Ziua Mondiala fara Tutun, marcata la Zalau

Magazin Salajean 1 iunie 2010 0

Ziua Mondiala fara Tutun, marcata la Zalau

De Ziua Mondiala fara Tutun, sarbatorita in fiecare an la data de 31 mai, reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, in colaborare cu Filiala Salaj a Crucii Rosii si Directia de Sanatate Publica Salaj, au organizat, ieri, o intalnire la sediul Crucii Rosii din municipiu. Ca si invitati au fost prezenti consilieri scolari, dr. Gabriel Gavrilut, de la Sectia de Pneumologie a Spitalului Judetean, iar ca invitati speciali trei reprezentanti ai Crucii Rosii din Germania. Tema discutiilor la aceasta intrunire a fost consumul de tutun si efectele sale, in special, in randul femeilor si adolescentelor. Consilierul superior din cadrul CPECA Salaj, Merce Valer, a prezentat cateva din activitatile desfasurate in colaborare cu elevii de la Scolile Gimnaziale George Cosbuc, Porolissum si Mihai Eminescu si de la Liceul de Arta Ioan Sima din Zalau, precum si despre concursul de postere antitutun la care au fost prezentate materiale ale elevilor de la Colegiul National Silvania Zalau si de la Liceul Voievod Gelu Zalau.

Tot cu aceasta ocazie, dr. Gabriel Gavrilut a prezentat rezultatele obtinute prin programul national gratuit Stop Fumat, desfasurat in perioada octombrie 2009 – martie 2010. Au accesat acest program aproximativ 500 de persoane din judet, atat femei cat si barbati. Am avut un rezultat foarte bun, tinand cont ca peste 40 la suta dintre subiecti au renuntat la fumat. Problema este ca acest proiect a fost inghetat din luna aprilie, in ciuda faptului ca sunt multi doritori care ar urma tratamentul gratuit pentru a renunta la tutun, a precizat dr. Gavrilut.

Tematica din acest an, privind consumul de tutun in randul femeilor, a dus la implementarea unui proiect Copilul TAU Te PRIVESTE, initiat de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Salaj, in parteneriat cu CPECA Salaj. Fiind adresat mamelor, proiectul cuprinde aspecte privind efectele produse de tutun asupra sarcinii si riscurile la care este supus fatul. Printre efectele consumului de tutun asupra sanatatii se numara afectiunile pulmonare, cele cardiovasculare, gingitiva, cataracta, imbatraniri ale tenului etc. Dr. Tatiana Dimitriu, din cadrul CPECA Salaj, a mentionat ca in toate aceste cazuri de boala, renuntarea la fumat duce la diminuarea efectelor bolii.

La activitatile dedicate Zilei Mondiale fara Tutun au fost prezenti si voluntarii de la Crucea Rosie, care au citit poezii scrise de ei privind nocivitatea consumului de tutun si au prezentat posterele castigatoare la concursul mai sus mentionat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »