Week-end de foc pentru pompierii salajeni

Magazin Salajean 24 martie 2009 0

Week-end  de foc  pentru pompierii salajeniIn doar trei zile, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj au intervenit pentru stingerea a opt incendii izbucnite pe raza judetului Salaj. Dintre acestea, patru au avut drept cauza probabila de incendiu utilizarea focului in spatii deschise, in principal pe pasuni, fara respectarea masurilor de prevenire a incendiilor. Astfel, Garda de Interventie nr. 2 Nusfalau din cadrul ISU Salaj a intervenit in data de 21 martie, la ora 20, pentru a stinge incendiul izbucnit pe un teren viran din localitatea Nusfalau. Cauza probabila de incendiu a fost utilizarea focului fara respectarea masurilor de prevenire a incendiilor. Interventia prompta a pompierilor militari a impiedicat propagarea incendiului, insa focul a mistuit 4,5 hectare (ha) de vegetatie uscata, ne-a comunicat Lucian Jacodi, purtator de cuvant al ISU Salaj. In data de 22 martie, Garda de Interventie Nr. 2 Ileanda din cadrul ISU Salaj a intervenit pentru a stinge incendiul la o pasune din localitatea Ileanda. Cauza probabila a incendiului a fost utilizarea focului fara masuri de preventie, arzand astfel 11 ha de vegetatie uscata. In aceeasi zi, la numai trei ore, pompierii s-au deplasat din nou pentru stingerea unui alt incendiu izbucnit pe o pasune din Ileanda. Cauza probabila de incendiu a fost aceeasi, in acest caz arzand patru ha de vegetatie uscata. A patra interventie, de aceasta data a detasamentului de pompieri Zalau, a avut loc tot in data de 22 martie, in jurul orei 18, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o pasune in localitatea Fetindia, comuna Meseseni. Bineinteles, cauza incendiului a fost aceeasi, respectiv utilizarea focului in spatii deschise fara respectarea masurilor de prevenire a incendiilor, arzand 6,5 ha de vegetatie uscata. De mentionat este faptul ca la interventie au participat si membrii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Meseseni, a adaugat Jacodi.

Alte doua interventii ale pompierilor au fost provocate ca urmare a neglijentei unor fumatori. In data de 22 martie, in jurul orei 18, Garda de Interventie Nr. 3 Hida a intervenit pentru a stinge incendiul izbucnit pe un teren viran din localitatea Sancraiu Almasului, comuna Zimbor. In aceeasi zi, Sectia de Pompieri Simleu Silvaniei a intervenit la ora 15:55 pentru a stinge incendiul izbucnit la o pasune din localitatea Pericei. In ambele cazuri, cauza probabila de incendiu a fost jarul nestins de la o tigara aruncata neglijent. Au ars astfel aproximativ 150 metri patrati de vegetatie uscata la Sancraiu Almasului si 10 ha la Pericei, ne-a declarat purtatorul de cuvant al ISU Salaj.

Din cele opt interventii ale pompierilor, doua au avut loc pentru stingerea incendiilor izbucnite la sediul unui operator economic si la o gospodarie din Trestia. In data de 21 martie, pompierii jibouani au actionat pentru stingerea incendiului la un operator economic din Jibou, care a ramas pagubit de o combina frigorifica si trei metri cubi de mobilier. Cauza este in continuare in curs de cercetare. Din pacate, gospodarul s-a ales cu pierderi mult mai insemnate in urma incendiului. In decursul zilei de ieri, Garda de Interventie Nr. 3 Hida a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la anexele gospodarei lui L. Vasile din localitatea Trestia, comuna Hida. Cauza probabila de incendiu a fost efectul termic al cosului de evacuare a fumului. Din gospodaria omului au ars aproximativ 3,5 tone de fan, 1,5 tone de grau, trei tone de porumb, 0,5 tone de faina de malai, 0,5 tone de lemne de foc, sase cauciucuri auto si acoperisul pe o suprafata de circa 240 de metri patrati, ne-a comunicat Lucian Jacodi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »