da mai mult

    Adevarul este cu totul altul…
    Multinationalele astea au cumparat niste PC-uri (pentru care si-au facut reclama pe toate gardurile) si acum, pe „principiul cuiului lui Pepelea”, vor sa stabileasca directiile strategice ale invatamantului salajean numai si numai in propriul interes, desfiintand clase deja consacrate (Informatica, Economic), care asigurau un oarecare nivel al scolilor respective, pentru a le inlocui cu niste clase damnate de la bun inceput…
    Spun damnate pentru ca onor multinationala vrea subordonare oarba, cu minim de implicare proprie, NU garanteaza locuri de munca, NU permit efectuarea practicii in fabricile lor, etc
    Pana la urma, aceste multinationale, cu o moralitate indoielnica, actioneaza pe „principiul lacustelor”…dupa ce profita cat se poate de resursele unui loc, se muta in altul…(vezi cazul NOKIA, COCA COLA, SUCHARD)
    Ce garantie exista ca peste patru ani vom mai vorbi de TENARIS sau MICHELIN in Salaj?!
    Niciuna…

  4. Cu atat mai mult cu cat

    criza petrolului pune presiune pe producatorii de teava petroliera sa isi reduca drastic costurile…
    Azi, maine iau calea Asiei de Sud-Est…

  5. Presa dezinformeaza, dupa bunul plac...

    Multinationalele nu vor infiintarea de noi sectii (asa ceva nici nu e posibil decat cu interventia Ministerului Educatiei), ci desfiintarea unor sectii existente (cele mai bune din scoala: infomatica, economic) pentru „a face loc” sectiilor dorite de catre aceste multinationale…fara a sprijini in niciun aceste sectii.
    Iar inspectoarea-sefa joaca dupa cum canta aceste multinationale…Uita ca peste vreo cateva luni trebuie sa se intoarca in aceeasi scoala pe care o terfeleste in acest moment…
    Asa ca atentie mare in ce conditii (scrise) acceptati aceste „sponsorizari” de la aceste multinationale, pentru ca vine invariabil „o zi a platii”…

  6. Auzi argument

    Ca patru cadre didcatice au facut turism doua saptamani in Argentina…si pentru asta invatamantul salajean trebuie sa cada in genunchi in fata onor Tenaris…
    Cata nemernicie, totusi!

  7. Anonim

    Reluati traditia concursurilor de admitere in facultate si desfintati facultatile private tip SRL pentru ca absolventii sa-si onoreze profesional diploma.

  8. Zalauanul

    Celui cu ”presa de rahat”
    Nu stiu de unde vine frustrarea dumitale si de unde ai informatii cum ca s-ar fi cumparat cateva calculatoare si atat. Legat de prezenta acestor firme pe viitor in salaj, ce garantie vrei mai mult decat investitiile in curs de derulare????? nu iti dau de inteles ca vor ramane mult si bine aici ???? parerea mea este ca fara multinationalele acestea, piata fortei de munca din salaj ar fi foarte foarte slaba. Asa ca hai sa apreciem totusi banii investiti si sa nu recurgem de fiecare data la ”capra vecinului” doar pentru ca avem cine stie ce frustrare legata de vreo experienta neplacuta.!!!!!

  9. Anonim

    cine vrea sa fie sclav la micheline sau tenaris pe 400 euro pe luna cand in strainatete castigi minim 1.200 euro in mana pe luna iar mancarea e mai ieftina ca.n romania si benzina are acelas pret?

    1. om bun

      Hai afara!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. doru

    domnul lungu nu ma-i vorbi aiurea fi om cinstit si verifica prima data gradinitele nu pune directori de gradinite pe pile si nu angaja toate care nu au scoli

  11. ugg discount mall on metropolitan

Leave a Comment