ARMATA – o „şcoală altfel” la Şimleu Silvaniei

Motto: „Disciplina militară nu admite excepţii sau variante”. (Napoleon Bonaparte)

De patru ani încoace, unităţile militare din Garnizoana Şimleu Silvaniei şi-au deschis porţile pentru a fi vizitate de elevii din şcolile şi liceele oraşului, în cadrul Proiectului Naţional „Armata – o şcoală altfel”. Printre obiectivele acestuia se află: promovarea imaginii Armatei României în rândul tinerilor, îmbunătăţirea percepţiei elevilor cu privire la rolul armatei şi al militarului în societate, dezvoltarea cunoştinţelor despre Armata României, promovarea profesiei militare prin prezentarea armelor şi a specialităţilor militare, atragerea tinerilor cu abilităţi specifice către cariera militară. Şi în acest an, în perioada 18-22 aprilie 2016, în unitățile militare șimleuane s-au desfăşurat multiple activităţi interactive şi de prezentare de tehnică şi echipament militar, precum şi tehnici de supravieţuire, aprobate de col. Mircea Fechete – împuternicit la comandă.
Astfel, în răstimpul amintit, Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania” a fost vizitat de sute de elevi însoţiţi de cadre didactice de la: Şcoala Gimnazială „Silvania” (Cristina Teieru, Angelica Şumălan, Maria Chereji, Valentina Moldovan, Sorina Vancea, Florica Boşca, Liana Chiş, Sanda Rus, Delia Remeş, Teodora Deac, Camelia Pop, Rodica Sabău, Adriana Bonţe, Eleonora Marinkaş, Alina Ciobanu, Delia Purghe, Mirela Lazăr, Marius Oniga şi Gavril Lungu); Şcoala Gimnazială „Horea” (Floare Sabou, Mihaela Micaş, Maria Breje şi Vig Judit) şi Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” (Maria Creţanu, Adriana Brisc, Camelia Bîrsan şi Avram Ungur).
Aceştia au fost primiţi oficial, pe platoul unităţii militare, de col.Gigi Dumbravă – comandantul Batalionului 315 Artilerie „Simion Bărnuțiu”, care a prezentat obiectivele proiectului şi modul de desfăşurare a activităţilor practice, oferind – totodată – date concrete despre Armata României şi despre militarii şimleuani. Domnia sa a reliefat motivaţia pentru cariera militară şi, în mod pertinent, a arătat câteva realizări personale şi ale regimentului, vorbind despre unele misiuni militare, precum şi despre proiectele şi performanţele instituţiilor militare de învăţământ.
Au fost organizate şapte ateliere unde s-au desfăşurat activităţile practice privind: prezentarea ţinutelor militare, expoziţia de tehnică de cercetare, acordarea de prim ajutor, tehnicile de supravieţuire, executarea de trageri pasive cu diferite dispozitive, instrucţia la armamentul de artilerie, vizitarea sălii tradiţiilor, a expoziţiei filatelice şi a bibliotecii. Activităţile au fost coordonate de cadre militare, unele fiind chiar părinții unor elevi! În cadrul fiecărui atelier, coordonatorii s-au adresat elevilor adecvat, pe înţelesul acestora, ţinând cont de potenţialul lor fizic şi psihic în derularea activităţilor practic-aplicative.
Au fost câteva ore de „şcoală altfel”, care au trezit interesul elevilor pentru nobila meserie de militar, pornind de la percepţia pe care o au ei despre armată, văzându-i pe militari la televizor sau la participarea şi defilarea Gărzii de Onoare, cu prilejul desfăşurării diferitelor festivităţi de la nivelul oraşului Şimleu Silvaniei: Ziua Naţională a României; Ziua Armatei României; Ziua Eroilor; Ziua Independenţei, a Victoriei şi a Europei etc.
Acest fapt se poate constitui într-o motivaţie a unora dintre elevi pentru a urma o carieră militară, în care disciplina – sub toate aspectele – e la loc de frunte. În plus, contribuţia armatei la dezvoltarea calităţilor fizice şi psihice, a spiritului de echipă şi a celui de competiţie este una esenţială pentru viaţa militarului şi pentru evoluţia acestuia în societate, fiindcă „fiecare soldat poartă în raniţa sa un baston de mareşal” (Napoleon Bonaparte).
Aşadar, aşteptăm confirmarea …

Prof. Marin ȘTEFAN

One Thought to “ARMATA – o „şcoală altfel” la Şimleu Silvaniei”

  1. ioncusapa

    superdotati,ce arme sofisticate si noi au…

Leave a Comment