Ziua Imnului National, sarbatorita in centrul Zalaului

Magazin Salajean 30 iulie 2010 0

Ziua Imnului National, sarbatorita in centrul Zalaului

In fiecare an, la data de 29 iulie, se sarbatoreste Ziua Imnului National. Pentru a marca aceasta zi, Institutia Prefectului judetului Salaj a pregatit cateva evenimente care sa aminteasca cetatenilor insemnatatea Imnului de Stat, manifestari organizate pe platoul din centrul municipiului. Sirul activitatilor dedicate zilei a inceput cu prezentarea simbolisticii versurilor Imnului National, precum si istoricul si semnificatiile acestuia, de catre directorul Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale, Danut Pop.

Si prefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, a rostit apoi o alocutiune despre insemna-tatea Zilei Imnului National. Alaturi de drapel si stema, imnul reprezinta sinteza valorilor si idealurilor poporului care il canta, un indemn la unitate, un simbol de credinta, onoare si demnitate. Un imn, in general, si imnul nostru, in special, nu este si nu poate fi o simpla melodie. E un mesaj simplu, dar mobilizator, ce a fost alaturi de romani de-a lungul vremii, fie ca vorbim de Revolutia Romana de la 1848, razboaie mondiale sau chiar evenimente din perioada comunista, precum revolta muncitorilor de la Brasov si, nu in ultimul rand, decembrie 1989.

Este, daca vreti, un testament pentru cei de azi si de maine, pentru neamul romanesc. Esentele poporului nostru sunt stranse in strofele Imnului National. Sa le respectam, pentru ca nu este vorba doar de trecutul nostru, nu este vorba despre o colectie de muzeu, ci este vorba despre viitorul nostru, despre identitatea noastra in lume. Iar versurile si acordurile imnului national sa ne fie mereu in suflet si in gand, ca o calauza ce ne arata drumul cel bun, a fost mesajul prefectului Vegh Alexandru.

Urmatorul moment a fost acela pentru care s-au adunat la manifestare cei prezenti: intonarea Imnului National al Romaniei, in acord cu muzica Fanfarei Promenada. La eveniment au fost prezente autoritatile locale si judetene, reprezentanti ai Ministerului Apararii si Ministerul Adminis-tratiei si Internelor, veterani de razboi, precum si directorii institutiilor de deconcentrate din judet si membri ai organizatiilor politice judetene.

Festivitatea s-a incheiat prin defilarea cadrelor militare prin centrul orasului, pe muzica sustinuta de Fanfara Promenada.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »