Zălăuanii au petrecut de Zilele Oraşului

Mihaela Oprea 6 august 2012 3
Zălăuanii au petrecut de Zilele Oraşului

Zilele Zalăului au luat oficial startul, sâmbătă, în cadrul unei festivităţi care a avut loc la sediul adminitraţiei locale. Timp de două zile, zălăuanii au fost invitaţi să ia parte la o serie de manifestări concepute pentru a asigura divertismentul unor categorii cât mai largi de populaţie.
Traficul a fost restricţionat în centrul oraşului, unde sute de comercianţi şi-au amplasat, ca în fiecare an, tarabele şi chioşcurile. La preţuri de câţiva lei, au putut fi achiziţionate mascote şi jucării colorate din plastic, coşuri din nuiele, mărgele, brăţări şi cercei, decoraţiuni interioare, suveniruri din lemn ori ceramică arsă, basmale şi eşarfe, iar pentru cei dispuşi să scoată sume mai mari din buzunare – tricouri inscripţionate cu diferite mesaje, rochii de vară, pălării de soare.

Carusel şi maşinuţe

Pe tronsonul Perla – Silvania, devenit pietonal pe toată durata manifestărilor de săptămâna trecută, s-a înregistrat un flux crescut de populaţie la orice oră din zi. Chiar şi când temperatueile crecute au încins asfaltul, familiile de zălăuani au putut fi întâlnite pe la terase, unde şi-au astâmpărat setea cu bere ori răcoritoare. Pentru cei mici, distracţia a început cu un tur de shopping, majoritatea părinţilor acceptând să scoată câţiva lei din portomee pentru a cumpăra jucărioare, căţeluşi din pluş ori vreo păpuşă colorată. Cu noile achiziţii în mână, copiii au putut fi regăsiţi apoi în zonele cu tobogane din plastic. Fiecare tură de zbenguială a însemnat chiote de bucurie scoase de micii aventurieri. Pentru adolescenţi şi pentru cei care se apropie de această vârstă, ciocănelele, maşinuţele şi caruselul au reprezentat polul de atracţie al Zilelor Zalăului. Ba chiar şi unii părinţi le-au încercat, alături de copii care nu au depăşit 3-4 ani, probabil pentru a răspunde cererii celor mici de a conduce timp de 2 minute maşinuţele electrice.
Tot pentru cei mai mititei din participanţii la manifestări au prezentat interes şi baloanele uriaşe de plastic care pluteau pe apă în piscine gonflabile, amplasate în apropierea scenei. La fel de căutate au fost şi lebedele în care copilaşii de vârste foarte mici s-au bucurat de scurte plimbări în bazine în miniatură.

Mici, bere şi hamsii

În materie de gastronomie, la fel ca în anii trecuţi, terasele unde se servesc mici şi bere au fost favoritele petrecăreţilor. Dacă adulţii s-au delectat cu meniuri din care nu au lipsit cârnaţii, hamsiile şi frigăruile, pentru cei mici s-a cumpărat popcorn, kurtos-kolacs, gogoşi, vată pe băţ ori porumb fiert. Cu minim 2-3 lei, fiecare a putut găsi ceva dulce care să îi fie pe plac.
Seara zilei de sâmbătă a fost rezervată concursurilor şi animaţiei (de la ora 18), spectacolelor de karaoke (de la ora 19), premierii olimpicilor (de la ora 20), concertului formaţiei Bandidos (de la ora 21) şi trupei Hi-Q (de la ora 22). Tineri, vârstnici şi copii au urmărit concertul formaţiilor muzicale, aplaudând şi cântând odată cu soliştii.

Ploaie vs. terase

Nici măcar o aversă de ploaie care s-a abătut peste oraş în jurul orei 19 nu a putut stinge cheful petrecăreţilor. Oamenii s-au refugiat la terase, pe sub copertinele şi umbrelele de plastic ori de-a dreptul prin scările blocurilor din centru şi au aşteptat 10 – 15 minute să se potolească ploaia. „Nu ne e frică să ne udăm puţin. Creştem mari şi ne învăţăm cu toate”, ne-a declarat Dumitru F., 67 de ani, pe care l-am găsit adăpostit împreună cu nepoţelul Vlad, de doar 4 ani, la o terasă din faţa Prefecturii. Nici Floarea S. 56 de ani, nu a părăsit centrul oraşului din cauza aversei de ploaie, ci a aşteptat împreună cu familia să se împrăştie norii pentru a continua distracţia. „Este doar o ploaie de vară, scurtă, se va opri imediat. Aşteptăm aici la terasă, până când se opreşte, noi luăm cina. Vrem să vedem artificiile, copiii vorbesc doar de asta, aşa că nu plecăm prea curând acasă”, ne-a spus femeia.
Într-adevăr, spectacolul de artificii programat pentru ora 23 a făcut ca mii de perechi de ochi să se îndrepte spre cer. Luminile au luminat cerul nopţii deasupra cetăţenilor câteva minute în şir, atrăgând ropote de aplauze.

Cetăţenii s-au distrat

Chiar dacă la concursul de karaoke pe scenă au urcat unii “artişti” care mai mult au zgândărit urechile cetăţenilor, atmosfera a fost una plăcută. Oamenii s-au adunat atât în faţa scenei, unde au urcat şi artiştii formaţiilor muzicale menţionate anterior, dar şi la terasele din apropiere, şi nu numai. “Chiar mi-a plăcut că în acest an nu am mai avut terase amplasate pe platoul de marmură, fiind mai aerisit. Ai loc unde să urmăreşti liniştit concertul. Acum ce formaţii de muzică uşoară au venit, nu mai contează. Este chef, veselie, sunt între familie şi prieteni şi mă simt excelent”, ne-a spus Alin S., de vreo 30 de ani.
Iosif T., un bătrân de vreo 65 de ani, a venit de la sat în municipiu să vadă ce activităţi se organizează. “Sunt singur de multă vreme, după ce soţia a plecat dintre cei vii. Aşa că am zis să vin la Zalău, să văd oamenii, lucrurile astea multe puse la tarabe, să-mi mai treacă singurătatea. O să beau şi eu o bere şi am să mănânc nişte mici, poate voi întâlni ceva cunoscuţi să mai stăm la o poveste”, ne-a informat acesta.
Bineînţeles au fost şi cetăţeni mai puţin mulţumiţi. “Stau chiar în centrul oraşului, iar ştiu că odată ajunsă acasă nu voi putea dormi de zgomot. Însă, până la urmă, sunt zilele oraşului, nu în fiecare zi avem spectacole şi loc de distracţie pentru patru zile, anul acesta”, a spus Ioana F., din Zalău.

Trafic aglomerat

Dacă pentru unii a fost chef şi distracţii, şoferii au avut parte de tocmai opusul. “Închiderea circulaţiei pe bulevardul, în zona centrală, ne-a cam scos peri albi nouă, şoferilor. Pe rutele ocolitoare este extem de aglomerat şi în unele intersecţii stai minute în şir, dacă nu eşti pe drum cu prioritate. Dar nu avem ce face”, a afirmat Mihai D.
Circulaţia a fost restricţionată de joi dimineaţă şi până luni dimineaţa pe bulevardul Mihai Viteazul, pe tronsonul de la magazinul Universal – zona Perla şi strada 9 Mai şi segmentul de drum din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Mai mult, locurile de parcare din zona centrală au mai iscat unele discuţii aprinse pentru un loc liber, dar nu au fost alte evenimente neplăcute.

Un spectacol pe cinste

Şi iubitorii de muzică şi dans popular au fost încântaţi de concertul susţinut de marii artişti. În cea de-a patra zi de sărbătoare, au urcat pe scenă membrii Ansamblului Folcloric “Columna” al Casei Municipale de Cultură Zalău, alături de alţi soliştii vocali. De asemenea, au concertat membrii Ansamblului Artistic Profesionist “Porolissum” al Casei Municipale de Cultură Zalău şi soliştii vocali: Autora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Ileana Domuţa Mastan, precum, şi invitaţii Sava Negrean Brudaşcu şi Margareta Clipa. Artiştii au fost aplaudaţi pe măsura spectacolului oferit.

Comentarii

comments

3 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Cititor 6 august 2012 at 19:44 - Reply

  Oameni buni, ați ajuns sa stergeti comentariile? Cu cât v-au cumpărat ? Oricum, cu ele sterse sau nu, zalauanii au aceeași părere … De rău!!!

 2. Anonim 6 august 2012 at 22:22 - Reply

  Nu mai, asta e alt articol 🙂 Si eu am crezut la inceput asta. S-au modernizat cei de la Magazin, pun stiri tot mai des
  si actualizeaza, e chiar ok 🙂

 3. nelu 8 august 2012 at 22:59 - Reply

  Spectacol sub toata critica, am ajuns sa ne conduca moldovenii !!!

Lasa un Raspuns »