Alegerea şcolii unde vor invăţa copiii, o loterie

Magazin Salajean 27 februarie 2012 0

Alegerea şcolii unde vor invăţa copiii, o loterie Părinţii care trebuie să-şi inscrie copiii la şcoală, in următorul an şcolar, trebuie să cantărească atent opţiunile pe care le au la dispoziţie legat de unitatea şcolară la care vor să inveţe micuţii. In cazul in care vor dori să-şi inscrie odraslele la alte şcoli decat cele din circumscripţie, vor trebui să aştepte etapele următoare de repartizări, cand vor fi disponibile doar locurile rămase neocupate in prima etapă.

Potrivit informaţiilor furnizate vineri, intr-o conferinţă de presă, de către membrii Consiliului Judeţean pentru Inscrierea in Invăţămantul Primar, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, părinţii care vor să inscrie copiii la altă şcoală decat cea arondată domiciliului nu pot să solicite acest lucru in prima etapă de inscriere. Repartizarea copiilor inscrişi atat in clasa pregătitoare, cat şi in clasa I se va face in sistem computerizat. In prima etapa, in intervalul de inscriere 5-16 martie, vor fi inscrişi doar copiii care au dosarele inregistrate la şcolile din circumscripţie. In cea de-a doua etapă care va avea loc intre 20 şi 27 martie, vor fi inscrişi copiii care solicită inscrierea la o altă unitate şcolară decat cea din circumscripţie, pe locurile rămase libere după repartizarea din prima etapă. In perioada 23-25 aprilie, părinţii care nu au obţinut locuri la unităţile inafara circuscripţiei şcolare sau din alte motive vor putea solicita inscrierea la şcolile arondate domiciliului, in limita locurilor disponibile. Ultima etapă de inscriere, in intervalul 2-9 mai, asigură inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost inregistraţi, din diferite motive, a menţionat coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Sălaj, Adina Mesaroş.

Părinţii interesaţi pot să acceseze site-ul www.isjsalaj.ro, pentru a afla şcoala de circumscripţie in funcţie de domiciliu. Aceste informaţii sunt afişate şi la unităţile şcolare din tot judeţul.

Aproape 4.000 de copii recenzaţi

Recensămantul copiilor ce urmează a fi inscrişi, din toamnă, la şcoală, realizat in cursul acestei luni, a totalizat un număr de 3.984 de copii care vor merge fie in clasa pregătitoare, fie in clasa I. Potrivit inspectorului pe problemele minorităţilor din cadrul ISJ Sălaj, Rita Rosz, dintre aceştia, 1.995 au optat pentru clasa pregătitoare, iar 1989 pentru clasa I. In funcţie de limba maternă in care vor studia, 816 copii vor fi inscrişi la şcoli cu predare in limba maghiară, cinci pentru limba slovacă iar 31 de copii vor invăţa in invăţămantul primar in limba germană, a precizat inspectorul şcolar.

La nivelul judeţului au fost propuse in planul de şcolarizare aproximativ 2.700 de locuri pentru clasa pregătitoare. De asemenea, in toate unităţile sălăjene sunt propuse 120 de clase pregătitoare şi 135 de clasele I.

Peste 370 de evaluări psihosomatice

Inscrierea copiilor in clasele pregătitoare sau I se realizează in funcţie de opţiunea părinţilor, varsta viitorului şcolar şi rezultatul evaluării psihosomatice la care va fi supus copilul in vederea stabilirii dacă acesta este pregătit pentru urmarea cu succes a clasei alese. Pentru realizarea evaluării, părinţii trebuie să solicite prin telefonul gratuit 0 800 816 260 o programare.

Pană la finele săptămanii trecute, un număr de 373 de părinţi au solicitat evaluarea copiilor in vederea inscrierii copiilor in invăţămantul primar. Dintre cei care şi-au exprimat această opţiune, au fost evaluaţi 194 de copii dacă sunt apţi să urmeze cu succes clasa pregătitoare. De asemenea, 47 au optat pentru clasa I – in aceste cazuri toţi trecand testarea. Pe de altă parte, 16 copii care au dorit să se inscrie in clasa pregătitoare, au fost indrumaţi pentru grupa mare, iar alţi şase necesită o evaluare suplimentară, a precizat directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj, Melania Gardan.

Potrivit sursei citate, părinţii care doresc să solicite evaluarea copiilor mai pot face programări, dar in cel mai scurt timp, la numărul de telefon menţionat anterior. Ultima zi pentru realizarea testărilor este data de 29 februarie.

Copil de 4 ani şi jumătate, in clasa pregătitoare

Evaluarea se impune in funcţie de varsta copiilor şi opţiunea clasei in care vor fi inscrişi anul viitor şcolar. Astfel, vor trebui să susţină testarea: copiii care implinesc varsta de 6 ani după 31 decembrie 2012 şi doresc să se inscrie in clasa pregătitoare, care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012 şi doresc să se inscrie in clasa I sau in clasa pregătitoare; copiii care implinesc 7 ani pană la 31 august 2012 şi doresc să rămană in clasa pregătitoare.

Există şi situaţii excepţionale in care părintele solicită inscrierea in clasa pregătitoare sau clasa I deşi copilul nu are anii impliniţi, dar nici nu implineşte varsta prevăzută in cele trei situaţii prezentate. Este cazul unui copil in varstă de doar 4 ani şi jumătate, din Jibou, pentru care părinţii au optat inscrierea in clasa pregătitoare. Copilul, deşi are o varstă mai mică decat viitorii lui colegi, este foarte bine dezvoltat, lucru demonstrat in cadrul evaluării psihosomatice la care a fost supus. Spre exemplu, ştie să rezolve operaţii matematice foarte avansate pentru varsta lui, prezentand şi alte calităţi care il atestă ca fiind pregătit să urmeze cu succes clasa alături de colegii săi, ne-a spus Melania Gardan. Acesta va urma clasa pregătitoare din toamnă, la Şcoala Gimnazială Lucian Blaga din Jibou.

Inscrierile in clasa pregătitoare, respectiv clasa I incep de vineri, 2 martie.

Intrebări din patru domenii

Pentru a trece cu succes de evaluarea psihomatică, copiii vor trebui să răspundă la o serie de intrebări structurate pe patru domenii, şi anume: comportamentul socio-afectiv, cognitiv, verbal şi motric. Evaluarea are specificitate atat pentru clasa pregătitoare, cat şi pentru inscrierea in clasa I. Copiii supuşi evaluării psihosomatice vor trebui să răspundă la un număr de 20 de intrebări, dacă obţiunea inscrierii este clasa pregătitoare, respectiv 25 de intrebări pentru clasa I. Pentru a fi declaraţi apţi să treacă testarea, copiii trebuie să răspundă corect la cel puţin 75 la sută din totalul intrebărilor, a menţionat Adina Mesaroş.

Rezultatul evaluării psihomatice a copilului va fi comunicat la incheierea evaluării. Părintele are dreptul să solicite ca testarea să se realizeze in prezenţa sa.

Testarea se poate susţine in 17 locaţii din judeţ, anume: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu, Şcoala Gimnazială Iuliu Maniu, Şcoala Gimnazială Gheorghe Lazăr, Liceul Sportiv Avram Iancu şi Şcoala Gimnazială Simion Bărnuţiu din Zalău, Grupul Şcolar Ioan Ossian şi Şcoala Gimnazială Lucian Blaga din Jibou, Grupul Şcolar Ioachim Pop Ileanda, Şcoala Gimnazială Silvania şi Şcoala Gimnazială Horea din Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială Andrei Mureşanu şi Şcoala Gimnazială Gyulaffy L

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »