Zalauan arestat preventiv pentru inselaciune

Magazin Salajean 25 ianuarie 2012 0

Zalauan arestat preventiv pentru inselaciuneUn zalauan a fost arestat preventiv pentru o perioada de 29 de zile, la finele saptamanii trecute, pentru infractiunea de inselaciune, dupa ce oamenii legii au descoperit ca acesta, declarandu-se fictiv administratorul unei firme, a eliberat mai multe CEC-uri fara acoperire pentru cumpararea unor cazi de baie din localitatea Crasna. Fapta zalauanului a iesit la iveala cand patronul firmei pagubite s-a prezentat la banca pentru incasarea banilor.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, a declarat ca barbatul, Danut O., de 36 de ani, din Zalau, a cumparat 11 cazi de baie si le-a platit cu file CEC fara acoperire. In data de 3 ianuarie, barbatul s-a prezentat la sediul unei firme din Crasna, ce are ca obiect de activitate producerea de obiecte sanitare din fibra de sticla, cu intentia de a achizitiona mai multe cazi de baie. Acesta a declarat ca este administratorul unei firme din localitatea Ardud, judetul Satu Mare, si ca vrea sa cumpere 11 cazi de baie cu sistem de hidromasaj. Pentru achitarea contravalorii acestora, respectiv a sumei de 18.300 de lei, zalauanul a emis doua file CEC, iar trei zile mai tarziu, a ridicat marfa si a transportat-o in Zalau, depozitand-o la sediul unei firme, a declarat purtatorul de cuvant.

Dupa alte cateva zile, vanzatorul s-a prezentat la banca pentru a incasa banii, insa, in contul precizat pe CEC nu exista acoperirea necesara, motiv pentru care acesta a sesizat politia. Potrivit sursei citate anterior, investigatiile politistilor au relevat faptul ca zalauanul Danut O. nu are calitatea de administrator al vreunei firme, asa cum a pretins in momentul incheierii tranzactiei, societatea mentionata in acte fiind infiintata de catre o alta persoana din Zalau. Mai mult, atunci cand a completat filele CEC, stia ca acestea nu au acoperirea bancara necesara. Pana in momentul arestarii, barbatul a vandut doua cazi de baie, cu o valoare mai mica decat cea de achizitie, restul fiind recuperate si restituite pagubitului.

In cursul zilei de vineri, Danut Oros a fost prezentat Judecatoriei Simleu Silvaniei cu propunerea de arestare preventiva pentru comiterea infractiunii de inselaciune. Instanta a dispus emiterea mandatului de arest preventiv. In prezent, zalauanul se afla in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva Salaj.

Politistii recomanda administratorilor de societati comerciale care desfasoara acte de comert sa accepte filele CEC doar daca sunt completate si datate in momentul incheierii tranzactiei si dupa o minima verificare a partenerului de afaceri, inainte ca acesta sa ridice marfa. Desi in practica comerciala, emiterea de file CEC in alb este des intalnita, ca o garantie a efectuarii ulterioare a platii, acesta este un mod de lucru pagubos, intrucat vanzatorii se expun riscului de a nu-si putea incasa banii prin instrumente bancare, ci doar pe cale civila, in situatia in care teparul este solvabil.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »