Administratia si educatia, pe linie moarta

Magazin Salajean 28 mai 2010 0

Administratia si educatia, pe linie moarta

Aproximativ 1.000 de lucratori din administratia publica locala vor intra de luni, 31 mai, in greva generala pe termen nelimitat. Lor li se pot adauga si 3.000 de cadre didactice salajene, daca acestia se vor mentine pe pozitie si nu vor ceda presiunilor facute de conducerea invatamantului salajean.

Lista protestatarilor din administratie cuprinde angajati ai primariilor din Zalau, Jibou, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si din alte 18 administratii de comune, precum si angajatii Politiei Comunitare Zalau, ai Muzeului Judetean de Istorie si Arta, ai Directiei de Administrare a Domeniului Public si functionarii din Consiliul Judetean Salaj. Nemultumirile acestora vizeaza reducerea drastica a veniturilor si disponibilizarile anuntate de catre Guvern.

Pe toata perioada grevei generale, salariatii vor fi prezenti la serviciu, cu respectarea programului de lucru, insa nu vor presta nicio activitate, ne-a declarat Gheorghe Morar, presedintele Sindicatului Civitas Zalau, la care sunt afiliati angajati din Primaria Zalau si din directiile subordonate, precum si lucratori din 18 primarii de comune. Va fi asigurata doar activitatea de eliberare a certificatelor de deces, a mai spus Morar. Sindicalistii subliniaza ca au recurs la aceasta masura din cauza unor masuri inumane intreprinse de catre un Guvern disperat si sustinute cu agresivitate de catre presedintele Romaniei si fac apel catre toate sectoarele bugetare afectate de masurile abuzive si orgolioase sa se solidarizeze cu aceste manifestari de protest, fara precedent in Romania moderna.

Tot din prima zi a saptamanii viitoare exista riscul sa se inchida toate unitatile de invatamant din judet, daca si cadrele didactice vor intra in greva generala pe termen nelimitat. Motivele protestului sunt generate, dupa cum sustine Eusebiu Lehene, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, de prevederile proiectului Legii Educatiei Nationale, de masurile propuse pentru diminuarea deficitului bugetar, precum si de alte masuri anuntate de catre Guvernul Boc. Spre exemplu, profesorii contesta trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, intrucat va genera restrangeri de activitate, aplicarea sistemului de finantate pe elev/prescolar, reducerea cu 25 la suta a salariilor, sporurilor si a altor plati de natura salariala, incepand cu 1 iunie, eliminarea celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2010 si a unor drepturi garantate in legislatie – sase calatorii pe an dus-intors pe calea ferata, prima de instalare etc.

Numai ca, potrivit lui Lehene, in timp ce dascalii vor sa isi sublinieze revendicarile prin declansarea grevei generale, conducerea Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj vrea sa inabuse inca din fasa actiunea de protest.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »