Zilele Romane la Galeria

Magazin Salajean 19 iunie 2007 0

Zilele Romane la Galeria Asociatia Culturala Atelier Z, in colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si revista de cultura a Salajului, Caiete Silvane, cu sprijinul Consiliului Local si al Primariei Municipiului Zalau, a organizat, cu prilejul Festivalului Zilele Romane, la Galeria de Arta Atelier Z din Zalau o lectura din piesa Ovidiu in exil, Orfeu in infern de Tudor Pop, un simpozion despre lucrarile de la Ulcissia Castra, prezentate de Krizbai Szabo Eva (Szentendre, Ungaria), si o masa rotunda cu tema Viata de zi cu zi a cetateanului si soldatului din Porolissum.

Tudor Pop, elev la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian din Zalau, este unul dintre remarcatii Festivalului Zi-le de teatru, care a avut loc recent in municipiu.

Prezentarea facuta de Krizbai Szabo Eva lucrarilor arheologice realizate in orasul maghiar Szentendre a fost interesanta, pentru ca exista similitudini intre Ulcissia Castra si Porolissum, dar si pentru ca ungurii au reusit ceva mai mult decat noi in ceea ce priveste promovarea si exploatarea turistica a siturilor. In deschiderea evenimentelor de la Atelier Z, in scurte momente, au evoluat cu recitari din lirica romana si din Ady Endre studenti clujeni la actorie, clasa lui Miklos Bacs, precum si trupele Trei parale si New Style. Masa rotunda cu tema Viata de zi cu zi a cetateanului si soldatului din Porolissum trebuie, intr-un fel sau altul, continuata. Pentru ca multele informatii, mai mult sau mai putin de popularizare, prezentate de arheologii de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta nu au putut, firesc, suplini raspunsurile ce trebuie date de autoritati la intrebari precum cele puse in cadrul mentionat: cum putem valorifica in scop turistic aceste vestigii? sau de ce nu se mai dau bani pentru sapaturi la Porolissum?.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »