Vieţi puse in pericol din cauza coşurilor de fum

Magazin Salajean 13 februarie 2012 0

Vieţi puse in pericol din cauza coşurilor de fumNumărul incendiilor izbucnite din cauza coşurilor de fum deteriorate sau neamenajate corespunzător şi care au distrus casele sălăjenilor a crescut alarmant in ultima perioadă. Potrivit purtătorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, aceste tipuri de incendii au provocat, in cele mai multe cazuri, pagube materiale uriaşe proprietarilor. De la inceputul anului şi pană in prezent au fost inregistrate 20 de incendii avand ca şi cauze probabile coşurile de fum proiectate necorespunzător faţă de materiale combustibile, neintreţinute sau nereparate de proprietarii imobilelor. Urmare acestor incendii au fost distruse bunuri materiale, anexe şi gospodării, in unele cazuri punand in pericol viaţa oamenilor, a declarat purtătorul de cuvant.

Două anexe gospodăreşti au luat foc, la finele săptămanii trecute, din cauza coşurilor de fum utilizate necorespunzător. Potrivit sursei citate anterior, la unul dintre incendii au fost solicitaţi, joi noaptea, pompierii şimleuani, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării din localitatea Măerişte. Cauza probabilă de incendiu a fost coşul de fum deteriorat. Au ars materiale lemnoase din compoziţia acoperişului pe o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, piese de mobilier, aparate electrocasnice, aparate sanitare şi alte obiecte din anexă, a declarat Lucian Jacodi.

Vineri dimineaţa, la ora 6.40, Detaşamentul de pompieri Zalău a fost solicitat să intervină la un incendiu izbucnit la un acoperiş al unei gospodării din localitatea Agrij.

Cauza probabilă de incendiu a fost efectul termic al coşului de fum neizolat corespunzător faţă de materiale combustibile. Au ars aproximativ 40 de metri pătraţi de acoperiş, o tonă de cereale depozitate in pod, coşul de fum şi alte bunuri.

De asemenea, in cursul săptămanii trecute, pompierii au intervenit pentru stingerea flăcărilor care au cuprins acoperişul unei case din localitatea Camăr. Trei femei, mama in varstă de 61 de ani şi cele două fiice ale sale, de 41 respectiv 45 de ani, au fost in pericol din cauza incendiului izbucnit, cel mai probabil, de la coşul de fum deteriorat. In timp ce incercau să părăsească locuinţa, femeile s-au intoxicat cu fum, avand nevoie de ingrijiri medicale de urgenţă. Parte din acoperişul casei a fost distrus in incendiu.

Pentru a nu ajunge in astfel de situaţii periculoase, pompierii militari atrag, incă odată, atenţia populaţiei in privinţa intreţinerii şi folosirii coşurilor de fum. Astfel, coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor ingroşand zidăria de cărămidă a acestora la 25 de centimetri (cm), iar in spaţiul dintre coş şi planşeu se introduc două straturi de paslă imbibate in argilă sau un strat de azbest. La trecerea prin acoperiş se va lăsa o distanţă de cel puţin 10 cm intre faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele acoperişului, iar golul produs se inchide cu un sort de tablă. Nu este permis ca in coşuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului. Coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 50-80 de cm şi vor fi permanent intreţinute fără crăpături şi curăţate. De asemenea, este interzis a se folosi coşurile de zid netencuite. Burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 de cm faţă de pereţii de scandură sau paiantă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »