Bătaie pentru posturile de titulari în şcolile sălăjene

Magazin Salajean 23 iunie 2011 0

Bătaie pentru posturile de titulari în şcolile sălăjene

Candidaţii pentru un post de predare în unităţile de învăţământ sălăjene se calcă în picioare să-şi depună dosarele pentru examenul de titularizare din 13 iulie. Din datele înregistrate, ieri, la Colegiul Naţional Silvania Zalău, stabilit drept centru de examen, la finele programului se aflau înscrişi câte trei candidaţi pentru un post titularizabil. Toate acestea în condiţiile în care doritorii mai au la dispoziţie încă două zile pentru depunerea dosarelor, perioadă în care se aşteaptă un număr şi mai mare de candidaţi. Acesta este ultimul an în care se mai susţine examenul de titularizare.

Concurenţa pentru posturile de titulari se arată a fi acerbă între sălăjeni. Aproape 300 de candidaţi şi-au depus deja dosarele de înscriere pentru a ocupa unul din cele 84 de posturi titularizabile scoase la concurs pentru viitorul an şcolar. Alţi 162 de candidaţi au înregistrat dosarele pentru continuitate, în timp ce 30 au optat pentru detaşare. Astfel, în timp ce rapoartele indică trei candidaţi la un post de titular, perioada înscrierilor continuă. Doritorii mai pot depune dosarele de înscriere până mâine inclusiv, la sediul Colegiului Naţional Silvania Zalău, stabilit ca unic centru de concurs la nivelul judeţului. Potrivit reprezentanţilor comisiei de preluarea dosarelor, se aşteaptă în aceste două zile un număr şi mai mare de candidaţi.

Doar 21 de posturi la oraş

Potrivit inspectorului de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Viorel Lungu, posturile titularizabile scoase la concurs sunt mult mai puţine faţă de anii trecuţi. Cei interesaţi de un loc de muncă în învăţământ au de ales, pentru anul şcolar viitor, între 509 posturi neocupate din judeţul Sălaj, dintre care 84 sunt posturi titularizabile şi 425 sunt pentru suplinire. Dintre locurile titularizabile, doar 21 sunt în mediul urban, respectiv 15 în municipiul Zalău şi restul în Şimleu Silvaniei, a menţionat inspectorul şcolar.

Cele mai multe posturi titularizabile din municipiu, respectiv şapte, se află la Liceul de Artă Ioan Sima. Alte patru posturi: de carting, dans popular, dans modern şi ecoturism sunt vacante la Palatul Copiilor din Zalău, iar câte unul de educator în limba germană, profesor de sprijin la Centrul Speranţa, de electronică automată la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian şi de latină la Liceul Pedagogic Gheorghe Şincai Zalău.

În Şimleu, candidaţii pot opta pentru următoarele posturi de titulari: câte unul pentru limba franceză la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, consilier şcolar la Grupul Şcolar Ioan Ossian, de carting la Palatul Copiilor şi chimie fizică, precum şi două posturi la şcoala din Pustă pentru limba rommani.

Discipline fără posturi titularizabile

Cele mai multe posturi titularizabile sunt pentru disciplina învăţători în limba română, urmate de zece locuri la matematică plus unul de mate-fizică. Totodată, candidaţii vor concura şi pentru opt posturi de educatoare în limba română. Din declaraţiile inspectorului Lungu, anul acesta există şi discipline pentru care nu există niciun post titularizabil. Între acestea se numără posturile de învăţători şi educatori în limba maghiară, precum şi disciplina geografie. Cinci posturi sunt titularizabile anul acesta pentru limba română, trei sunt pentru profesorii de limba engleză, două la disciplina istorie, un loc titularizabil este vacant pentru geografie-istorie etc.

Neconfirmarea locului duce la ieşirea din concurs

Ziua de vineri, până cel târziu la ora 15, este ultima în care candidaţii îşi mai pot depune dosarele de înscriere. Începând de luni şi până în 1 iulie, comisia de organizare şi desfăşurare a concursului de titularizare va verifica dosarele candidaţilor. Ulterior acestei perioade, sălăjenii vor trebui să fie foarte atenţi, având la dispoziţie doar trei zile pentru confirmarea locului. Din experienţa anilor trecuţi, unii candidaţi nu au ajuns în examen pentru că nu şi-au confirmat locul. Aceştia trebuie să ştie că între 4 şi 6 iulie sunt aşteptaţi la centrul de concurs pentru validarea obligatorie a fişelor de înscriere, prin semnătură, ne-a spus Viorel Lungu. Excepţie de la acest interval de timp fac absolvenţii din anul acesta, care au posibilitatea să îşi depună adeverinţele de absolvire şi să îşi valideze fişa de înscriere până în data de 7 iulie.

Probele practice sau orale în profilul postului vor fi organizate în perioada 8-11 iulie, după care va avea loc proba scrisă, programată în data de 13 iulie. Rezultatele vor fi afişate în data de 18 iulie, cei nemulţumiţi având două zile la dispoziţie pentru depunerea contestaţiilor. După soluţionarea acestora, în data de 21 iulie se vor afişa rezultatele finale. Evaluarea lucrărilor se va face, ca şi anul trecut, în centre naţionale stabilite de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Posturile neocupate, vânate în alte judeţe

Posturile titularizabile vor fi repartizate în două serii, în cadrul unor şedinţe publice. Prima etapă va avea loc în intervalul 22-25 iulie. Posturile rămase neocupate în urma acestor şedinţe publice vor putea fi ocupate de candidaţi din alte judeţe, dosarele trebuind depuse în zilele de 27 şi 28 iulie. Dacă nici după această etapă nu sunt ocupate, posturile devin netitularizabile, urmând a fi scoase la concurs pentru şedinţele publice din 29 iulie, pentru suplinitori.

Repartizarea posturilor continuă în luna august. În perioada 1-2 august are loc perioada de înscrieri, urmând ca în zilele de 3-4 ale lunii candidaţii să participe la concursul de suplinitori necalificaţi, iar în data de 4 pentru suplinitori calificaţi.

Ultimul concurs de titularizare

Numărul ridicat de candidaţi la examenul de titularizare se explică prin faptul că acesta este ultimul an în care se mai organizează acest concurs. Începând de anul viitor, angajarea cadrelor didactice se va face direct de conducerea şcolilor. Examenul de titularizare a mai fost modificat, chiar anul trecut. În prezent, atât organizarea concursului, cât şi evaluarea lucrărilor se realizează la nivel local de către fiecare inspectorat şcolar în parte, în timp ce în anii precedenţi, notarea lucrărilor avea loc în alte judeţe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »