A treia zi dupa scripturi: Dascalii buciumani au intrat in greva

Magazin Salajean 4 iunie 2010 0

A treia zi dupa scripturi: Dascalii buciumani au intrat in grevaDascalii unei scoli salajene au decis sa inchida portile unitatii, in decursul zilei de ieri, intrand in greva generala, dupa ce restul cadrelor didactice au renuntat sa participe la aceasta forma de protest. Intre timp, sindicalistii se pregatesc de organizarea unei noi greve, incepand de saptamana viitoare.

Greva generala din invatamant nu s-a incheiat in judetul Salaj. Cadrele didactice de la Scoala Gimnaziala din localitatea Buciumi au decis, ieri, sa intre din nou in greva, dupa o pauza de doua zile, respectiv marti si miercuri, in care s-au prezentat la orele de curs. Directorul scolii, Nicolae Tap, ne-a spus ca aceasta a fost decizia cadrelor didactice de a relua actiunile de protest. Colectivul didactic din cadrul scolii a hotarat sa participe in cursul zilei de luni la greva generala, insa de marti, profesorii s-au intors la ore. Dupa doua zile de scoala, cele 21 de cadre didactice, din 22 ale unitatii, au ales sa reia actiunile de protest in zilele de joi si vineri, a mentionat directorul Tap. Drept urmare, cei 85 de elevi in ciclul primar si 90 de ciclul gimnazial care invata la scoala din Buciumi vor avea parte, in aceasta perioada, de o mini-vacanta de patru zile.

Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Mirel Matyas, ne-a comunicat ca participarea la greva a dascalilor a fost, in decursul zilei de joi, de 0,53 la suta la nivelul judetului Salaj. El a adaugat ca profesorii vor trebui sa recupereze materia scolara pierduta in perioada de greva, insa ca nu vor fi remunerati pentru zilele nelucrate.

Greva din educatie – reloaded

Sindicalistii din educatie vor sa reia greva generala. Astazi va avea loc o sedinta a liderilor de sindicat din intreg judetul pentru analizarea deciziei cadrelor didactice de reluare, incepand de saptamana viitoare, a actiunilor de protest. Liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj, Eusebiu Lehene, ne-a comunicat ca in cadrul intalnirii se va evalua si actiunea de netrecere in catalog a notelor la orele de curs. Am luat nota de deciza colegilor din unitatile de invatamant de a intra la ore. Astfel ca, momentan, greva generala este suspendata. Situatia cere insa o evaluare a ceea ce s-a intamplat. Tin sa precizez ca aceasta actiune de protest nu a fost a liderilor de sindicat, fiind consultati profesorii in privinta participarii la greva generala, a mentionat Lehene.

Potrivit sursei citate, ca greva sa fi avut rezultate palpabile, examenul de bacalaureat trebuia sa nu se desfasoare. Noi nu am facut niciun fel de presiuni asupra profesorilor, ci doar i-am informat asupra modificarilor din sistem aduse de actualul Guvern. Insa nu acelasi lucru se poate spune si despre modalitatile prin care Ministrerul Educatiei a intervenit pentru sustinerea examenului de bacalaureat, in conditii neconforme cu metodologia de examen. Plus ca, in ultimul moment, s-au gasit resurse financiare pentru plata cadrelor participante la bacalaureat, hotarare care nu a aparut insa in niciun document oficial.

In consecinta, faptul ca prin metode variate, Ministerul Educatiei a reusit sa inabuse actiunile de protest, a determinat ca greva sa nu aiba rezultatele scontate, a afirmat liderul LSI Salaj. Acesta a adaugat ca la actiunile ministerului se adauga si teama cadrelor didactice vizavi de consecintele participarii la greva, precum si factorul financiar. Este si normal ca dascalii sa reia orele de curs, nefiind platiti pe perioada grevei. Un plus la sunt reducerile salariale de 25 la suta si disponibilizarile anuntate pentru diminuarea cheltuielilor bugetare, sustine Eusebiu Lehene. In fapt, greva ar putea fi reluata in functie de decizia cadrelor didactice, urmand ca sindicalistii sa organizeze un nou referendum in acest sens.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »