Alba-neagra cu inscrierile la scoala!

Magazin Salajean 21 martie 2012 0

Alba-neagra cu inscrierile la scoala! Cei aproximativ 780 de copii ramasi nerepartizati in scoli dupa incheierea primei etape de inscrieri au la dispozitie peste 2.000 de locuri libere in unitatile scolare salajene. Parintii acestora au dreptul, in aceasta etapa, cea de-a doua, sa-si inscrie odraslele la scolile preferate, altele decat cele din circumscriptia scolara, in limita locurilor libere. Cu toate acestea, in unele unitati scolare, atat din municipiu, cat si din alte localitati din judet, inscrierea copiilor din alte zone decat cele de circumscriptie va fi imposibila, locurile ramase neocupate fiind rezervate.

Potrivit informatiilor postate pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, numarul locurilor ramase libere in scolile salajene, in cea de-a doua etapa de inscrieri, stabilita pentru perioada 20-27 martie, este de doua ori mai mare decat numarul copiilor ramasi neinscrisi la aceasta data. Pentru clasele pregatitoare, la nivelul scolilor din judetul sunt libere 1.072 de locuri, in conditiile in care sunt asteptati la inscriere doar in jur de 380 de copii. Totodata, parintii celor 403 copii ramasi neinscrisi in clasele I au la dispozitie aproximativ 990 de locuri vacante in unitatile scolare din judet.

Zeci de locuri libere in unele unitati din municipiu

Cele mai multe locuri ramase vacante sunt la scolile din municipiu. Astfel, la Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu, dintre cele 100 de locuri libere pentru clasele pregatitoare, doar 21 au fost ocupate in prima etapa de inscrieri, incheiata vineri, 16 martie. De asemenea, la inscrierile in clasa I, dintre cele 100 de locuri vacante, doar 34 au fost ocupate. Lipsa solicitarilor in aceasta unitate s-ar putea explica prin faptul ca numai 41 de copii au fost recenzati si inclusi in circumscriptia scolara, parintii asteptand etapa curenta de inscrieri.

Nici la Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar nu s-au inghesuit parintii sa-si inscrie copiii. Din cele 75 de locuri propuse pentru infiintare din toamna in clasele pregatitoare, 52 au ramas neocupate dupa prima etapa de inscrieri. In privinta inscrierilor in clasele I, din cele trei clase (fiecare avand 25 de locuri) au fost ocupate doar 22 de locuri. Si in acest caz, doar 43 de copii au fost recenzati, fiind inscrisi cu doi mai mult in prima etapa.

La Scoala Gimnaziala Silvania din Simleu Silvaniei sunt libere 48 de locuri din cele 125 de locuri in clasele I propuse pentru infiintare de anul scolar urmator. De asemenea, sunt 38 de locuri libere in clasele pregatitoare, din cele 75 disponibile la Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu din Zalau.

Scoli rezervate copiilor din circumscriptie

Locurile libere vor putea fi ocupate in functie de optiunea parintilor si numarul disponibil in fiecare unitate in parte. Mai precis, locurile libere in etapa de inscrieri, in care parintii pot opta pentru alte scoli decat cea arondata domiciliului, sunt calculate ca diferenta intre numarul de locuri propuse pentru infiintare din toamna si numarul de copii recenzati/numarul de copii inscrisi in prima etapa. Prin urmare, in ciuda faptului ca unele scoli nu au ocupate decat o parte din locuri, cele ramase vacante sunt rezervate copiilor din circumscriptia scolara, neputand fi ocupate de doritori din alte zone din localitate ori chiar din alte localitati sau judete.

Prin urmare, pentru copiii dinafara circumscriptiei scolare, nu mai sunt locuri disponibile in clasa I, in urmatoarele unitati: Scoala Gimnaziala Corneliu Coposu, Liceul cu program sportiv Avram Iancu, Scoala Gimnaziala Iuliu Maniu, Scoala Gimnaziala Porolissum, toate din municipiu, pentru clase cu predare in limba romana; Liceul Teoretic Wesseleny Zalau, Scoala Gimnaziala Gyulaffy Laszlo Cehu Silvaniei, Scoala Gimnaziala Nr.1 Carastelec, pentru clase cu predare in limba maghiara.

Pentru clasele pregatitoare, parintii care vor alte unitati decat cea arondata domiciliului vor trebui sa astepte etapele urmatoare de inscrieri pentru: Scoala Gimnaziala Iuliu Maniu Zalau si Scoala Gimnaziala Nr.1 Horoatu Crasnei, pentru clase cu predare in limba romana; Scoala Gimnaziala Nr.1 Dobrin, pentru clase cu predare in limba maghiara.

La aceste unitati, toate locurile fie au fost ocupate (in prima etapa de inscrieri), fie sunt rezervate (pentru copiii recenzati, aflati in zona de arondare). Inspectorul scolar general Ioan Abrudan a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca in aceste situatii se va putea recurge la modificarea planului de scolarizare, astfel incat parintii sa poata sa-si dea copilul la scoala la care doresc.

Criteriile de departajare – la decizia scolii

Inca de ieri, in toate unitatile scolare din judet, cat si pe pagina de internet a Inspectoratului Scolar au fost afisate: listele cu elevii inmatriculati in prima etapa, listele cu locurile vacante pentru a doua etapa de inscrieri, care se incheie in 27 martie, precum si criteriile specifice de departajare in cazul mai multor solicitari decat locurile libere. Inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, a declarat, ieri, ca aceste criterii de departajare sunt la decizia scolii. Poate fi vorba de inscrierea cu prioritate la scoli, altele decat cea din circumscriptie, a copiilor orfani, proveniti din familii monoparentale, a copiilor incadrati in grupe de handicap sau a celor care au frati mai mari care urmeaza cursurile in scoala respectiva. Insa este putin probabil sa se ajunga la astfel de situatii in judet, dat fiind numarul de copii ce urmeaza a fi inscrisi la scoli si locurile libere, a precizat inspectorul scolar.

Modificari in recensamantul viitorilor scolari

Potrivit acelorasi surse mentionate anterior, din numarul total de copii recenzati, respectiv 3.763, au optat pentru clasele pregatitoare un numar de 1.643 de copii, iar pentru clasele I, 2.120 de copii. Datele nu corespund cu rezultatele recensamantului efectuat in luna februarie a anului in curs, cand au fost recenzati 1.995 de copii pentru clasa pregatitoare si 1.989 de copii pentru clasa I. Reprezentantii ISJ Salaj sustin ca aceste modificari au aparut fie ca urmare a schimbarii deciziei parintilor, fie prin faptul ca la data efectuarii recensamantului nu au fost gasite acasa toate familiile care au copii de dat la scoala din aceasta toamna, datale fiind preluate de la primarii.

In prima etapa de inscrieri la scoala, in intervalul 5-16 martie, au fost repartizati in scoli 1.263 de copii in clasele pregatitoare si 1.717 copii in clasele I.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »