Aproape 3.000 de locuri la liceu pentru absolventii de gimnaziu

Magazin Salajean 14 iunie 2010 0

Aproape 3.000 de locuri la liceu pentru absolventii de gimnaziu

Absolventii de gimnaziu mai au doar cateva zile sa se decida ce liceu vor alege pentru a-si continua studiile. Asta in cazul in care nu opteaza pentru liceele vocationale care organizeaza admiterea pe baza probelor de aptitudini, astazi fiind ultima zi pentru inscriere la aceste profile. Pentru celelalte, elevii, impreuna cu parintii si cu dirigintii, vor trebui sa completeze optiunile de admitere in perioada 17-24 iunie, luand in calcul sansele pe care le au de a intra la liceul pe care l-au ales.

Admiterea la liceu nu mai este o chestiune subiectiva de cativa ani deja. Calculatorul este cel care repartizeaza copiii, in functie de notele din gimnaziu si de cele obtinute la testarile nationale, dar si in functie de modul in care completeaza fisa de admitere. Pentru a avea sanse cat mai mari trebuie alese acele scoli la care prima medie de intrare de anul trecut a fost cat a candidatului. Aceste fise trebuie completate corect, deoarece o mica greseala poate face ca un copil cu rezultate bune sa rateze intrarea in liceul unde isi doreste sa invete. Pe langa numele si prenumele complet, mediile din anii de gimnaziu si mediile de la tezele nationale, elevii trebuie sa scrie pe foaia de admitere cat mai multe coduri de licee ca sa fie siguri ca vor fi admisi. Fisele de incriere la liceu trebuie semnate si de parinte si de elev.

Este foarte important ca parintii sa verifice media de admitere cu care s-a intrat anul trecut la liceu si media de admitere a copilului lor. Anii anteriori, tocmai completarea eronata a fiselor de admitere a facut ca multi copii sa rateze scoala pusa pe prima pozitie. Astfel ca reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj atrag atentia candidatilor sa aiba mare atentie atunci cand completeaza fisele si sa bifeze pentru cat mai multe optiuni. Media de admitere se compune din 50 la suta media generala a claselor V-VIII, 25 la suta media tezelor cu subiect unic, pe care elevii le-au dat in clasa a VII-a, si 25 la suta din rezultatele de la testele nationale desfasurate la inceputul lunii mai.

Calcularea sanselor de admitere, on-line

La nivelul judetului Salaj, sunt disponibile 2.840 de locuri in clasele din primul an de liceu, aprobate prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2010-2011. Pentru a facilita accesul la informatii privind locurile disponibile in liceele salajene, conducerea ISJ Salaj a realizat o brosura intitulata Ghidul candidatului la admiterea in invatamantul liceal de stat, care a fost distribuita tuturor absolventilor de gimnaziu.

Foarte important de retinut este ca, pe langa numarul de locuri pe fiecare profil, ghidul ofera si informatii privind media ultimului admis in anul precedent. De exemplu, daca nota de admitere de la liceul la care elevul vrea sa invete a fost 9 (noua) anul trecut, iar elevul are media de admitere de 6,50, atunci prima optiune nu va fi liceul care are media respectiva. O modalitate simpla de a calcula sansele pentru un anumit liceu il ofera un site special creat pentru admiterea la liceu: www.admitereliceu.ro, care cuprinde toate specializarile si mediile de admitere de anul trecut.

In plus, pe site, fiecare liceu are o fisa de prezentare care cuprinde printre altele, numarul elevilor, date despre dotari si informatii de contact, precum si localizarea pe o harta interactiva.

Calendarul admiterii la liceu

Prima etapa din cadrul calendarului stabilit anul acesta pentru admiterea la liceu este inscrierea pentru probele de aptitudini, astazi fiind ultima zi in care candidatii mai pot opta pentru un liceu vocational. La nivelul judetului Salaj, patru unitati de invatamant organizeaza probe de aptitudini, respectiv: Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau – la Limba franceza, Colegiul National Silvania Zalau – la Limba engleza, Liceul de Arta Ioan Sima Zalau – la probele practice (muzica, desen etc.), si Liceul Sportiv Avram Iancu Zalau – la probele practice. Desfasurarea acestor probe va avea loc in perioada 15-17 iunie, urmand ca in 18 iunie sa fie afisate rezultatele.

Incrierile pentru admiterea computerizata se realizeaza in intervalul 17-24 iunie. Exista si o etapa de verificare, de catre parinti si candidati, a fiselor editate de calculator in vederea corectarii eventualelor greseli in baza de date computerizata si listarea fiselor corectate din calculator. Repartizarea efectiva a candidatilor in clasele de liceu va avea loc in data de 2 iulie, iar in termen de trei zile, candidatii vor afla la care licee au fost admisi. Atentie mare! Ca sa nu ramana pe dinafara dupa ce au fost admisi la liceu, elevii trebuie neaparat sa-si confirme locul la institutie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »