Absolventii de gimnaziu intra astazi in examen

Magazin Salajean 25 iunie 2012 0

Absolventii de gimnaziu intra astazi in examen

Absolventii claselor gimnaziale intra, de astazi, in febra examenelor in cadrul evaluarii nationale. Peste 2.100 elevi salajeni sunt asteptati la testari, rezultatele obtinute contand la admiterea la liceu.

In ceea ce priveste evaluarea nationala din vara acestui an, aceasta se va desfasura dupa aceeasi metodologie dupa care s-a organizat si anul trecut, cu mentiunea ca, de aceasta data, salile de clasa din unitatile de invatamant in care se desfasoara probele vor fi supravegheate cu camere web.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat, ieri, ca noutatea la examenele nationale, spre deosebire de anul trecut, este ca in acest an scolar vor fi amplasate camere de supraveghere in toate unitatile scolare care oganizeaza evaluare nationala. Pentru evaluarea nationala din acest an s-au inscris la nivel de judet 2.176 de elevi, testarile urmand a avea loc in 77 de centre de examinare. Conform noilor dispozitii privind organizarea si desfasurarea acestei evaluari, au fost amenajate si dotate cu camere de supraveghere 143 de clase in care se sustin probele de examen si 77 de clase pentru predarea primirea si multiplicarea subiectelor. Camerele web au fost achizitionate prin resurse proprii de catre fiecare unitate de invatamant in parte, a declarat Ioan Abrudan.

Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarui centru de examen a fost instruita o persoana care raspunde de functionarea camerelor de supraveghere. De asemenea, in zilele anterioare, a fost organizata o inspectie tematica pentru a stabili modul in care s-a realizat instalarea camerelor de supraveghere si pentru pregatirea cadrelor didactice care participa la aceasta testare nationala.

Astfel, orice miscare gresita a candidatilor, respectiv tentativa de fraudare a examenelor va fi aspru pedepsita. Cu atat mai mult, absolventii de liceu prinsi cu fituici, telefoane sau alte materiale interzise in salile de examinare vor fi eliminati din examen, nemaiavand dreptul de a participa la examenele din urmatoarele doua sesiuni.

Varianta de subiect care li se va da spre rezolvarea elevilor va fi extrasa in aceasta dimineata. Centrul National pentru Evaluare si Examinare a elaborat zece variante de subiecte, in conformitate cu programa pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a si cu modelul evaluarilor internationale, subiectele avand un nivel mediu de dificultate si permit rezolvarea in 120 de minute.

Potrivit calendarului, in perioada 18-20 iunie a avut loc inscrierea pentru evaluarea nationala. Prima proba se desfasoara astazi, de la ora 9, la Limba si literatura romana, cea de Limba si literatura materna se va sustine marti, in timp ce proba la matematica se va desfasura in data de 27 iunie. Rezultatele se vor afisa in 29 iunie, zi in care se vor putea depune si contestatiile. Rezultatele finale, dupa rezolvarea contestatiilor, se vor afisa in 2 iulie 2012.

Rezultatele obtinute la evaluarea nationala vor conta la admiterea absolventilor la liceu, in aplicatia computerizata. Mai precis, media obtinuta la evaluarea nationala reprezinta 50 la suta din media de admitere, celelalte 50 de procente fiind media notelor obtinute in clasele gimnaziale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »