Veterinarii sălăjeni participă la un protest de amploare în București

Colegiul Medicilor Veterinari organizează, astăzi, un miting de protest în București, în Piața Victoriei, protest ce vine în urma problemelor mari cu care medicii veterinari din România se confruntă, fără să fie băgați în seamă de autorități, inclusiv de Guvern. Colegiul Medicilor Veterinari este o organizație profesională, înființată prin lege specială și reprezintă interesele profesionale a peste 12.000 de membri. Manifestarea va avea loc în intervalul orar 12– 14 în fața clădirii Guvernului, în spațiul amenajat de Jandarmeria Română, respectiv alveola pentru media. Mitingul va fi precedat de o acțiune de pichetare a sediului A.N.S.V.S.A de către membrii Consiliului Național al C.M.V.RO, în intervalul orar 9 -11. Din Sălaj, participă la miting 10 medici, în frunte cu președintele Colegiului, medicul veterinar Dan Cristian Vulcu. Reprezentanții Colegiului Medicilor veterinar filiala Sălaj au ajuns deja la București, cu un autocar alături de medicii de la colegiile județene din Maramureș și Satu Mare.

Mitingul de protest dorește să aducă în atenția factorilor cu rol decizional (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Guvernul României, Parlamentul României) problemele majore cu care se confruntă profesia, probleme care nu afectează doar activitatea medicilor veterinari, ci pun în pericol, în primul rând, sănătatea publică. În contextul legislativ actual, urmare a modificărilor aduse legislației specifice atât de Guvern cât și de Parlamentul României, este din ce în ce mai dificilă exercitarea profesiei de medic veterinar cu toată demnitatea și responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligați să profeseze la limita malpraxis-ului.

Întrucât revendicările medicilor veterinari de la mitingul din 26 martie 2018 nu au fost soluționate, ele sunt, în mare măsură reluate și la acest nou miting : – modificarea, în regim de urgență, a Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, și punerea ei în acord cu hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene; în caz contrar, sănătatea publică din România Colegiul Medicilor Veterinari, Biroul Executiv este într-un real pericol, în condițiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară și poate comercializa medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezența medicului veterinar, și orice persoană poate cumpăra și administra animalelor medicamente și produse biologice de uz veterinar.

Consecințele aplicării prevederilor introduse în Legea nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul UE cât și exporturile de animale în țările terțe; – instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari și autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuție, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor și renegocierea tarifelor pentru acțiunile din Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, vizând asigurarea indemnității teritoriului României; – accesul liber și gratuit al medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți la sistemul național pentru identificarea și înregistrarea animalelor (S.N.I.I.A.); – asigurarea de către Guvern a echipamentelor de protecție pentru realizarea inspecțiilor în exploatațiile nonprofesionale care dețin animale; – eliminarea inechității în sistemul de acordare a sporurilor salariale din sistemul public veterinar, lipsind în momentul de față orice procedură de evaluare a competențelor.

Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a făcut ca, în sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiază de sporurile pentru condiții periculoase și deosebit de periculoase să fie chiar medicii veterinari. La acest protest autorizat, în condițiile legii, vor participa aproximativ 1.000 de medici veterinari din toate domeniile de activitate și de pe întreg teritoriul României.

 

Foto: © Magazin Sălăjean/Dan Cristian Vulcu, președinte CMV Sălaj

One Thought to “Veterinarii sălăjeni participă la un protest de amploare în București”

  1. orice persoană poate deschide o farmacie veterinară și poate comercializa medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezența medicului veterinar, și orice persoană poate cumpăra și administra animalelor medicamente și produse biologice de uz veterinar.

    le fura pita de la gura ! o sa moara de foame medici veterinary ! ei, popii/preotii/politicienii toti o sa moara de foame ! sunt saraci lipiti pamantului, nu au ce pune pe masa cand ajung seara acasa !!!

Leave a Comment