Ziua Armatei Romane, omagiata in Cimitirul Eroilor din Zalau

Magazin Salajean 26 octombrie 2011 0

Ziua Armatei Romane, omagiata in Cimitirul Eroilor din Zalau

Manifestarile organizate pentru sarbatorirea Zilei Armatei Romane s-au desfasurat, la fel ca in fiecare an pe data de 25 octombrie, si in Cimitirul Eroilor din Zalau. Aceasta data cu o incarcatura istorica deosebita pentru romani, dedicata eroilor care au luptat pentru independenta tarii, a fost celebrata cu coroane si jerbe de flori depuse la Monumentul Eroilor.

Alaturi de cadrele militare, in frunte cu comandantul Garnizoanei Zalau – colonel Emil Gherman, au stat autoritatile locale si judetene, printre care: presedintele Consiliului Judetean Salaj – Tiberiu Marc, prefectul judetului Salaj – Vegh Alexandru, subprefectul Onorica Abrudanu si primarul municipiului Zalau – Radu Capalnasiu, precum si reprezentanti ai institutiilor militarizate, ai serviciilor publice deconcentrate, ai organizatiilor neguvernamentale si cetateni.

In deschiderea activitatilor zilei, detasamentele de militari au prezentat onorul, iar apoi, dupa intonarea Imnului National al Romaniei de catre fanfara municipala Promenada, a avut loc oficierea slujbei religioase si sfintirea coroanelor si jerbelor de flori.

Au urmat alocutiunile sustinute de autoritati. De-a lungul timpului, armata Romaniei a fost mereu la datorie, fapt pentru care a fost si este creditata cu incredere din partea tuturor romanilor. Armata romana este si trebuie sa ramana un simbol, un exemplu, un sprijin pe care romanii se se poata baza in situatiile crititice. Totusi, mi-as dori ca cei care au putere de decizie in armata sa manifeste o mai mare deschidere pentru a putea gasi, impreuna, cele mai bune solutii in cazul problemelor locale care vizeaza o mare parte din populatia judetului nostru. Am convingerea ca, si de acum inainte, armata isi va indeplini cu succes sarcinile constitutionale de aparare a patriei, de garant al securitatii nationale si a libertatii poporului roman. Nu in ultimul rand, de Ziua Armatei trebuie amintiti si felicitati militarii salajeni care au plecat in teatrul de operatiuni din Afganistan, dar si pe cei care s-au intors deja, cu fruntea sus, dintr-o misiune externa in care nu lipsesc pericolele si provocarile, a precizat, in cuvantul sau, prefectul Vegh Alexandru. De asemenea, colonelul Emil Gherman a transmis tuturor locuitorilor judetului Salaj cele mai calde urari de prosperitate, iar militarilor garnizoanei un sincer si calduros La multi ani.

Festivitatea de depunere de coroane si jerbe de flori in memoria eroilor nationali s-a incheiat cu defilarea Garzii de Onoare. Insa programul zilei a continuat la sediul Cercului Militar din Zalau, unde ansamblul Porolissum, ansamblul folcloric Columna si fanfara Promenada au sustinut un spectacol de muzica populara.

De Ziua Armatei Romane se sarbatoreste victoria finala pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupatia horthysta (25 octombrie 1944). Sarbatorirea Zilei Armatei Romane este stipulata in Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »