Noutăţi filatelice: Cupa Mondială FIFA 2018

Daniel Mureşan

Cu prilejul desfășurării celei de-a douăzeci și una ediții a Cupei Mondiale FIFA 2018Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale dedicată acestei competiții sportive internaționale, care reprezintă, în egală măsură, prilej de bucurie, atât pentru iubitorii fotbalului, cât și pentru filateliști.

Cele patru mărci poștale ale emisiunii, cu valoarea nominală de 1,70 lei2 lei3 lei, respectiv 8,50 lei, ilustrează, într-o manieră stilizată, dinamica fazelor unei partide de fotbal.

Considerat un fenomen social, fotbalul, cel mai popular sport din lume, urmărit de milioane de oameni, face parte din categoria jocurilor sportive de echipă, care se desfășoară în baza unui regulament simplu și accesibil.

Campionatul Mondial de Fotbal este cea mai importantă competiție disputată între echipele naționale de fotbal ale statelor membre FIFA, organul conducător al fotbalului mondial. Competiția se desfășoară în două etape: faza preliminară (calificări) și turneul final, organizat o dată la patru ani.

Țara organizatoare a turneului final, disputat la începutul verii, pe durata unei luni, este desemnată de FIFA cu cel puțin 4 ani înainte.

De la debutul acestei competiții internaționale s-au acordat două trofee distincte, atât ca formă, cât și ca denumire. Din 1930 și până în 1970 s-a oferit Trofeul Jules Rimet, iar din 1974 se acordă Trofeul FIFA World Cup.

Actualul Trofeu FIFA World Cup, creație a sculptorului italian Silvio Gazzaniga, este considerat o adevărată operă de artă. Fabricat din aur de 18 karate, acesta reprezintă două figurine umane stilizate, care susțin globul pământesc. Pentru siguranța trofeului, echipa câștigătoare primește o copie placată cu aur a Cupei, originalul rămânând la sediul FIFA din Zürich, Elveția.

Prima ediție a Campionatului Mondial de Fotbal a avut loc în anul 1930, în Uruguay, iar cea mai recentă, în 2014, în Brazilia.

În acest an, turneul final s-a va desfășurat în perioada 14 iunie – 15 iulie și a fost găzduit, pentru prima dată, de Federația Rusă. La eveniment au participat 32 de echipe naționale de pe toate continentele, dintre care 14 echipe europene, 5 din America de Sud, 3 din America Centrală și de Nord, 5 din Africa, 4 din Asia și Australia. Tragerea la sorți a avut loc la Palatul de Stat din Kremlin și a fost realizată cu sprijinul a nouă foști jucători, care au reprezentat țara gazdă și cele opt campioane mondiale din istoria competiției.

Trofeul Campionatului Mondial de Fotbal este un trofeu din aur care se acordă țării câștigătoare a Campionatului Mondial de Fotbal. De la debutul acestei competiții internaționale, două trofee distincte ca formă și denumire au reprezentat victoria: Trofeul Jules Rimet, din 1930 până în 1970, și Trofeul FIFA World Cup, din 1974 până în prezent.

Trofeul, inițial denumit Victory (Victorie) apoi redenumit în onoarea fostului președinte Jules Rimet, era fabricat din argint placat cu aur și din lazurit (lapis lazuli), și o reprezenta pe Nike, zeița victoriei în mitologia greacă. În 1970, Brazilia a câștigat pentru a treia oară Campionatul Mondial și, implicit, a rămas în posesia perpetuă a trofeului determinând fabricarea unuia nou pentru înlocuire. Trofeul Jules Rimet a fost furat în 1983 și nu a mai fost recuperat. Modelul înlocuitor, Trofeul FIFA al Campionatului Mondial, a fost acordat prima dată în 1974. Este fabricat din aur de 18 carate și o bază din malachit, reprezentând stilizat două figurine umane care susțin globul pământesc.

Leave a Comment