Violatorii salajeni scapa cu pedepse injumatatite

Magazin Salajean 2 iulie 2012 0

Violatorii salajeni scapa cu pedepse injumatatiteScenele de groaza la care sunt supuse victimele infractiunilor de viol nu sunt platite pe masura, intotdeauna, de catre agresori. Daca in unele cazuri probele aduc ani de grei inchisoare celor care isi obliga victimele la intretinerea de raporturi sexuale, in altele, printre fapte se strecoara circumstante atenuante care tin dupa gratii agresorii mai putin decat pedeapsa minima prevazuta de lege pentru astfel de infractiuni.

Cel putin sase cazuri privind savarsirea infractiunilor de viol au ajuns, anul acesta, pe masa de lucru a judecatorilor salajeni, in toate situatiile victimele fiind minori. Insa, in aproape toate acestea,violatorii au primit pedepse cu inchisoarea mult mai reduse fata de cea mai mica sanctiune prevazuta prin Codul Penal.

Peste 6 ani dupa gratii vs. 10 ani minim

Unul dintre aceste cazuri este al batranului Alexandru Groze, de 68 de ani, din localitatea Subcetate, comuna Valcau de Jos, care si-a violat in repetate randuri nepoata vitrega in varsta de doar 10 ani. Acesta a fost condamnat, la inceputul lunii in curs, la 6 ani si sase luni de inchisoare cu executare in regim de detentie, pentru comiterea infractiunii de viol in forma continuata, asupra unei minore care nu a implinit varsta de 15 ani. Din pedeapsa aplicata inculpatului se va deduce timpul retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 9 aprilie 2012, la zi.

Sentinta data in acest caz este la aproape jumatate fata de pedeapsa prevazuta de lege pentru savarsirea acestei infractiuni. Mai mult, Alexandru Groze si-a obligat nepoata vitrega sa intretina mai multe raporturi sexuale, inca din vara anului trecut. Din rechizitoriul intocmit de procurori la dosarul de trimitere in judecata, in anul 2008, familia partii vatamate s-a stabilit in locuinta inculpatului din localitatea Subcetate. La sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie 2011, profitand de imposibilitatea partii vatamate de a-si exprima vointa si promitandu-i diverse bunuri, inculpatul a intretinut cu aceasta doua sau trei raporturi sexuale complete, in bucataria de vara si in locuinta parintilor, aflate in aceeasi gospodarie, in conditiile in care parintii erau plecati din localitate

Fapta de viol este pedepsita mult mai sever daca victima este ruda apropiata si daca aceasta locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul, precum si in conditiile in care fapta este savarsita asupra unei persoane care nu a implinit varsta de 15 ani. In aceste situatii, inculpatul poate primi o pedeapsa cu inchisoarea de la 10 pana la 25 de ani. Cu toate acestea, Alexandru Groze va sta dupa gratii 6 ani si sase luni de inchisoare.

Agresor depus pentru 8 ani la racoare

La 8 ani de inchisoare a fost condamnat, in data de 25 aprilie a anului curent, Radu Victor Ciobanu, din comuna Plopis, un tanar cu afectiuni psihice si un trecut zbuciumat, care, in cursul anului trecut, a violat un copil de doar 11 ani. Si in acest caz, pedeapsa aplicata este mai mica decat limita minima de incadrarea faptei, respectiv o pedeapsa cu inchisoare de la 10 si pana la 25 de ani.

Pentru a pastra tacerea, agresorul a platit copilului o bancnota de 10 lei, amenintandu-l cu moartea daca povesteste cuiva cele intamplate. Judecatorii Tribunalului Salaj l-au condamnat la pedeapsa de 8 ani inchisoare cu executare in regim de detentie pentru comiterea infractiunii de viol asupra unui minor care nu a implinit varsta de 15 ani. De asemnea, instanta obliga inculpatul la tratament medical pana la insanatosire, tratamentul urmand a se efectua in timpul executarii pedepsei, in reteaua medicala penitenciara, se arata in solutia data de magistrati. In prezent, inculpatul Radu Victor Cioban este detinut in Penitenciarul Oradea.

Reamintim ca intreaga poveste socanta a iesit la iveala cand baiatul de 11 ani i-a povestit tatalui sau despre ingrozitoarea experienta prin care a trecut in urma cu ceva vreme. Totul s-a intamplat in luna noiembrie 2011, cand inculpatul in varsta de 24 de ani, cunoscut in comunitate ca avand afectiuni psihice, a intretinut un raport sexual anal prin constrangere cu copilul. Pentru a se asigura ca fapta nu va fi dezvaluita sau reclamata, inculpatul a oferit minorului 10 lei, amenintandu-l ca daca va spune ceva despre cele intamplate il omoara.

Potrivit sursei citate, de indata ce tatal minorului a aflat de cumplita fapta la care a fost supus fiul sau, acesta a anuntat autoritatile, care au si demarat o ancheta in acest caz. Nu a durat mult pana cand s-a ajuns la Radu Victor Cioban, tanarul de 24 de ani, care l-a violat pe copil.

Minorii scapa cu jumatate de pedeapsa, prin lege

In alte situatii, agresorii sunt si ei minori, pentru care legea prevede pedepse la jumatate din cea prevazuta pentru infractiunea savarsita. Chiar si asa, pedepsele date minorilor salajeni trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de viol nu sunt cu mult reduse fata de condamnarile din cazurile mentionate anterior. Unul dintre aceste cazuri este al inculpatului minor E. Attila Istvan, condamnat de judecatorii salajeni la pedeapsa de 5 ani si cinci luni de inchisoare, cu executare in regim de detentie, pentru comiterea infractiunii de viol asupra unei minore care nu a implinit varsta de 15 ani.

Tragedia s-a produs in data de 17 martie a anului in curs, cand inculpatul in varsta de 17 ani s-a prezentat la locuinta fetei de 12 ani, care era singura acasa, aceasta primindu-l pe baiat in casa, stiindu-l drept prieten al fratelui ei. Acesta, insa, a intretinut relatii sexuale cu minora impotriva vointei acesteia. In aceeasi seara, dupa plecarea agresorului, copila a sunat o prietena de-a fratelui sau, cerandu-i sa-i trimita o masina de taxi pentru a pleca la bunica sa. Intreband-o de ce doreste acest lucru la o ora atat de tarzie, minora i-a povestit prietenei sale ce a patit. Intrucat aceasta din urma l-a contactat pe inculpatul E. Attila Istvan pentru a afla ce anume s-a intamplat, cazul a iesit la iveala.

La cateva zile de la producerea faptei, parintii fetitei violate au aflat de tragedia prin care a trecut aceasta si au sesizat autoritatile. Copila a fost supusa unei expertize medico-legale care atesta ca a fost violata. In data de 21 martie 2012, Attila Istvan a fost prezentat de procurori Tribunalului Salaj cu propunerea de arestare preventiva sub aspectul savarsirii infractiunii de viol.

La 15 ani, in spatele gratiilor

Un alt caz extrem de grav, care a marcat viata unei fetite de numai 5 ani, s-a petrecut in luna octombrie a anului trecut, in localitatea Ileanda. Inculpatul Benjamin Emanuel P., un minor de 15 ani, a fost gasit vinovat si condamnat de magistrati la 4 ani de inchisoare cu executare in regim de detentie, pentru comiterea infractiunii de viol asupra unei minore care nu a implinit varsta de 15 ani. Pedeapsa este mai redusa decat jumatate din minumul pedepsei prevazute de cadrul legal.

Socanta intamplare a iesit la iveala cand fetita i-a povestit bunicii sale ca a fost violata de unchiul ei, aceasta anuntand imediat autoritatile. In baza declaratiilor date de inculpat si de catre ceilalti martori la dosar, s-a stabilit ca minora a fost violata de unchiul acesteia din partea tatalui. In cauza s-a dispus retinerea si prezentarea minorului de 15 ani in fata instantei cu propunerea de arestare preventiva. In cursul lunii decembrie, judecatorii salajeni l-au condamnat pe inculpatul minor Beniamin Emanuel P. la pedeapsa de 4 ani inchisoare cu executare in regim de detentie, pentru comiterea infractiunii de viol asupra unei minore care nu a implinit varsta de 15 ani. In prezent, agresorul este detinut in Penitenciarul Oradea.

Magistratii clujeni vs. magistratii salajeni

Unul dintre exemplele elocvente este al unui tanar in varsta de 19 ani, din Simleu Silvaniei, care a fost condamnat de magistratii clujeni la 5 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol, asta dupa ce a fost achitat, in acest caz, de catre judecatorii Tribunalului Salaj. Fapta pentru care a fost trimis in judecata a avut loc in urma cu aproape 3 ani, cand agresorul, minor fiind, a fost acuzat ca ar fi agresat sexual anal un copil de numai 11 ani, cu handicap psihic sever, chiar in cadrul Complexului de Servicii Comunitare (CSC) din Simleu Silvaniei, unde ambii erau inscrisi.

Potrivit solutiei postate pe pagina de internet a Curtii de Apel Cluj, instanta a admis apelurile declarate de Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj si partea civila Samuel Florin B. impotriva sentintei penale date de Tribunalul Salaj, pe care o desfiinteaza. Rejudecand cazul, inculpatul Alexandru Adrian Cardos a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi, pe o durata de 2 ani, pentru savarsirea infractiunii de viol. De asemenea, magistratii au decis ca inculpatul sa plateasca suma de 20.000 de lei reprezentand daune morale in favoarea minorului agresat.

Cercetarile in acest caz au fost ingreunate de faptul ca minorul abuzat sexual, suferind de o intarziere mintala severa, nu se poate exprima decat prin semne si anumite sunete. Totusi, coreland semnele victimei cu cele povestite de alti colegi, s-a ajuns la concluzia ca presupusul vinovat ar fi un tanar in varsta de 16 ani, cu tulburari de comportament si cu antecedente penale.

Pedeapsa redusa pentru recunoasterea vinovatiei

Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. Pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi, daca: fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna; victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau in tratamentul faptuitorului; victima este membru al familiei; s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii.

Pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi daca victima nu a implinit varsta de 15 ani. Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Actiunea penala pentru astfel de fapte se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Cu toate acestea, agresorii au un as in maneca. Conform noilor prevederi legislative, daca un inculpat recunoaste vinovatia in fata instantei, procesul se incheie si se reduce cu o treime pedeapsa sau se diminueaza cu o patrime amenda, daca sanctiunea este cu amenda.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »