Zi de foc pentru pompierii salajeni

Magazin Salajean 4 martie 2010 0

Zi de foc pentru pompierii salajeniData de 2 martie a fost o zi plina pentru pompierii salajeni, fiind solicitati sa intervina pentru stingerea a cinci incedii izbucnite in judet. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, ne-a spus ca patru din cele cinci interventii de marti au fost cu privire la incendii generate de igienizarea terenurilor prin arderea vegetatiei uscate si a deseurilor. Vremea buna din ultimele zile a determinat ca oamenii gospodari din mediul rural sa execute lucrari de igienizare la terenuri si gradini. Nerespectarea unor reguli minime de utilizare a focului poate sa duca la consecinte nefaste, la distrugeri importante de bunuri, dupa cum s-a si intamplat in data de 2 martie, a mentionat Jacodi.

Primul incendiu a avut loc la ora 13:17, Garda de interventie Nr.3 Hida fiind solicitata sa intervina, pentru a stinge un incendiu izbucnit la anexele gospodariei lui R. A., din localitatea Sancraiu Almasului, comuna Zimbor. M. M. a executat lucrari de igienizare in gradina proprie aprinzand vegetatia uscata. Focul, favorizat de vant si lasat nesupravegheat s-a extins cu repeziciune la anexele gospodariei vecine.

Au ars circa 15 metri patrati din anexe, insa datorita interventiei prompte a pompierilor militari incendiul a fost stins la timp.

La ora 13:43, Sectia de Pompieri Jibou a intervenit pentru a stinge incendiul izbucnit la grajdul unui gospodar din localitatea Cernuc. P. I. a facut curatenie langa adapostul de animale dand foc resturilor menajere. Focul, lasat nesupravegheat, s-a extins la adapostul animalelor. Au ars astfel circa 60 de metri patrati de acoperis, structura din lemn a acoperisului si doua tone de plante furajere. Alaturi de pompierii militari a participat si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) al comunei Garbou.

Si Detasamentul de Pompieri Zalau a fost solicitat sa intervina de doua ori pentru stingerea unor incendii. Prima solicitare a fost la ora 19:20, la un teren de pe strada Crasnei, din Municipiul Zalau, unde o persoana necunoscuta a dat foc la vegetatia uscata. La ora 20:00, pompierii militari au intervenit pentru a stinge un alt incendiu, produs, de aceasta data, la o anexa a gospodariei lui D. V. din localitatea Rastoltu-Desert, comuna Agrij. Cauza probabila de incendiu a fost un scurtcircuit produs de la un cablu electric. Au ars aproximativ 700 de kilograme de plante furajere si au fost degradate 20 de placi de azbociment. La interventie a fost prezent si S.V.S.U al comunei Agrij.

Ultima interventie din data de 2 martie a avut loc la ora 21:40. Garda de interventie Nr. 2 Ileanda a intervenit pentru a stinge incendiul declansat de catre o persoana necunoscuta la vegetatia uscata de pe o pasune din localitatea Valisoara, comuna Letca. Focul a mistuit circa 2,5 hectare de vegetatie uscata.

Atentionari privind igienizarea terenurilor

In scopul preintampinarii aparitiei si extinderii unor incendii in urma igienizarii terenurilor, precum cele mentionate mai sus, reprezentantii ISU Salaj atrag atentia salajenilor. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si altor materiale combustibile se face numai in locuri special amenajate, ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati.

Nu se vor lasa nesupravegheate focurile deschise, aprinse pentru distrugerea resturilor menajere sau a vegetatiei uscate din gospodarii sau curti. Se renunta la aceasta operatiune cand conditiile meteo sunt nefavorabile (vant puternic ori temperaturi atmosferice ridicate). Trebuie respectate distantele minime de siguranta la care se poate face focul, respectiv: 50 de metri fata de materialele combustibile sau cladiri, 100 de metri fata de depozite de furaje si 200 de metri fata de liziera padurii.

La apropierea noptii sau la terminarea arderii este obligatorie stingerea totala a focarului. Este interzis a se instala cuptoare, masini de gatit sau bucatarii de vara improvizate in apropierea grajdurilor, surilor, locurilor de depozitare a furajelor si a altor materiale combustibile. Nu vor fi aruncate la intamplare tigarile si chibriturile nestinse. Depozitarea cenusii rezultata din ardere se va face in locuri speciale, dupa ce in prealabil aceasta a fost stinsa cu apa.

Se vor lua masuri pentru preintampinarea jocului copiilor cu focul prin atentionarea si supravegherea permanenta, pentru a nu provoca incendii. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in zonele de agrement si in gospodariile populatiei se va face numai in locuri amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, depozite, paduri, plantatii sau la alte vecinatati. Trebuie respectate regulile privind fumatul. Adminis-tratia locala va stabili o zi pe saptamana cand este permis a se utiliza focul deschis pentru igienizarea gospodariilor cetatenesti, cu luarea tuturor masurilor de protectie la foc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »