Ziua Porţilor Deschise – la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău

Magazin Salajean 9 mai 2011 0

Ziua Porţilor Deschise - la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău

Cu ocazia împlinirii a 365 de ani de existenţă, Colegiul Naţional Silvania Zalău a organizat, vineri, o serie de activităţi educativ-culturale, printre care spectacole în sala festivă artistice, de muzică şi dans, lansări de carte şi reviste, concursuri sportive etc. Cu această ocazie, conducerea unităţii de învăţământ a organizat şi evenimentul Ziua Porţilor Deschise, la care au fost invitaţi să participe elevii claselor a VIII-a, în scopul atragerii acestora către colegiu.

După cum ne-a declarat directorul CNS Zalău, Vasile Bulgărean, instituţia pe care o conduce este cea mai veche şcoală din zona Sălajului, având o vechime de peste 365 de ani. Şcoala a funcţionat iniţial într-o clădire de pe strada Florilor, iar locaţia actuală s-a mutat în urmă cu aproximativ două secole. Între 1946 şi 1948 a funcţionat ca liceu reformat cu limba de predare latină la început, apoi cu limba de predare maghiară. Printre elevii şi profesorii şcolii, în decursul acestor secole au fost mulţi români, evrei, germani, de confesiune ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică sau luterană. Din anul 1960 este liceu cu limbile de predare română şi maghiară. Mentorii spirituali ai liceului sunt preoţii transilvăneni Octavian Goga şi Ady Endre care au întreţinut o intensă corespondenţă ce reflectă prietenia şi idealurile spirituale comune, a precizat directorul unităţii şcolare.

Tot din cele declarate de Vasile Bulgărean, colegiul a avut în total nouă denumiri, respectiv: Colegiul Reformat (1646-1903), Colegiul Reformat Wesselenyi Miklos (1903-1950), Şcoala Medie Ady Endre (1950-1965), Liceul Nr.1 (1965-1968), Liceul de Cultură Generală (1968-1974), Liceul Real Umanist (1974-1977), Liceul de Matematică Fizică (1977-1990), Liceul Teoretic (1990-2001) şi din 2001 şi până în prezent, Colegiul Naţional Silvania Zalău.

Astfel, pentru sărbătorirea împlinirii a celor 365 de ani de existenţă a colegiului, elevii au avut un program mai aparte în timpul orelor de curs. Şi anume, au desfăşurat activităţi precum concursuri sportive, spectacole cultural artistice, experimente în laboratoarele de fizică şi chimie, prezentări de proiecte şi expoziţii, târguri de prezentare a revistelor şi cărţilor reprezentative colegiului etc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »