Zestrea folclorica salajeana va fi prezentata la Sibiu

Magazin Salajean 9 august 2011 0

Zestrea folclorica salajeana va fi prezentata la Sibiu

Artisti si mesteri populari salajeni vor participa, in perioada 12-14 august, la Festivalul National al Traditiilor Populare care se va desfasura la Complexul National Muzeal Astra din Sibiu. Salajul, care prezinta pentru prima oara in cadrul acestei manifestari valorile si traditiile sale populare, va fi reprezentat de o delegatie de pastratori ai zestrei folclorice locale, dar si de promotori ai produselor specifice satului salajean, in diferite domenii: arte religioase, muzicale, literare, coregrafice, olarit, cusatorie, tesatorie, arte culinare si nu numai. Prezenta la acest eveniment a artistilor si mesterilor populari din judet este sustinuta de Consiliul Judetean Salaj si Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Arte si mestesuguri

La sectiunea Arte religioase, Salajul va fi reprezentat in cadrul Festivalului National al Traditiilor Populare de Alexandra – Ligia Bodea (din satul Iaz, comuna Plopis) cu icoane pe sticla si de Olga Ortan (din Zalau) cu icoane pe lemn. Reiteram faptul ca Alexandra – Ligia Bodea este una dintre cele mai tinere colectionare de obiecte populare din tara, reusind sa realizeze, la Iaz, un muzeu al satului salajean. De asemenea, este organizatoarea taberei de pictura de icoane pe sticla de la Iaz. Olga Ortan este o cunoscuta iconareasca din Salaj, fiind prezenta la diverse expozitii, in judet si in tara.

La sectiunea arte literare orale, la Sibiu, Salajul va mai fi reprezentat de Ileana Gratiana Pop (mester si rapsod popular, din Ciumarna, comuna Romanasi) si de Florica Criste (mester si rapsod popular, din comuna Cizer), doua cunoscute si apreciate pastratoare ale zestrei folclorice a judetului. Tot aici vor fi prezente si tinerele soliste de muzica populara Alexandra Preda si Adelina Borzan, acompaniate de un taraf format din instrumentisti ai Ansamblului „Mesesul” al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj: Dorel Ciobanu, Adrian Sabau, Andrei Muresan, Stefan Silaghi, Alexandru Antoniu Silaghi si Zoran Lakatos. Dansurile populare romanesti si maghiare din judet vor fi interpretate de dansatori de la Ansamblul „Mesesul”, sectiile romana si maghiara.

Salajul va fi reprezentat si de mesteri populari din diferite zone. Este vorba de: Ileana Gratiana Pop (cusatorie – tesatorie), Florica Criste (cusatorie – tesatorie); Stefan Bara si Stefanita Bara (cioplit in lemn, comuna Fildu de Jos); Csibi Csabi si Csibi Marta (olarit, satul Borla, comuna Bocsa); Petru Teglas (impletituri nuiele, satul Var, orasul Jibou); Anton Stoica si Adisor Iusan (fierari, Mirsid si Zalau).

Palinca, vin si ceapa

La Festivalul National al Traditiilor Populare de la Sibiu vor fi prezentate produse traditionale ale unor comunitati din judet, respectiv, palinca de Salaj, vinul de Borla si ceapa de Pericei. Locuitorii comunei Pericei, renumiti prin faptul ca au intrat in Cartea Recordurilor pentru cea mai lunga cununa impletita din ceapa, vor prezenta la manifestarea de la Sibiu astfel de impletituri, dar si jucarii, sau diferite obiecte create de ei. Un alt produs renumit al Salajului, palinca, va fi prezentat, in diferite sortimente, de Asociatia Producatorilor de Palinca Naturala din Salaj, prin presedintele ei, Grigore Ardelean. Salajul va prezenta la Festivalul National al Traditiilor Populare de la Sibiu, inca un produs traditional, vinul realizat in comunitatea din Borla, comuna Bocsa, una dintre cele mai cunoscute comunitati producatoare de vin din judet.

Gastronomie traditionala

La Festivalul National al Traditiilor Populare, la sectiunea Arte Culinare, Salajul va fi reprezentat de o parte a echipei „Niste tarani”, condusa de maestrul bucatar Mircea Groza, alaturi de Flavius Lucacel.

Acestia au participat recent la Festivalul Martie in Braconne din Franta, unde au pregatit produse traditionale, branzeturi de capra si vaca, carnati si slanina de casa, zacusca, muraturi si legume, mancare romaneasca traditionala, evreiasca, slovaca si din bucataria romana. Din meniul pregatit pentru francezi nu au lipsit topala de pui cu mamaliguta, micii si malaiul dulce cu prune uscate (ca desert), totul asezonat si cu palinca de prune. Salajul va prezenta la Sibiu si placinte si ciurigaie – produse culinare specifice judetului, realizate de doua harnice pastratoare ale acestei indeletniciri, Silvia Hodis si Nastasia Boticas.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »