Big Brother de 100 de lei, la examenele nationale

Magazin Salajean 9 mai 2012 0

Big Brother de 100 de lei, la examenele nationaleExamenele nationale din aceasta vara nu vor fi deloc mai usoare pentru elevii salajeni. Atat la examenul de bacalaureat, cat si la evaluarea nationala, centrele de examinare vor fi obligatoriu dotate cu camere video de supraveghere. Doar ca, in lipsa de fonduri necesare achizitionarii unor echipamente electronice performante, scolile vor trebui sa se descurce cu camere web, estimate la pretul de 100 de lei fiecare.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca noutatea la examenele nationale, spre deosebire de anul trecut, consta in aceea ca, in acest an scolar vor fi amplasate camere de supraveghere in toate unitatile scolare care organizeaza evaluare nationala. Conform noilor dispozitii privind organizarea examenelor nationale, in toate unitatile de invatamant vor trebui amplasate camere video de supraveghere. La nivelul judetului, centrele de examinare la examenul de bacalaureat au de anul trecut montate astfel de sisteme de supraveghere video. In privinta scolilor in care se sustin probele evaluarii nationale, acestea vor trebui achizitionate din fonduri proprii, cu sprijinul administratiilor locale, a declarat inspectorul scolar.

Potrivit sursei citate, costurile necesare pentru implementarea unor sisteme de supraveghere sunt rezonabile. Preluand metoda adoptata anul trecut in a doua etapa a examenului de bacalaureat si tinand cont de faptul ca majoritatea scolilor sunt dotate cu calculatoare de birou si alte echipamente, ar mai fi nevoie de achizitionarea unor camere web. Costul estimativ al unui astfel de echipament este de 100 de lei, a afirmat Ioan Abrudan.

Prin urmare, orice miscare gresita a candidatilor, respectiv tentativa de fraudare a examenelor va fi aspru pedepsita. Cu atat mai mult, absolventii de liceu prinsi cu fituici, telefoane sau alte materiale interzise in salile de examinare vor fi eliminati din examen, nemaiavand dreptul de a participa la examenele din urmatoarele doua sesiuni.

Toate aceste detalii vor fi abordate in sedinta de astazi cu directorii unitatilor de invatamant din judet, organizata la sediul ISJ. De asemenea, la intalnire vor fi prezentate normele privind prevenirea incendiilor si utilizarea echipamentelor in cazul unor situatii de urgenta, dar si despre problematica incheierii in bune conditii a anului scolar in curs.

Aceeasi structura de examinare la bacalaureat

Regulile examenului de bacalaureat din acest an nu se modifica fata de sesiunile de anul trecut, lista disciplinelor la care candidatii sustin examenul de bacalaureat si programele pentru disciplinele aferente ramanand in acelasi format. Astfel, prima sesiune de anul acesta se desfasoara dupa programul: in perioada 28-30 mai are loc inscrierea candidatilor; intre 11-13 iunie – evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana; 13-15 iunie – evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna; 18-22 iunie – evaluarea competentelor digitale; 25-27 iunie – evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala. In privinta probelor scrise, prima va avea loc in 2 iulie, la Limba si literatura romana, in data de 3 iulie este programata proba de Limba si literatura materna. In 4 iulie, candidatii vor sustine proba obligatorie a profilului, iar in 6 iulie, proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele vor fi afisate in 8 iulie, dupa depunerea si solutionarea candidatilor, in data de 13 iulie vor fi afisate rezultatele finale. A doua sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc in august-septembrie 2012.

Evaluare nationala, cu supraveghere video

In ceea ce priveste evaluarea nationala din vara acestui an, aceasta se va desfasura dupa aceeasi metodologie dupa care s-a organizat si anul trecut, cu mentiunea ca, de aceasta data, salile de clasa din unitatile de invatamant in care se desfasoara probele vor fi supravegheate cu camere web. Potrivit calendarului, cursurile se vor incheia pe 15 iunie, iar in perioada 18-20 iunie va avea loc inscrierea pentru evaluarea nationala. Prima proba va avea loc in data de 25 iunie, la Limba si literatura romana, in timp ce proba la matematica se va desfasura in 27 iunie. Rezultatele se vor afisa in 29 iunie, zi in care se vor putea depune si contestatiile. Rezultatele finale, dupa depunerea contestatiilor, se vor afisa in 2 iulie 2012.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »