Aproape 90 la suta din elevii salajeni au luat BAC-ul

Magazin Salajean 7 iulie 2009 0

Aproape 90 la suta din elevii salajeni au luat BAC-ul

Cei peste 2.400 de absolventi de liceu, din judetul Salaj, au scapat de emotiile primei sesiuni de bacalaureat din acest an. Rezultatele afisate, inca de sambata, in cele opt centre de examen din judet, au scos la iveala o promovabilitate la BAC de aproape 90 la suta. S-au obtinut medii foarte bune, printre care si opt rezultate de 10 pe linie.

Din cei 2.436 de candidati salajeni inscrisi in prima sesiune de bacalaureat de anul acesta, 2.398 s-au prezentat la examen. Dintre acestia, 2.147 de candidati au reusit sa promoveze toate probele, inregistrandu-se, astfel, in judetul Salaj, o promovabilitate de 88,14 la suta la BAC. Si majoritatea au reusit sa treaca de acest examen important din viata cu note chiar foarte bune. Din datele furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj, la nivelul celor opt centre de examen din judet, opt candidati au promovat bacalaureatul cu note de 10 pe linie. De altfel, mai mult de jumatate din cei prezenti la bacalaureat au avut, ca rezultat final, medii cuprinse intre 9 (noua) si 9,99, si anume 848 de candidati, iar intre 8 (opt) si 8,99, alti 772 de candidati. 440 de absolventi de liceu au reusit sa promoveze BAC-ul cu medii intre 7 (sapte) si 7,99, in timp ce doar 79 au obtinut medii intre 6 (sase) si 6,99.

Tot din datele raportate de reprezentantii ISJ Salaj reiese faptul ca cea mai ridicata promovabilitate s-a inregistrat la invatamantul la zi, de 88,85 la suta, urmata de invatamantul seral, cu 85,22 de procente, si de invatamantul la frecventa redusa, de 82,68 la suta.

Aproape 290 – respinsi, neprezentati si eliminati

Din totalul inscrisilor la BAC, 38 nu s-au prezentat la examen, unul a fost eliminat, iar alti 250 de absolventi au obtinut medii sub 6 (sase), pragul minim pentru admis. Majoritatea din cei neprezentati au lipsit de la probele orale: la Limba si literatura romana, 30 de candidati, si Limba moderna, 38. Din cauza ca probele orale de bacalaureat sunt cu caracter eliminatoriu, acestia au fost automat declarati respinsi, neavand posibilitatea sa sustina, in aceasta sesiune, si celelalte probe de examen. Cel eliminat din examenul de bacalaureat, sau, mai bine zis, cea eliminata – o tanara de la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian din Zalau – a fost prinsa copiind cu telefonul mobil la proba de Matematica. Pentru fapta sa, tanara absolventa s-a ales, pe langa eliminarea din aceasta sesiune de bacalaureat, si cu anularea tuturor probelor sustinute pana atunci. De altfel, din cei declarati respinsi, 250 si-au cazut BAC-ul cu note sub 5 (cinci). Doar unul singur a fost la un pas sa promoveze, cu o medie finala intre 5 (cinci) si 5,99. Din nefericire, insa, pentru acesta, si dupa cum am amintit mai sus, bacalaureatul se trece doar cu cel putin media 6 (sase). Insa toti cei care nu au promovat bacalaureatul in prima sesiune din acest an, mai au o sansa in cea de-a doua, din toamna, in perioada 17-26 august.

Cele mai mari medii, la CNS Zalau

Cele mai mari note s-au inregistrat la Colegiul National Silvania (CNS) Zalau, unde, din cei 244 de candidati inscrisi si prezenti la BAC, niciunul nu a avut media sub 8 (opt). Ba mai mult, sase candidati au reusit sa promoveze bacalaureatul cu medii de 10 curat, 233 au promovat cu medii cuprinse intre 9 (noua) si 9,99 si doar cinci au luat note intre 8 (opt) si 8,99. Si la Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau, absolventii au obtinut medii destul de bune la bacalaureat, din cei 347 de candidati prezenti (doar unul neprezentat), 160 promovand cu medii de peste 9 (noua). Si, dupa cum am amintit mai sus, din cele opt medii de 10 din Salaj, sase au fost la CNS Zalau, un alt 10 pe linie a fost obtinut de un candidat al Colegiului National Simion Barnutiu Simleu Silveniei, iar celalalta medie de 10, de catre un candidat al Liceului Teoretic Ion Agarbiceanu Jibou.

Majoritatea contestatiilor – la Matematica si Limba romana

Candidatii nemultumiti de notare au avut la dispozitie doua zile, sambata si duminica, pentru depunerea contestatiilor. Dupa cum ne-a declarat, ieri, Szabo Stefan, inspectorul general adjunct al ISJ Salaj, la nivelul judetului au fost depuse, in total, 200 de contestatii. Cele mai multe contestatii s-au inregistrat la proba D, de Matematica, si anume 96, si la Limba si literatura romana, proba A scris, respectiv 69 de contestatii.

Restul, de 35, au fost contestatii la celelalte probe de bacalaureat. Acestea vor fi solutionate pana cel tarziu joi, astfel incat sa putem afisa, in data de 9 iulie, lista finala cu rezultatele sesiunii iunie-iulie de bacalaureat, a afirmat Szabo. De mentionat este faptul ca, potrivit O.M. 5168/29.08.2009, Art.62, al. 1 si 2, pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse intre 4,50 si 4,99, inclusiv note de 4,50 si 4,99, nota definitiva este cea acordata de comisia de contestatii. Pentru lucrarile care au primit initial la comisia de centru zonal de evaluare alte note decat cele mentionate mai sus, atunci nota definitiva este acordata de comisia de contestatii, cu conditia ca, intre nota initiala si nota acordata la contestatii sa fie o diferenta de cel putin 0,50 de puncte. Daca diferenta este mai mica de 0,50 de puncte, nota definitiva este cea initiala, acordata de comisia de evaluare din centru.

La final, despre BAC

Aceasta sesiune de bacalaureat s-a desfasurat in conditii normale, ne-a declarat, ieri, Szabo Stefan. Fara evenimente neplacute, in afara de cazul tinerei eliminate pentru ca a copiat la bacalaureat, a adaugat inspectorul general adjunct al ISJ Salaj. In privinta dificultatii probelor de bacalaureat, acestea nu au fost neaparat mai grele decat in alti ani. Doar cei care nu s-au pregatit indeajuns spun ca fost greu. In special la Matematica. Doar ca aceasta proba D este una care, in fiecare an, le da emotii candidatilor, dat fiindca este o disciplina ale carei subiecte sunt infinite. Insa promovabilitatea la BAC de aproape 90 la suta, rezultatele foarte bune obtinute de candidati si numarul mic de contestatii, in comparatie cu alte judete, ne certifica faptul ca aceasta sesiune a fost una reusita, a incheiat Szabo. Nici candidatii nu s-au plans de probele de bacalaureat. Poate doar cei care au si recunoscut ca nu au fost prea pregatiti pentru aceasta sesiune. Acum, cei admisi se vor pregati de o noua etapa din viata lor, printre care, pentru majoritatea, se numara inscrierea la facultate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »