Pentru aproximativ 1.000 de candidaţi sălăjeni începe astăzi bacalaureatul

Mihaela Oprea 20 august 2012 2
Pentru aproximativ 1.000 de candidaţi sălăjeni începe astăzi bacalaureatul

Cei aproximativ 1.000 de absolvenţi de liceu din Sălaj, dintre cei peste 1.300 care nu au promovat examenul de bacalaureat în prima sesiune din acest an, încep astăzi probele bacalaureatului de toamnă. Dintre aceştia, aproape 150 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Şi în această sesiune, candidaţii vor susţine probele de examen în săli dotate cu camere de supraveghere video.
Conform calendarului de desfăşurare a bacalaureatului în sesiunea de toamnă, prima probă va avea loc în intervalul 20-21 august, respectiv de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Proba de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă este programată între 20 şi 22 august. Tot în această săptămână, în zilele de 21 şi 22 august, candidaţii vor susţine proba de competenţe într-o limbă de circulaţie internaţională, ultima probă orală, de evaluarea competenţelor digitale, fiind programată între 23 şi 24 august.
Aceste probe de competenţe nu sunt eliminatorii, singura prezenţă a candidaţilor asigurând acestora promovabilitatea. Cu toate acestea, candidaţii prinşi încercând să fraudeze examenul de bacalaureat vor fi eliminaţi, fiind aplicată şi măsura complementară prin care li se interzice participarea la următoarele două sesiuni ale acestui examen. Astfel, candidaţii nu au voie să intre în sălile de examinare cu telefoane mobile, materiale sau alte surse de inspiraţie, cei prinşi având asupra lor asemenea obiecte fiind eliminaţi.

Trei centre de examinare

Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, la nivelul judeţului au fost înfiinţate, pentru această sesiune de bacalaureat, trei centre de examen, respectiv la Grupul Şcolar “Mihai Viteazul” din Zalău, Grupul Şcolar “Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei şi Grupul Şcolar “Octavian Goga” Jibou.
Pentru sesiunea de toamnă s-au înscris 1.031 de candidaţi. Dintre aceştia, 890 sunt promoţia curentă, doi sunt absolvenţi dinainte de anul 2009, zece candidaţi sunt din seria 2009-2010, iar 129 sunt absolvenţi promoţia 2011. În funcţie de repartiţia pe centrele de examen, s-au înscris 552 de candidaţi la Grupul Şcolar “Mihai Viteazul” Zalău, 312 la Grupul Şcolar “Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei şi 167 la Grupul Şcolar “Octavian Goga” Jibou.
La nivelul judeţului sunt câteva zeci de candidaţi care au achitat sume de bani pentru a se înscrie la sesiunea de toamnă a bacalaureatului din acest an. Conform informaţiilor centralizate din unităţile de învăţământ din judeţ, 50 de absolvenţi de liceu au achitat taxele necesare pentru participarea la sesiunea curentă a examenului de bacalaureat. Sumele de bani achitate de către aceştia variază în funcţie de numărul de probe pe care trebuie să le susţină. Candidaţii care au de susţinut mai puţine probe au avut de plătit pentru fiecare probă 39 de lei. Pentru întreaga sesiune, candidaţii au fost nevoit să scoată din buzunare câte 230 de lei fiecare.

Promovabilitate de 42,92 la sută

În prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an, promovabilitatea înregistrată a fost de doar 42,92 la sută. Mai precis, din cei 2.386 de candidaţi examinaţi, doar 1.016 au fost declaraţi admişi, obţinând medii peste 6 la bacalaureat. Numărul candidaţilor promovaţi în acest an este cu mult mai scăzut faţă de sesiunea de vară a bacalaureatului din 2011, când promovabilitatea a fost de 59,02 la sută.
Pentru a veni în sprijinul absolvenţilor de liceu care nu au promovat acest examen, autorităţile au decis înfiinţarea unor centre de informare şi documentare la nivelul unităţilor de învăţământ, unde să acceseze site-ul ministerului. Dintre modelele de subiecte postate pe pagina de internet a ministerului, acestea sunt pentru disciplinele matematică, limba română, biologie şi chimie. Doar aproximativ 300 de tineri s-au înscris pentru urmarea acestor cursuri de pregătire.
Probele scrise încep din 27 august, cu proba de limba şi literatura română, următoarea zi intrând în examen candidaţii care susţin examenul la limba maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 29 august, şirul probelor scrise fiind încheiat în 31 august cu proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, după soluţionarea eventualelor contestaţii, candidaţii aflând rezultatele finale în 5 septembrie.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Ciupercutz 20 august 2012 at 08:22 - Reply

    Pentru candidatii inscrisi la centrul 610 – Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau – recomand http://www.ciupercutz.ro pentru repartizari, rezultate, etc.

  2. Fonduri UE 20 august 2012 at 11:46 - Reply

    Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Lasa un Raspuns »