Viteza, alcoolul si teribilismul la volan – combinatie mortala

Magazin Salajean 19 martie 2012 0

Viteza, alcoolul si teribilismul la volan - combinatie mortala

Sase tineri si-au pierdut viata in cumplitele accidente de circulatie petrecute, in cursul acestui an, pe drumurile Salajului, majoritatea pe fondul consumului de alcool. Pentru prevenirea unor astfel de tragedii, politistii salajeni vor desfasura, pe parcursul intregii saptamani, un proiect de prevenire adresat, in principal, tinerilor si intitulat Ai grija de prietenii tai si asigura-te ca au si ei grija de tine!.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, scopul proiectului consta in constientizarea tinerilor in privinta dramelor pe care le produce consumul de alcool, mai ales atunci cand decid sa conduca autoturisme sau sa urce intr-o masina condusa de o persoana care a consumat alcool, dar si determinarea parintilor de a comunica mai deschis cu copiii lor, punand accent pe afectiune si grija.

Tinerii, chemati la mars!

In programul stabilit in cadrul proiectului se numara si activitati derulate de catre politistii de proximitate. Acestia vor fi prezenti, in perioada 19-22 martie, in liceele din municipiu si judet, unde vor distribui flyere cu mesaje pentru tineri si vor discuta cu acestia despre consecintele consumului de alcool la volan. Si parintii vor primi informatii despre modalitatile de abordare a propriilor copii, in privinta consumului de alcool de catre adolescenti si a dramelor produse de accidentele rutiere. Pentru a preveni conducerea sub influenta bauturilor alcoolice de catre tinerii care se deplaseaza la petreceri si in cluburi cu masina, cele patru firme de taxi din municipiul Zalau au fost de acord ca, la solicitare, sa trimita un sofer care sa le duca masinile acasa.

De asemenea, in cursul zilei de joi, 22 martie, pe traseul Sala Sporturilor – Casa de Cultura a Sindicatelor, se va desfasura un mars de constientizare a dramelor generate de conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, la care sunt asteptati sa participe toti tinerii carora le pasa de acest fenomen. Marsul se va incheia in zona centrala, cu simularea unui accident rutier cu victime, din randul tinerilor.

Pasageri in ultima cursa

Patru accidente de circulatie s-au produs, in cursul acestui an, in judetul Salaj, in care si-au pierdut viata sase tineri, patru pasageri in autoturisme si doi pietoni. In dimineata zilei de 8 ianuarie a anului in curs, un grup de prieteni se intorcea pe jos de la discoteca din Rus, mergand spre Simisna. Un tanar de 20 de ani, aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a plecat cu masina de la aceeasi discoteca, insa nu a curatat parbrizul inghetat si, din cauza vizibilitatii reduse, a intrat cu autoturismul direct in grupul de tineri, care circulau pe partea carosabila, in aceeasi directie de mers. Impactul a fost nimicitor: o tanara de 14 ani a murit pe loc, iar prietena ei, in varsta de 18 ani, a suferit leziuni grave.

In 11 ianuarie, doi tineri din Dersida au plecat la drum cu o masina. Pe drumul european 81, intre localitatile Badon si Borla, soferul de 22 de ani, nu a adaptat viteza de deplasare la conditiile de drum, intr-o curba deosebit de periculoasa la dreapta, a pierdut controlul directiei, a iesit de pe sosea, s-a dat de cateva ori peste cap si a aterizat pe camp. Prietenul soferului, in varsta de 25 de ani, a suferit leziuni grave, iar cinci zile mai tarziu a murit.

Trei pasageri morti si doi in coma au gasit politistii intr-o masina intrata sub un TIR, pe o strada din municipiul Zalau, in dimineata zilei de 15 ianuarie. Soferul de 22 de ani urcase la volanul unui autoturism, desi consumase bauturi alcoolice, in masina luandu-i si pe patru prieteni de-ai sai, cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani. Pe carosabilul acoperit cu polei, tanarul nu a adaptat viteza la conditiile de drum, a parasit partea carosabila si a intrat in partea din spate a TIR-ului, care era stationat regulamentar in afara partii carosabile.

Viata unui tanar de 23 de ani din Barsaul Mare a fost curmata brusc in seara zilei de 10 februarie. Baut fiind, mergea pe jos spre casa, pe partea carosabila, cand a fost lovit de o autoutilitara, in urma impactului murind pe loc.

Intr-o ora, 40 de morti

In fiecare ora a fiecarei zi, 40 de tineri mor in accidente de circulatie. Este concluzia unui raport publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu ocazia Saptamanii Sigurantei Rutiere. Viitorul unei tari sta in tinerii ei este motto-ul de la care porneste raportul OMS, in care se arata ca, la nivel global, in jur de 1,2 milioane de oameni mor anual in accidente de circulatie si alte 50 de milioane sunt raniti, o mare parte din ei ramanand cu sechele si dizabilitati pentru tot restul vietii. Raportul OMS pune cauzele accidentelor provocate de tineri pe seama lipsei de experienta a soferilor si a stilului de viata inclinat spre risc al adolescentilor. Acelasi Raport releva ca tinerii care se urca bauti la volan sunt de trei ori mai predispusi sa faca accidente decat persoanele mature.

Pentru a conduce sigur, e nevoie de o vedere buna, de o judecata corecta si de timpi rapizi de reactie. Alcoolul distorsioneaza toate cele trei simturi mentionate, prin urmare, abilitatea de a conduce un autovehicul in siguranta este diminuata, indiferent de cantitatea de alcool consumata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »