Centru de zi pentru copiii din Faget

Magazin Salajean 8 decembrie 2011 0

Centru de zi pentru copiii din FagetScoala veche din Faget, comuna Plopis, va fi transformata in centru de zi pentru copiii din sat. Initiativa apartine Primariei Plopis si Scolii din Faget, iar proiectul va fi implementat din fonduri guvernamentale. Valoarea investitiei nu va depasi 100.000 de euro, suma din care va fi reabilitat imobilul (construit in urma cu 140 de ani) si va fi dotat centrul. Infiintarea unui centru de zi pentru copii in sat va fi binevenita avand in vedere faptul ca aici vor beneficia de hrana si ajutor la lectii 40-50 de scolari din localitate. Asezarea se intinde pe o suprafata de 40 de kilometri patrati, iar multe din locuintele slovacilor se afla la mare departare de centrul satului, copiii fiind nevoiti sa parcurga mai mult de zece kilometri zilnic pana la scoala.

Bani pentru promovarea turistica a comunei

Tot in cursul anului viitor, administratia locala de la Plopis va pune in practica un alt proiect, in valoare de 160.000 de euro, in cadrul Programului National de Dezvotare Rurala masura 313. Este vorba de deschiderea unui centru de informare turistica in centrul de comuna. Dat fiind faptul ca autoritatile locale au semnat deja contractul de finantare a investitiei, se spera ca din primavara anului viitor sa demareze lucrarile pentru constructia acesteia. Conducerea primariei a apreciat ca prin acest demers va fi promovata din punct de vedere turistic comuna Plopis (renumita prin rezervatia naturala Mlastina de la Iaz, Casa Muzeu a Ligiei Bodea din Iaz, traditiile comunitatii slovacilor din Faget), va fi asigurata o mai buna cunoastere a zonei, a Muntilor Plopisului si vor fi amenajate noi trasee turistice.

Drumuri bune la Iaz, Plopis si Faget

La aceasta data, sunt in curs de finalizare lucrarile din cadrul proiectului pentru Modernizarea arterelor rutiere din comuna Boghis, Plopis si Reabilitarea caminelor culturale din Boghis, Plopis, Valcau de Jos, prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Valea Barcaului. Principalul beneficiar al fondurilor din cadrul proiectului, in proportie de 83 la suta, este comuna Plopis. Aici s-au asfaltat 21,9 kilometri de drumuri, strazi si ulite in satele Iaz, Faget si Plopis, precum si drumul comunal DC85 Boghis-Iaz-Plopis (cu o lungime de opt kilometri) si s-au construit cinci poduri noi. Au fost reabilitate in cadrul proiectului caminele culturale din Plopis, Fagetu, Bozies si Preoteasa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »