Astazi incepe proba pe calculator a examenului de bacalaureat

Magazin Salajean 19 aprilie 2010 0

Astazi incepe proba pe calculator a examenului de bacalaureat

Elevii in an terminal de liceu incep, de astazi, proba D a examenului de bacalaureat, respectiv proba de evaluarea competentelor digitale. Candidatii au timp sa sustina examenul pana in data de 29 aprilie. La nivelul judetului Salaj, s-au inscris pentru proba de calculator peste 2.600 de elevi. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean (IPJ) Salaj, proba de evaluarea competentelor digitale se va finaliza in Salaj, daca nu apar probleme, cel tarziu pana vineri. Dupa ce am inventariat numarul de elevi inscrisi pentru proba pe calculator a bacalaureatului, precum si echipamentele de care dispun centrele de examen, am stabilit ca proba se va putea finaliza in prima saptamana. In fapt, candidatii au fost programati, pe zile, astfel: astazi vor sustine proba 673 de elevi, marti sunt programati 739 de candidati, miercuri – 643 de elevi, joi – 399 de elevi, iar vineri vor fi evaluati 189 de candidati, a mentionat inspectorul general scolar al ISJ Salaj, Ioan Abrudan.

Pentru buna desfasurare a probei pe calculator a bacalaureatului, autoritatile si-au luat masuri stricte privind subiectele de examen. Si anume, in fiecare zi anterioara examinarii, incepand de ieri (n.r duminica), comisia din unitatile de invatamant va descarca, de pe site-ul Ministerului Educatiei, o arhiva cu fisierele de lucru, parolata. In fiecare dimineata a probei de examen, intre orele 8:30 si 9, se primeste parola arhivei care contine un fisier numit Examen.

La ora 11, pe site-ul ministerului se posteaza arhiva cu subiectele de examen, urmand ca intr-o jumatate de ora membrii comisiei din centrele de examen sa primeasca parola pentru descarcarea acestor subiecte. Pana la ora 12:30, elevii trebuie sa fie in salile in care au fost repartizati conform graficului de examen, unde vor fi instruiti de profesorii examinatori cu privire la desfasurarea probei. Examenul propriu-zis incepe la ora 13, fiecare elev primind subiectul tiparit si foaia tipizata pentru completarea raspunsurilor.

Candidatii vor trebui sa demonstreze, in cele 90 de minute cat au la dispozitie pentru sustinerea probei de evaluarea competentelor digitale, ca stiu sa foloseasca Internetul, dar si softurile pentru redactare si calcul instalate pe un computer. Fiecare elev are acces la internet doar 15 minute, cu observatia ca in cazuri exceptionale (probleme tehnice) timpul se poate prelungi la maxim 30 de minute. Rezultatele obtinute de candidati se afiseaza in a doua zi de la examinare, in jurul orei 16.

Proba de evaluare a competentelor digitale are statutul de proba practica obligatorie in cadrul examenului de bacalaureat, pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile. Desi proba poate fi trecuta si daca elevul nu stie nimic, sustinerea acesteia este o conditie necesara pentru participarea la probele scrise. Elevii care au sustinut examenele ECDL, finalizate cu certificatul ECDL Start sau cu certificatul ECDL Complet nu vor mai trebui sa sustina aceasta proba de bacalaureat. Daca au depus o cerere in acest sens, aceste certificate le sunt recunoscute si echivalate cu proba de evaluare a competentelor digitale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »