Victimele exploziei de la Ulciug, transportate in Capitala cu aeronava Fortelor Aeriene

Magazin Salajean 14 mai 2012 0

Victimele exploziei de la Ulciug, transportate in Capitala cu aeronava Fortelor Aeriene Doi maramureseni, sot si sotie, au fost transportati cu o aeronava a Fortelor Aeriene la Clinica de Arsi din Capitala, in noaptea de joi spre vineri, dupa ce au suferit arsuri grave in urma unei explozii produse intr-o locuinta din localitatea salajeana Ulciug. Nefericitul incident s-a produs din cauza unor scapari de gaze la o butelie improvizata, deflagratia avand loc in momentul in care cele doua persoane se aflau in incapere.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Apararii Nationale, o aeronava C-27J Spartan apartinand Fortelor Aeriene a efectuat vineri, 11 mai, un zbor umanitar de la Oradea la Bucuresti pentru salvarea vietii a doua persoane. Pacientii, un barbat si o femeie, ambii in varsta de 33 de ani, din Maramures, au suferit arsuri grave in urma unei explozii produse in localitatea Ulciug, judetul Salaj. Misiunea a fost aprobata de ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, in urma solicitarii subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat. Echipajul aeronavei militare a Flotilei 90 Transport Aerian a fost condus de capitan-comandorul Ion Staiculescu, se arata in informatia de presa. Misiunea de transport a durat trei ore, aeronava aterizand la ora 2.30, la Aeroportul International Henri Coanda din Otopeni.

Cuplul maramuresean se afla in vizita la niste prieteni din Ulciug, localitate aflata in administratia orasului Cehu Silvaniei. Se pare ca acestia au incercat sa porneasca flacara unei butelii de gaz improvizata, insa, din cauza unor scapari de gaze, s-a produs deflagratia. In incapere se aflau doar cei doi soti, care au suferit arsuri grave pe tot corpul.

Victimele au fost preluate de doua autospeciale din cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean Salaj, dupa cum ne-a comunicat purtatorul de cuvant al unitatii, Liviu Varga. Cei doi pacienti au fost raniti grav in urma unei explozii la o butelie pe gaz improvizata aflata in locuinta. Cand au aprins flacara s-a produs deflagratia, cele doua persoane suferind arsuri grave pe tot corpul, in special la nivelul membrelor superioare si inferioare, dar si la nivelul fetei. Din fericire, caile respiratorii nu au fost afectate, ne-a declarat Liviu Varga.

Ranitii au fost transportati la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau pentru acordarea de ingrijiri medicale. Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean, Codruta Puscas, cei doi pacienti prezentau arsuri, barbatul pe 50 la suta din suprafata corpului, iar femeia pe 30 la suta din suprafata corporala. Acestia au fost stabilizati si transportati cu ambulantele in municipiul Oradea, de unde au fost preluati de aeronava Fortelor Aeriene si transferati la Clinica de Arsi din Capitala. Pacientii au fost asistati pe timpul zborului de o echipa medicala SMURD.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, a declarat ca echipajele unitatii nu au fost solicitate sa intervina la acest caz, cel mai probabil deflagratia neprovocand un incendiu care sa le necesite interventia.

Pana la aceasta data nu se cunoaste starea de sanatate a pacientilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »