Şimleuancă eliminată din examenul de bacalaureat

Magazin Salajean 28 iunie 2011 0

Şimleuancă eliminată din examenul de bacalaureatO absolventă a Colegiului Naţional Simion Bărnuţiu din Şimleu Silvaniei va putea susţine probele examenului de bacalaureat doar în toamna anului viitor, după ce a fost eliminată, ieri, de la prima probă scrisă din această sesiune, respectiv cea de limba şi literatura română. După cum ne-a declarat, ieri, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, tânăra, absolventă a promoţiei curente, a fost prinsă având asurpa ei în sala de examen un telefon mobil şi un dispozitiv cu cască. Conform metodologiei de bacalaureat elaborată de Ministerul Educaţiei, candidaţilor le este interzisă intrarea în săli cu telefoane mobile sau alte astfel de instrumente asupra lor, printre care dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Candidaţii prinşi copiind vor fi daţi afară din concurs şi nu vor mai avea posibilitatea să se înscrie la examen timp de două sesiuni, a afirmat inspectorul şcolar. Potrivit sursei citate, tânăra nu a folosit telefonul mobil, fiind acuzată astfel de tentativă de fraudă. Totodată, reprezentantul învăţământului sălăjean susţine că eleva a obţinut rezultate bune la învăţătură pe parcursul anilor de liceu. Aceasta a încheiat ultimul an de liceu obţinând premiul II şi este fiică de preot.

Prin urmare, toate probele promovate în această sesiune vor fi anulate. Absolventa colegiului menţionat va trebui, astfel, să susţină din nou probele de competenţe şi celelalte probe scrise doar în a doua sesiune a examenului de bacalaureat de anul viitor.

Înafară de incidentul prezentat anterior, nu s-au înregistrat alte probleme în prima zi de bacalaureat. Candidaţii au ajuns la timp la examinare, iar subiectele au fost distribuite conform programului. Varianta extrasă a fost numărul cinci. La primul subiect, elevii au trebuit să rezolve cerinţele despre un text din opera Nuntă în cer, de Mircea Eliade. La subiectul al doilea, aceştia au trebuit să compună un text despre cunoaşterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă. Al treilea subiect a fost unul la alegere, în redactarea unui eseu despre particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre următorii cronici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

Astăzi, candidaţii vor susţine proba de limba şi literatura maternă, urmând ca în data de 29 iunie, să se prezinte la proba obligatorie a profilului. Ultima zi de examinare este 1 iulie, când absolvenţii de liceu vor rezolva subiectele probei la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în 3 iulie, astfel încât după depunerea şi rezolvarea contestaţiilor să fie afişate rezultatele finale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »