Ziua Portilor Deschise la ISU Salaj

Magazin Salajean 13 octombrie 2010 0

Ziua Portilor Deschise la ISU SalajPompierii salajeni sarbatoresc astazi Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, stabilita in fiecare an in a doua zi de miercuri din luna octombrie. Drept urmare, ziua de 13 octombrie va fi declarata ca zi a portilor deschise la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum (ISU) al judetului Salaj. Cu acest prilej vor fi prezentate, la sediul unitatii, tehnica de lupta si modul de folosire a acesteia. Tot in cadrul acestui eveniment au fost planificate si vor fi desfasurate de catre Cadrele ISU Salaj activitati de informare preventiva in unitatile de invatamant din localitatile Nusfalau, Zalau, Coseiu si Dobrin.

Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale a fost desemnata ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea acestora, atenuarea efectelor si pregatirea impotriva dezastrelor. Este stiut faptul ca 90 la suta din toate calamitatile naturale sunt legate de vreme, clima si apa. Statistica din ultimul deceniu arata ca numarul total de calamitati naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinta de crestere atat dupa intensitate cat si dupa frecventa lor. Aceasta duce la cresterea pagubelor materiale si a numarului de jertfe umane. Schimbarile climei la scara globala si regionala contribuie la accentuarea intensitatii si cresterea frecventei fenomenelor si proceselor periculoase ca secetele, aversele de ploaie, inundatiile, ingheturile, etc.

Riscurile naturale la nivelul judetului Salaj sunt reprezentate de incendiile de padure, fenomenele meteorologice periculoase, cum ar fi furtunile, inundatiile, seceta, inghetul si fenomene distructive de origine geologica: alunecari sau prabusiri de teren, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Salaj, Lucian Jacodi.

Din decembrie 2004, in Romania functioneaza un nou mecanism de gestionare a situatiilor de urgenta, in conformitate cu standardele impuse de integrarea in structurile NATO si ale Uniunii Europene, reprezentat de Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta. S-au creat cadrul legal si mecanismele menite sa asigure in mod unitar si integrat apararea vietii cetatenilor, a bunurilor si a mediului impotriva efectelor negative ale incendiilor, inundatiilor, cutremurelor de pamant si altor tipuri de calamitati, pe timpul producerii unor situatii de urgenta.

Astfel, in anul 2005, ia fiinta Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj constituit ca serviciu public deconcentrat in subordinea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, infiintat in scopul managementului situatiilor de urgenta pe tipurile de risc din zona de competenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »