“Mai informat, mai puternic”

Magazin Salajean 25 martie 2011 0

“Mai informat, mai puternic”

Mai informat, mai puternic a fost tema proiectului în parteneriat desfăşurat de elevii claselor V-VIII ai Şcolii Gimnaziale Horea din Şimleu Silvaniei. Acţiunea a fost coordonată de profesorul Cornelia Filip şi de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, reprezentat de inspector de poliţie Cristian Vancea. Prin acest proiect s-a urmărit informarea tinerilor cu privire la riscurile şi efectele negative ale consumului de alcool, tutun şi droguri. Activităţile desfăşurate s-au axat pe prezentarea cât mai largă a acestor problematici, deoarece drogurile reprezintă o sinucidere treptată, în mai multe etape.

Chiar şi cu aceste semnale de alarmă, după cum remarca Cornelia Filip, substanţele stupefiante sau psihotrope îşi fac simţită prezenţa în fiecare zi, oriunde în lume, fie că e vorba de tutun, de cofeină, de alcool, de heroină sau de cannabis ori etnobotanice. Acestea sunt considerate de către adolescenţi şi tineri un alt mod de a cunoaşte lumea, un ajutor de a relaţiona mai bine, de a uita de probleme, de a evada, de a socializa sau de a se afirma. Adolescenţa este şi vârsta tensiunilor emoţionale şi a angoaselor, aparent de neînţeles pentru cei din jur.

De aceea, de multe ori, pentru adolescenţii bulversaţi de propriile întrebări, de barierele şi agresiunile, mai mult sau mai puţin reale din exterior, drogul pare singura şi cea mai bună cale de afirmare, exprimare sau exteriorizare.

Coordonatorii acestui proiect au subliniat că aceste întâlniri au ca scop creşterea influenţei factorilor de protecţie la vârste mici pentru evitarea consumului de alcool, tutun şi droguri prin aceste activităţi dorindu-se sensibilizarea şi educarea elevilor în scopul evitării consumului experimental şi recreaţional al acestor substanţe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »