Absolventii din promotiile anterioare, cuprinsi din mers, la bacalaureat

Magazin Salajean 4 mai 2010 0

Absolventii din promotiile anterioare, cuprinsi din mers, la bacalaureat

Anul acesta, absolventii din promotiile anterioare anului 2010 sustin bacalaureatul

intr-o sesiune speciala dedicata lor. Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, candidatii se pot inscrie intre 24 si 26 mai, la unitatea de invatamant la care au absolvit.

Absolventii din promotiile anterioare vor putea sustine bacalaureatul in doua sesiuni speciale, prima organizata in perioada 31 mai – 2 iunie, iar a doua in intervalul 23 august – 3 septembrie, potrivit unui ordin al ministrului Educatiei. Din informatiile furnizate de inspectorul general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, Mirel Matyas, perioada de inscriere a candidatilor din promotiile anterioare, care, din diferite motive, nu s-au inscris in luna decembrie a anului trecut, este 24 – 26 mai. Tot Matyas ne-a spus ca absolventii vor trebui sa se inscrie la unitatea de invatamant la care au absolvit cursurile liceale.

Probele de examen incep la sfarsitul lunii mai, cu proba de evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba moderna, programata intre 31 mai si 4 iunie, si care se suprapune cu perioada de evaluare a elevilor de clasa a XII-a din promotia curenta. Proba de evaluarea competentelor digitale are loc in perioada 7 -18 iunie, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – intre 21 si 23 iunie, iar evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna intre 23 si 25 iunie, probe de examen sustinute deja de candidatii inscrisi in clasa a XII-a.

Probele scrise le vor parcurge in aceeasi etapa ca si colegii din promotia actuala. Acestea incep cu Limba si literatura romana in 28 iunie, Limba si literatura materna in 29 iunie, proba obligatorie a profilului in 30 iunie, iar proba la alegere a profilului si specializarii in 2 iulie. Perioada de inscriere a candidatilor din promotiile anterioare, care din diferite motive nu s-au inscris in luna decembrie a anului trecut, este 24-26 mai. Rezultatele bacalaureatului vor fi afisate in 4 iulie, pana la ora 16, iar contestatiile se pot depune in aceeasi zi, intre orele 16 si 20. Contestatiile vor fi rezolvate in 6-7 iulie, iar in ziua urmatoare vor fi afisate rezultatele finale.

Tinerii care au sustinut in anii anteriori, incepand cu 2003, bacalaureatul, dar nu l-au promovat in totalitate, pot solicita recunoasterea unora din probele promovate anterior. Pentru recunoasterea acestor probe, candidatii trebuie sa depuna o cerere scrisa in acest sens, la unitatea la care au sustinut sau vor sustine probele de examen. Se vor recunoaste probele orale de limba si literatura romana si cea de limba straina. Pentru a putea primi certificate, ce ar trebui sa confere posesorilor drepturi recunoscute in toate tarile UE, acesti tineri pot sustine si probele de competente. Absolventii din anii anteriori nu au sustinut nicio proba ce ar putea fi echivalata cu cea de obtinere a competentelor digitale, motiv pentru care tinerii vor trebui sa sustina si aceasta proba.

Sesiunea speciala de bacalaureat pentru olimpici

Si absolventii care participa la olimpiadele nationale sau internationale vor avea o sesiune speciala pentru sustinerea bacalaureatului. Si anume, pentru acestia, bacalaureatul se va desfasura intr-o sesiune speciala intre 6 si 12 iunie 2010. Tinerii vor putea participa si in sesiunea normala la probele de examen, insa, in cazul in care vor fi prinsi in programul olimpiadelor, vor putea da restul probelor in sesiunea speciala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »