Şcolile din Horoatu Crasnei şi Stârciu, reabilitate cu bani europeni

Magazin Salajean 21 iunie 2011 0

Şcolile din Horoatu Crasnei şi Stârciu, reabilitate cu bani europeni

Administraţia locală din Horoatu Crasnei face ultimele demersuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare a şcolilor gimnaziale din centrul de comună şi din Stârciu. Lucrările se vor derula în cadrul a două proiecte lansate de Primăria Horoatu Crasnei prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.4. Aşa cum arăta directorul Filialei Sălaj a Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, Ovidiu Ghiurco, până acum, în Sălaj, astfel de proiecte destinate dezvoltării infrastructurii educaţionale au mai fost implementate şi finalizate în comuna Bălan şi la Zalău (la Şcolile Gimnaziale Gh. Lazăr şi Mihai Eminescu). Recent, a mai fost semnat contractul de finanţare şi pentru reabilitarea Grupului Şcolar Alesandru Papiu Ilarian şi mai este în aşteptare un proiect pentru mediul rural (pe Valea Someşului).

Investiţii de peste 11 milioane de lei

Contractele de finanţare au fost semnate la finele lunii aprilie 2011, în cazul şcolii din Horoat, pentru 5,077 milioane de lei, iar în cazul şcolii din Stârciu, pentru 5,96 milioane de lei. Fondurile vor servi, aşa cum a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul administraţiei locale, primarul comunei Horoatu Crasnei, Iosif Şimon, la realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor, la executarea reparaţiilor exterioare, precum şi la extinderea celor două unităţi de învăţământ cu o sală de sport. Termenul de implementare al proiectului este de 15 luni, la această dată derulându-se procedurile de licitaţie pentru achiziţia de lucrări, iar deschiderea ofertelor se va face la sfârşitul acestei săptămâni.

Cursuri în două schimburi

Ideea modernizării şcolilor s-a născut în anul 2009, când am aflat de posibilitatea accesării fondurilor europene pe acest domeniu, şi de atunci am făcut toate demersurile necesare şi au fost parcurse toate etapele până la a ajunge să încredinţăm lucrările firmelor constructoare. În perioada următoare vor demara ample lucrări de reabilitare la faţadele imobilelor, se vor face consolidări, vor fi refăcute învelitoarele clădirilor, se vor construi săli de sport, iar la Stârciu va fi executată o etajare parţială. Vor fi făcute compartimentările necesare pentru a crea accesul la grupurile sanitare şi la utilităţi, se vor instala centralele termice (cu combustibi solid-lemn şi, parţial, bazate pe energie solară şi geotermală. Din banii celor două proiecte spaţiile de învăţământ vor fi dotate cu aparatură modernă, se vor mai face reparaţii ale pardoselilor, zugrăveli şi vor fi refăcute instalaţiile electrice. Sper ca la finalul lucrărilor, cel devreme la începutul anului şcolar 2012-2013, cele două şcoli să se numere printre cele mai moderne din judeţ. Ştim că nu ne va fi uşor, că suntem nevoiţi să asigurăm şi partea noastră de finanţare, cei 2 la sută (dar cred că 1 la sută va fi alocat de la bugetul judeţului). Cât despre plata TVA-ului, care se asigură în avans, pot să spun că este posibil să luăm un credit, iar, ulterior, banii să îi recuperăm, a precizat Iosif Şimon.

Prim-edilul a dat asigurări că din momentul demarării lucrărilor nu va fi perturbat procesul educaţional, dar a admis că va exista un anumit disconfort pe timpul execuţiilor din cauza gălăgiei şi prafului. Este posibil să se lucreze pe etape, totul depinde de modul de modul de organizare şi planificare al constructorilor, dar, în acelaşi timp, nu s-a exclus posibilitatea ca orele să se desfăşoare în două schimburi.

Modernizări în beneficiul a peste 300 de copii

Pentru cei 314 de elevi, cât totalizează cele două unităţi de învăţământ, finalizarea acestor proiecte va reprezenta o schimbare majoră şi va fi de un real folos. Noi, toţi dascălii din comună, am visat să avem aici, în satele noastre, câte o şcoală modernă. Argumentul principal al câştigării acestor proiecte este numărul mare de copii, dar şi rezultatele obţinute de aceştia, nu doar aici, ci şi după ce au ieşit de pe băncile celor două şcoli. Este o tradiţie ca învăţământul din Horoatu Crasnei să formeze copii valoroşi, care au dovedit în viaţă că au cei şapte ani de acasă, dar şi cei opt ani de gimnaziu. În cele două sate mai există locaţii de şcoli vechi, acestea vor primi alte destinaţii şi sunt incluse în proiecte de modernizare, tot cu fonduri externe, a afirmat directorul celor două şcoli, Nicolae Feşteu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »