Astazi se anunta scolile salajene ce vor fi desfiintate si comasate

Magazin Salajean 3 martie 2010 0

Astazi se anunta scolile salajene ce vor fi desfiintate si comasateLa sediul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj va avea loc astazi, incepand cu ora 9:00, sedinta de analiza a starii invatamantului pentru semestrul intai al anului scolar 2009-2010. La intalnire vor participa inspectorii scolari de specialitate si directorii unitatilor de invatamant cu personalitate juridica din judet, precum si conducerea Prefecturii Salaj. In cadrul sedintei se va prezenta si planul de scolarizare pentru anul scolar viitor. De asemenea, vor fi mentionate si unitatile de invatamant ce vor fi desfiintate, respectiv comasate, si unitatile care isi pierd personalitatea juridica, in vederea reducerii celor 234 de posturi din invatamant impuse de Ministerul Educatiei, la nivelul judetului Salaj.

Inspectorul general scolar al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, ne-a spus ieri, intr-o conferinta de presa, ca reducerea a aproximativ 60 la suta din posturile ce urmeaza a fi eliminate din invatamantul salajean, odata cu inceperea noului an scolar, s-a facut in mod firesc. Pana in prezent, apro-ximativ 150-160 de posturi au fost reduse in mod firesc. Mai precis, numarul de unitati de invatamant prescolar si primar s-a redus pentru ca nu au mai avut efectivul necesar de elevi pentru a functiona. In cea mai mare parte este vorba de unitatile scolare din mediul rural, cu precadere din localitatile izolate. Un alt factor care a stat la baza reducerilor este comasarea de clase care functioneaza sub efectivul minim necesar de elevi.

Chiar si scaderea populatiei scolare, a numarului de elevi, a diminuat necesarul de cadre didactice. De exemplu, in anul scolar 2010-2011 intram cu mai putine clase de a IX-a decat anul trecut, respectiv cu sase clase mai putin. Si desfiintarea unitatilor cu personalitate juridica va duce la reducerea unui numar de posturi. Vom insista asupra rationalizarii cheltuielilor si prin componenta personalului auxiliar didactic si nedidactic. Decizia asupra caror posturi se va actiona apartine insa fiecarei unitati de invatamant in parte, a mentionat inspectorul general scolar al ISJ Salaj.

Desi reducerile inseamna, de fapt, mai multi someri din invatamant, Ioan Abrudan sustine ca acest lucru este benefic pentru educatie. Comasarea claselor sau scolilor acolo unde sunt putini elevi va influenta in bine calitatea actului de invatamant. De asemenea, intentionam, cat mai repede posibil, eliminarea invatamantului simultan la gimnaziu.

Sunt inca situatii in care nu putem actiona, precum scoala din Preoteasa (comuna Valcau) ori Valeni (comuna Cristolt), unde din cauza drumurilor impracticabile nu se poate realiza transportul elevilor catre o alta unitate de invatamant, a afirmat Abrudan. El a subliniat ca reducerile posturilor din invatamant nu va afecta, in niciun caz, accesul elevilor la educatie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »