Ziua Mondiala a Inimii, la prima bataie

Magazin Salajean 29 septembrie 2011 0

Ziua Mondiala a Inimii, la prima bataie

Astazi este ziua in care in intreaga lume se sarbatoreste, pentru prima data in acest an, Ziua Mondiala a Inimii. Sloganul acestei prime editii O lume. Un camin. O inima anticipeaza scopul evenimentului, anume sporirea responsabilitatii fiecarei familii pentru sanatatea inimii proprii, astfel incat, pentru sanatatea inimii, familia sa devina veriga cruciala dintre individ si societate.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Directia de Sanatate Publica Salaj, la nivelul judetului, aproape 70 la suta din totalul deceselor inregistrate anul trecut au fost din cauza aparatului circulator. Preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare nu sunt antagonice, ambele fiind importante la nivel populational si individual, iar un echilibru just intre ele, in competitia pentru resursele sistemelor de sanatate, poate contribui major la sanatatea cardiovasculara a natiunii, se arata in informatia de presa. Prin urmare, Directia de Sanatate Salaj informeaza populatia cu privire la cativa pasi simpli pe care fiecare familie si-i poate asuma, in scopul prevenirii unor afectiuni cardiace, respectiv: eliminarea fumatului din propria locuinta, respectarea unei alimentatii sanatoase (bogate in legume si fructe), activitate fizica recreativa (minim 30 de minute de miscare) si cunoasterea, in scop preventiv, a catorva parametri cardiovasculari precum tensiunea arteriala, colesterolul si glucoza in sange. Fiecare ins poate contribui la sanatatea inimii sale prin invatarea, insusirea si aplicarea unor masuri simple, dar vitale, pentru reducerea expunerii proprii si a familiei la factorii de risc specific.

Bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza a mortalitatii din lume, cu 29 la suta din total deceselor la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii impreuna cu Federatia Mondiala a Inimii au stabilit ca prioritate prevenirea si tratarea acestor afectiuni, precum si reducerea inegalitatilor intre tarile dezvoltate si cele sarace in privinta sanatatii inimii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »