Absolvenţii de gimnaziu, în plină Evaluare Naţională

Magazin Salajean 21 iunie 2011 0

Absolvenţii de gimnaziu, în plină Evaluare Naţională

Aproximativ 2.600 de absolvenţi ai claselor a VIII-a din judeţul Sălaj susţin, în această săptămână, cele trei probe din cadrul Evaluării Naţionale. Examenele au început încă de ieri cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Astăzi, candidaţii vor intra în săli pentru a susţine proba la limbă maternă, urmând ca mâine, în 22 iunie, să rezolve subiectele la matematică.

În fiecare zi, examenul este programat să înceapă la ora 9 şi este organizat în toate unităţile de învăţământ care au absolvenţi ai claselor a VIII-a. Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise. Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, la nivelul judeţului au fost constituite 14 centre de comunicare în preluarea subiectelor de la minister şi distribuirea acestora către unităţile şcolare, precum şi patru centre de evaluare a lucrărilor: două la Zalău şi câte unul la Jibou şi Şimleu Silvaniei.

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute. După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, vor fi afişate pe site-ul oficial http://subiecte2011.edu.ro varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare. Astfel, la proba de Limba şi literatura română, candidaţii au avut de alcătuit, la prima parte a subiectului de examen, o compunere în care argumenteze de ce fragmentul de text din basmul Rodul tainic, de Ioan Slavici, se încadrează basmului. La al doilea subiect, elevii au avut de realizat o compunere pe baza lucrării Enciclopedia lumii vii, de Tudor Opriş, precum şi să răspundă la anumite întrebări pe text, la fel ca şi în prima parte de testare. Punctajul maxim acordat pentru întreaga lucrare este de 100 de puncte, fiind acordate şi zece puncte din oficiu.

Rezultatele obţinute la testarea naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Mai precis, media de admitere la liceu se calculează 50 la sută din media generală la Evaluarea Naţională şi 50 la sută din media generală de absolvire a claselor a VII-a şi a VIII-a. Rezultatele la acest examen vor fi afişate în data de 24 iunie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »