Şcolarii din Sălaj, din nou fără mere

Magazin Salajean 16 martie 2011 0

Şcolarii din Sălaj, din nou fără mere

Elevii sălăjeni au rămas din nou fără mere, pentru că una din firmele care distribuia în judeţ fermecatele fructe a constatat că nu mai are marfă suficientă. Din informaţiile furnizate de purtă-torul de cuvânt al Consiliului Judeţean Sălaj, Laura Opriş, operatorul SC Bampan Impex SRL Turda, cu care a fost încheiat contractul de furnizare a fructelor pentru zonele I,II, IV, V, VI, VII, VIII, a anunţat că din 10 martie, nu mai poate furniza mere în şcolile din judeţ, solicitând încetarea contractelor cu acordul ambelor părţi (fiind invocată forţa majoră-incapacitatea de a asigura necesarul de mere în perioada următoare).

Cu toate că această mişcare a distribuitorului nu este prima greşeală din partea lui, autorităţile judeţene insistă ca acesta să îşi ducă la bun sfârşit responsabilitatea asumată. Consiliul Judeţean Sălaj, după cum arată Laura Opriş într-un comunicat de presă, a refuzat solicitarea de încetare a contractelor în condiţiile enunţate de SC Bampan Impex SRL Turda, acestea fiind considerate neîntemeiate conform prevederilor contractelor semnate între părţi. Consiliul Judeţean a invitat SC Bampan Impex SRL Turda să reia furnizarea imediată a merelor în şcoli, conform contractelor încheiate. În condiţiile în care furnizorul de mere (SC Bampan Impex SRL Turda) nu va relua livrarea imediată a fructelor, în conformitate cu obligaţiile contractuale prezente, Consiliul Judeţean Sălaj va aplica prevederile contractuale cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor părţilor şi, ulterior, va iniţia, pentru perioada următoare de furnizare şi distribuţie a merelor în şcoli (conform Programului sus menţionat), demararea unei noi proceduri de achiziţie publică pentru desemnarea unui furnizor de fructe (mere). Contractul de furnizare a fructelor (mere) încheiat cu operatorul economic SC Symbi Prodcom SRL Ip pentru zona III (respectiv, pentru şcolile din Şimleu Silvaniei, Camăr, Halmăşd, Ip, Marca, Nuşfalău, Boghiş, Plopiş, Sîg, Valcău de Jos) se derulează în conformitate cu obligaţiile asumate de către părţi.

Sălajul, blocat de legislaţie

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc a motivat… insistenţa de a păstra operatorul prin aceea că: La momentul la care s-a făcut licitaţia, firma SC Bampan a prezentat oferta cea mai avantajoasă şi au avut angajamente colaterale foarte bune, iar excluderea lor de la licitaţie ar duce la probleme. Practic, dacă s-a întrerupt contractul nu ai posibilitatea de a exclude de la licitaţia viitoare firma respectivă. În această perioadă e foarte dificil să găseşti un alt distribuitor, producătorii invocă producţia slabă. Şi aşa cu greu am găsit furnizori. Dacă înainte apăreau situaţii de genul acesteia, legislaţia ne dădea posibilitatea de a-i refuza firmei respective dreptul de a participa la licitaţie. Dar s-a considerat că este un abuz şi s-a renunţat la această prevedere. Suntem într-o situaţie în care nu ne putem proteja, iar dacă am apela la instanţă, un proces ne-ar ţine blocaţi o perioadă lungă de timp. Vom găsi până la urmă o formulă de a ieşi din această situaţie de blocaj, pentru ca elevii să aibă parte de mere.

Rămâne de văzut, ce va face până la urmă firma distribuitoare, dacă îşi va respecta sau nu contractul şi ce măsuri va lua administraţia judeţeană în cazul în care SC Bampan refuză să furnizeze merele în şcolile din cele şapte zone. Consiliul Judeţean ar putea apela fie la aplicarea unor drastice sancţiuni pecuniare firmei, fie să înainteze la autorităţile naţionale un raport negativ deoarece a fost pusă în dificultate derularea unui program cu finanţare publică.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »