Banii parintilor, pierduti de chiulangii

Magazin Salajean 21 septembrie 2011 0

Banii parintilor, pierduti de chiulangii

Parintii care nu-si trimit copiii la scoala sau ale caror odrasle chiulesc nemotivat de la orele de curs raman fara alocatia pentru sustinerea familiei sau cu o parte din acest ajutor social. In aceasta situatie se gasesc aproape 800 de elevi salajeni, care au acumulat peste zece absente nemotivate in al doilea semestru al anului scolar trecut.

Din acest an, acumularea a peste zece absente nemotivate la scoala duce la diminuarea alocatiilor pentru sustinerea familiei, iar ce depaseste 20 de absente la sistarea acestui ajutor social pentru trei luni. Sanctiunile au fost introduse in scopul diminuarii absenteismului scolar si responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri.

Conform Legii 277/2010, privind alocatia pentru sustinerea familiei pentru copiii de varsta scolara din familiile beneficiare, Inspectoratul Scolar are obligatia sa transmita, in luna urmatoare incheierii semestrului scolar, situatia privind frecventarea cursurilor de catre acesti copii, respectiv numarul de absente. Datele au sosit cu intarziere astfel incat abia saptamanile acestea au fost intocmite rapoartele finale cu numarul total de alocatii sistate din cauza absentelor.

Astfel, in cazul in care se constata absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar, cuantumul alocatiei se diminueaza proportional cu numarul absentelor. Alocatia scade cu 20 la suta pentru fiecare copil care inregistreaza un numar de maximum zece absente, respectiv la jumatate pentru cei cu 20 de absente nemotivate. Diminuarea se aplica incepand cu luna urmatoare celei in care s-a constatat. Neindeplinirea conditiei se mentine pe o perioada de trei luni. Dupa perioada de trei luni, alocatia se acorda in cuantumul aprobat anterior.

La nivelul judetului Salaj, aproape 800 de elevi provenind din familii beneficiare de alocatii pentru sustinerea familiei au acumulat mai mult de zece absente nemotivate pe parcursul semestrului doi al anului scolar trecut, potrivit informatiilor furnizate de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Salaj. Din totalul de 7.271 de copii din familiile beneficiare, 344 au avut intre zece si 19 absente, alocatia fiind diminuata cu 20 de procente, in timp ce 15 elevi au inregistrat un numar de 20 de absente, ajutorul social fiind redus astfel la jumatate. Mai mult, 12 copii au fost sistati de la acest ajutor dupa ce au abandonat scoala sau au fost exmatriculati. Tot cu alocatia suspendata pe urmatoarele trei luni s-au ales 417 elevi care au acumulat mai mult de 20 de absente nemotivate, ne-a declarat directorul AJPS Salaj, Matolcsi Elisabeta. Potrivit sursei citate, Agentia va comunica primarului tabelul nominal cu familiile pentru care se aplica diminuarea.

Fara alocatia pentru sustinerea familiei au ramas si 452 de beneficiari depistati, in urma verificarilor realizate de primarii comunelor salajene, ca nu mai indeplinesc conditiile de acordare a acestui ajutor. Astfel, in luna august 2011, la nivelul judetului Salaj, doar un numar de 5.208 de familii si persoane singure au mai beneficiat de alocatie pentru sustinerea familiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »