Zi de post si sarbatoare inchinata Sfantului Ioan Botezatorul

Magazin Salajean 29 august 2011 0

Zi de post si sarbatoare inchinata Sfantului Ioan Botezatorul

Crestinii ortodocsi praznuiesc, astazi, Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, ultimul dintre proorocii Vechiului Testament si primul dintre proorocii Noului Testament. Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul, a primit de la insusi Iisus Hristos marturia ca el era cel mai mare dintre toti oamenii nascuti din femeie si cel dintai intre profeti. Indiferent in ce zi a saptamanii cade 29 august, acest praznic este marcat prin zi de post. Marele prooroc a suferit moarte martirica pentru pacatele lui Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, cel care a ucis pruncii din Bethleem. Irod Antipa si-a luat de sotie pe fiica regelui Areta a Arabiei, dar fiind cuprins de patima desfraului a inlaturat-o si s-a casatorit cu Irodiada, sotia fratelui sau Filip. Sfantul Ioan l-a dojenit in dese randuri pe regele Irod Antipa pentru viata de desfrau pe care o ducea si pentru ca era imoral s-o aiba ca sotie pe femeia fratelui sau. Cum Irodiada nu suferea mustrarile proorocului, l-a indemnat pe rege sa-i ia viata, acesta insa nu a vrut stiindu-l pe Ioan un om drept.

La petrecerea data de ziua sa de nastere, Irod, orbit de patima si nevrand sa refuze promisiunea pe care i-o facuse fiicei Irodiadei, Salomeea, a fost de acord cu uciderea marelui prooroc. In Evanghelie se relateaza ca dupa ce a fost taiat capul sfantului, acesta a fost adus pe tipsie, Salomeei, iar ea l-a dus mamei sale.

29 august – hramul Manastirii Bic

In 29 august, credinciosii din Salaj si nu numai, sunt asteptati la Manastirea Bic, lacas monahal care-si serbeaza la aceasta data hramul. Slujba va fi oficiata de episcopul Salajului, Prea Sfintia sa, dr. Petroniu Florea, alaturi de un sobor de preoti si monahi. Din cele aflate de la maica Marina, stareta manastirii, sarbatoarea va debuta din ajun, cand, de la ora 19.30, vor fi inaltate cantari si rugaciuni, se va face priveghere, vor fi spuse predici, iar la miezul noptii va fi ocolita biserica si se vor face dezlegari ale Sfantului Vasile cel Mare. Luni, de la ora 7.00, la Manastirea Bic va fi oficiata Taina Sfantului Maslu si a Sfintirii Apei, iar de la ora 9.30 va incepe Sfanta Liturghie, la Altarul de vara al manastirii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »