Ziua Armatei Române, sărbătorită cu fast

Mihaela Oprea 25 octombrie 2012 5
Ziua Armatei Române, sărbătorită cu fast

Ziua Armatei Române a fost marcată joi, 25 octombrie, prin ceremoniale militare şi religioase, depuneri de jerbe şi flori la monumentele eroilor, defilarea gărzilor de onoare, precum şi cu retragerea cu torţe atât în municipiul Zalău, cât şi în oraşul Şimleu Silvaniei. Această dată de 25 octombrie are o încărcătură istorică deosebită pentru români, fiind dedicată eroilor care au luptat pentru independenţa ţării.
Manifestările zilei au debutat la Monumentul Eroilor Martiri din localitatea Treznea şi la Monumentul Eroilor Martiri din localitatea Ip, unde s-au coroane şi jerbe de flori în memoria victimelor masacrelor hortyste din cele două localităţi.
Alături de cadrele militare, în frunte cu comandantul Garnizoanei Zalău – colonel Emil Gherman, au participat la manifestări reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, printre care: subprefectul judeţului Sălaj – Lucian Băican, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Valeriu Crişan, primarul Zalăului – Radu Căpâlnaşiu, viceprimarii municipiului Daniela Coţa şi Fazakas Nicolae, secretarul judeţului – Cosmin Vlaicu, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj – colonel Vasile Bocea, şeful Secţiei SRI Sălaj, Marius Noje. De asemenea, au fost prezenţi comandantul Unităţii Militare 014 Zalău – colonel Vasile Jojiban, generalul de brigadă în rezervă Florian Caba, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Sălaj – colonelul în rezervă Teofil Dreptate, colonelul în rezervă Gheorghe Muscăliţă, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor militarizate, ai serviciilor publice deconcentrate, ai organizaţiilor policite, organizaţiilor neguvernamentale şi cetăţeni.
Evenimentele au continuat la Monumentul Eroilor din Cimitirul municipiului Zalău. Detaşamentele de militari au prezentat onorul, iar apoi, după intonarea Imnului Naţional al României de către fanfara municipală “Promenada”, a avut loc oficierea slujbei religioase şi sfinţirea coroanelor şi jerbelor de flori.
Au urmat alocuţiunile susţinute de autorităţi. “La 25 octombrie se aniversează Ziua Armatei României, prilej cu car am deosebita onoare să adresez tuturor locuitorilor judeţului Sălaj, în special militarilor multă sănătate, succese în activitatea fiecăruia şi multe bucurii alături de cei dragi. Dumnezeu să binecuvânteze Rommânia şi să ocrotească Armata Română”, este mesajul comandantului Garnizoanei Zalău, colonel Emil Gherman.
“Ziua Armatei României reprezintă una dintre acele zile cu o importanţă deosebită pentru poporul român. De aceea, se cuvine să sărbătorim şi să evocăm cu recunoştinţă şi demnitate faptele armatei române. Armata a fost cea care ne-a adus independenţa şi tot armata a fost cea care a stat la baza Marii Uniri. Este absolut imposibil să uităm că, în 25 octombrie 1944, armata română a eliberat ultima palmă de pământ de sub ocupaţia străină. Pentru toate acestea, putem spune, cu deplin temei, că această zi este nu doar un prilej de bucurie pentru cadrele militare, ci şi o sărbătoare de suflet a tuturor românilor. Cu aceasta ocazie, Instituţia Prefectului aduce un sincer omagiu martirilor căzuţi pe câmpurile de luptă, dar şi veteranilor de război, pentru care datoria faţă de ţară a reprezentat crezul suprem”, este mesajul Instituţiei Prefectului cu ocazia Zilei Armatei Române.
Festivitatea de depunere de coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor naţionali s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. Seara a avut loc o retragere cu torţe din Piaţa 1 Decembrie 1918 până la sediul Unităţii Militare 01483 din Zalău.
Sărbătorirea Zilei Armatei României a adunat cadre militare, veterani de război, militari în rezervă şi retragere şi oficialităţi la Cercul Militar de la poalele Măgurii Şimleului. Într-o atmosferă festivă, au avut loc manifestări dedicate acestei zile de 25 octombrie, prin depunerea de jerbe şi coroane la cimitirul eroilor din oraş, prin susţinerea unor alocuţiuni despre însemnătatea acestei zile şi defilarea gărzii de onoare.
De Ziua Armatei Române se sărbătoreşte victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia horthystă, 25 octombrie 1944. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată în Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Comentarii

comments

5 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. sorin 25 octombrie 2012 at 21:37 - Reply

  CARE ARMATA?CEI ENUMERATI FAC CAT TOATA GARNIZOANA ZALAU .Aramata nu mai avem de multa vreme. ea a fost distrusa prin reorganizare si prin restructurare,Ne facem ca nu vedem asta si participam la parade de doi lei.Glorie si amintire vesnica pentru toti cei care si-au dat viata pentru ROMANIA. ,glorie pentru toti veteranii de razboi.

 2. sorin 25 octombrie 2012 at 21:41 - Reply

  Apropo, de la UDAMEREU NU AFOST NIMENI ?.PACAT CA L-AU SCHIMBAT PE PREFECTUL VEG ,CA PARTICIPA MACAR UN UNGUR BUN.S-au udmr a participat la ip si traznea?

 3. Anonim 25 octombrie 2012 at 22:27 - Reply

  Armata romana a luptat la Treznea sau la Ip ? Parca acalo au luptat maghiarii ! De ce nu sarbatoresc ei de ziua armatei ?

 4. Cinema din Nusfalau 26 octombrie 2012 at 09:11 - Reply

  Batalioane romine
  Treceti Carpatii
  Trecere piña nu va imping :Nem tudom
  Bo’s meg a kecske ,cops turo…..

 5. Anonim 26 octombrie 2012 at 09:29 - Reply

  adunatura de betivi

Lasa un Raspuns »